Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΟΝ… ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το Kuzguncuk είναι ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά, που πριν από το 1956 είχε αρκετούς Ρωμιούς κατοίκους.


Το πιο εντυπωσιακό γεγονός της περιοχής, ήταν το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα που γίνονταν κάθε καλοκαίρι στις 26 Ιουλίου.
Το εκπληκτικό σε αυτό το πανηγύρι ήταν ότι προέρχονταν χιλιάδες Τούρκοι να τιμήσουν και να προσκυνήσου τον Άγιο.
Αλλά ακόμα και σήμερα ο ναός αυτός συγκεντρώνει πολλούς Τούρκους μουσουλμάνους προσκυνητές, συνήθως με κάποια προβλήματα υγείας που ζητούν από την χάρη του αγίου την θεραπεία τους.



Σύμφωνα με μια εντυπωσιακή έρευνα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet με το τίτλο, «Hangi kiliseye hangi umutla gidiyorlar», δηλαδή, «Σε ποια εκκλησία με ποια ελπίδα πηγαίνουν», οι Τούρκοι και οι Τουρκάλες, τόπος προσκυνήματος των Τούρκων είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος στο Kuzguncuk.
 
Η εκκλησία αυτή στο πανηγύρι του Αγίου που γίνεται τον Ιούλιο μήνα προσελκύει πολλούς Τούρκους προσκυνητές, ενώ και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός İlker Başbuğ, είχε εκμυστηρευτεί πως όταν ήταν μικρός πήγαινε στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος να γιορτάσει μαζί με τόσο Ρωμιούς.



Αλλά και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην περιοχή Beşıktaş, στην οδό Çırağan Caddesi, πάνε όσοι έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους καθώς όπως είναι γνωστό η Αγία αυτή είναι προστάτιδα των ματιών.

Στην Αγία Κυριακή στο Arnavutköy επίσης πηγαίνουν πολλοί Τούρκοι να προσευχηθούν ενώ και στην Αγία Παρασκευή του Arnavutköy γίνεται ομαδικό προσκύνημα για θεραπεία ασθενειών κυρίως της όρασης.

Προσκύνημα των Τούρκων είναι και η εκκλησία του Αγίου Θεράποντος στο Sirkeci, όπου πηγαίνουν οι Τούρκοι που πάσχουν από διάφορες ασθένειες να προσευχηθούν για να βρουν την θεραπεία τους από τον Άγιο.

Μήπως πίσω από το έντονο ισλαμικό προφίλ της σύγχρονης Τουρκίας, η ελληνορθόδοξη Ρωμιοσύνη ζει στις καρδιές χιλιάδων Τούρκων που καταφεύγουν στις ρωμαίικες εκκλησιές και στους ελληνορθόδοξους Αγίους για να προσευχηθούν και να αναπαυτούν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: