Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Απειλεί με πόλεμο η Τουρκία: «Θα κάνουμε δική μας γεώτρηση στα τέλη του 2017 – Αν μπορείτε σταματήστε μας»

«Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλπαϊράκ, σημειώνοντας πως σχεδιάζουν να κάνουν μόνοι τους γεώτρηση το τελευταίο τετράμηνο αυτής της χρονιάς με γεωτρύπανο για την αγορά του οποίου ελπίζει, όπως είπε, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.


Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος μιλούσε σε συνέδριο για την πολιτική εθνικής ενέργειας, ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις για αγορά του γεωτρύπανου της Τουρκίας να έχουν ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε πως το τελευταίο τετράμηνο αυτού του έτους «θα κάνουμε μόνοι μας ως Τουρκία δραστηριότητες γεώτρησης με το γεωτρύπανο που θα πάρουμε και με τους μηχανικούς μας».
 
 
«Κάποιοι θυμώνουν αλλά να μας συγχωρέσουν.
Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός.
Εμείς ως Τουρκία θα έχουμε πιο ενεργή δραστηριότητα.

Θα κάνουμε λεπτομερείς αναλύσεις, θα κάνουμε μόνοι μας γεώτρηση, τη γεώτρηση και την έρευνα θα την κάνουμε μόνοι μας», ανέφερε.

Αν όντως συμβεί αυτό, τότε πρόκειται ξεκάθαρα για πολεμική πράξη της Τουρκίας.

Ουσιαστικά η Τουρκία με πολεμικές ενέργειες θα προσπαθήσει να ακυρώσει με τετελεσμένο γεγονός την επικείμενη ανακήρυξη ΑΟΖ από τη χώρα μας και να πάρει μερίδιο από τα πλούτη της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου ευχήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου να βάλουν τον θεμέλιο λίθο, ενώ για τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο.

«Η διαδικασία θα αρχίσει το 2023 με τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα και μακάρι μέχρι το 2030 να λειτουργήσουν και οι τρεις μας αντιδραστήρες.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό εκπαιδεύοντας τους μηχανικούς μας που θα λειτουργήσουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα», ανέφερε.
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι όλες οι εκθέσεις του κόσμου λένε ότι ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας του άνθρακα, ο 20ος ήταν αιώνας ο του πετρελαίου και ο 21ος θα είναι αιώνας του φυσικού αερίου.

«Επομένως εμείς ως Τουρκία που βρισκόμαστε στον τομέα του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου); Ως Τουρκία πρέπει να κάνουμε επενδύσεις στην αγορά του LNG», σημείωσε.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: