Ο γιος του Πατέρα Alex Karloutsos, Μιχάλης, διορίστηκε στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου του αμερικανικού ΥΠΕΞ…
Σε σημαντικό παίκτη της αμερικανικής διπλωματίας αναδεικνύεται ο Ελληνοαμερικάνος Μιχάλης Καρλούτσος μετά τον διορισμό του στην κεφαλή της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών. Αν και με τα ελληνικά μέτρα η θέση φαίνεται απολιτική, στις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου έτσι.
Αυτός είναι και ο λόγος που η είδηση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση όχι μόνο στην ελληνοαμερικάνικη κοινότητα, αλλά και στην Αθήνα. Ενας ακόμα ομογενής προστίθεται στον κύκλο των Ελληνοαμερικάνων που κατέχουν σήμερα περισσότερο ή λιγότερο κρίσιμες θέσεις στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συγχαρητήρια για τα νέα του καθήκοντα έχουν σταλεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, δεν κρύβει τη σημασία αυτού του διορισμού: «Πάντα η ανάθεση ενός σημαντικού ρόλου σ’ έναν ομογενή είναι θετική.
Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει επιδείξει με συνέπεια εδώ και χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα εθνικά μας θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της ονομασίας της FYROM και το Βορειοηπειρωτικό».
Με τον επίσης Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους
Με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνδέονται με στενή οικογενειακή φιλία τεσσάρων δεκαετιών
«Μάικλ The Greek»
Στις αρχές του 1970 η εκδήλωση των δυναμικών κοινωνικών κινημάτων έχει ήδη καταλαγιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, η ανατολή της νέας δεκαετίας σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των παραδοσιακών αξιών και το αγκάλιασμα νέων ιδεών. Αν και ο Μιχάλης Καρλούτσος γεννιέται στην καρδιά του χειμώνα του 1971, στο νότιο τμήμα του Σικάγο, το οικογενειακό περιβάλλον του δεν υποτάσσεται στο κλίμα της εποχής. Αντιθέτως, υιοθετείται μια άκρως παραδοσιακή ανατροφή για τα τρία παιδιά της οικογένειας.
Ο Μιχάλης είναι ο μεγαλύτερος και μοναχογιός. Πλαισιωμένος από τις δύο αδελφές του, τους γονείς του και τους παππούδες του, από την πλευρά της μητέρας του, μεγαλώνει σε μία οικογένεια που του καλλιεργεί την αγάπη για τη χώρα καταγωγής του και την Ορθοδοξία. Η μητέρα του έχει ρίζες από την Κέρκυρα και τη Βόρεια Ηπειρο, ενώ ο πατέρας του από τον Πύργο.
Οταν ο Μιχάλης είναι 4 ετών όλη η οικογένεια εγκαταλείπει το παγωμένο Σικάγο και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, σ’ ένα ήρεμο προάστιο. Η γειτονιά του είναι κατεξοχήν ιταλική και ο Μάικλ ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Καταρχάς δεν είναι καθολικός - και όχι μόνο αυτό! Ο πατέρας του είναι ιερέας και μάλιστα νυφευμένος, γεγονός ασυνήθιστο για τους γείτονές του. Πράγματι, ο «πάτερ Αλεξ», όπως τον προσφωνούν όλοι, είναι κληρικός, αλλά έχει ήδη αρχίσει να αποκτά δημοτικότητα και δύναμη ασυνήθιστη για έναν πρωτοπρεσβύτερο. Με τα χρόνια θα ξεχωρίσει στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας.
Τα ερείσματά του και στη δομή εξουσίας στην Ουάσινγτον και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι όλο και πιο σημαντικά. Ο ελληνόφωνος Τύπος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον χαρακτηρίζει «παντοδύναμο πατέρα Αλεξ Καρλούτσο».
Είναι μάλλον ο μόνος ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με όλους τους ενοίκους του Λευκού Οίκου διαδοχικά και σχεδόν όλη την αμερικάνικη ελίτ. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν έχει σημασία για τα πιτσιρίκια της ιταλοκρατούμενης γειτονιάς που σε μια προσπάθεια να εντάξουν τον Μάικλ τον βαφτίζουν «Καρλούτσι» και μεγαλώνοντας τον αποκαλούν χαριτωμένα «Μάικλ The Greek», καθώς ο ίδιος είναι παθιασμένος με την καταγωγή του.
Εχει ακούσει αμέτρητες ιστορίες, κυρίως από τους παππούδες του, για την πατρίδα που έχουν αφήσει πίσω. Μια πατρίδα που ο ίδιος θα αντικρύσει για πρώτη φορά χρόνια αργότερα. Είναι 12 ετών όταν επισκέπτονται οικογενειακώς την Ηγουμενίτσα και γνωρίζει τον προπάππου του. Το ταξίδι αυτό εγγράφεται στη μνήμη του.
Ως πατέρα-γιού περιγράφουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του τη σχέση του Μιχάλη Καρλούτσου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Η επιρροή της μάνας
Ακόμα και αν ο πατέρας του ιερέας Αλεξ Καρλούτσος ήταν ο παιδικός ήρωας του Μάικλ και παραμένει ακόμα και σήμερα, η αθόρυβη δύναμη της οικογένειας είναι η μητέρα του Ξανθή. Αυτή είναι που κινεί αθόρυβα τα νήματα.
Σε αυτήν, μάλιστα, οφείλει και την καριέρα του, σχολιάζει μεταξύ αστείου και σοβαρού ένας ομογενής που γνωρίσει την οικογένεια και εξιστορεί ένα ενδεικτικό για την επιρροή της πρεσβυτέρας περιστατικό: Το 1990 ο Μάικλ είναι ακόμα φοιτητής και όταν μαθαίνει ότι θα επισκεφτεί την Αμερική ο Πατριάρχης Δημήτριος ζητάει από τον πατέρα του να του επιτρέψει να εργαστεί για την προετοιμασία της επίσκεψης.
Ο πατέρας του τον αποπαίρνει. Οταν απευθύνει το ίδιο αίτημα στη μητέρα του καταλήγει συντονιστής της επίσκεψης! «Πώς το έλεγε αυτή η κωμωδία με πρωταγωνίστρια τη Νία Βαρντάλος; Στην ελληνική οικογένεια ο άνδρας είναι το κεφάλι και η μητέρα ο λαιμός. Ο λαιμός ορίζει την κίνηση του κεφαλιού», λέει χαρακτηριστικά.
Με τη σύζυγό του Αναστασία
Μετά τις σπουδές η καριέρα του απογειώνεται γρήγορα. Εργάστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια σε πολιτικές εκστρατείες των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την ιστορική προσπάθεια του μέντορά του γερουσιαστή Πολ Τσόγκα να αλώσει τον Λευκό Οίκο το 1992.
Είναι ακόμα πολύ νέος όταν εντάσσεται στο προσωπικό της γερουσιαστή Ολυμπίας Σνόου. Κερδίζει δικά του χρήματα, αλλά δεν είναι ευτυχισμένος. Τότε είναι που αποφασίζει να κάνει στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, επιλέγοντας έναν νέο δρόμο ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Οταν ανακοινώνει στον πατέρα του την πρόθεσή του να παραιτηθεί, εκείνος αντιδρά έντονα και συγκρούονται έντονα για πρώτη φορά. Παρόμοια αντίδραση έχει και η Σνόου, η οποία σταματά να του μιλάει προσπαθώντας να τον αποτρέψει. Νιώθει προδομένη.
Ο Μάικλ είναι ανένδοτος και τα παρατάει όλα. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα είχε ονειρευτεί, όταν οι πελάτες δεν κάνουν την εμφάνισή τους και εκείνος βρίσκεται στο Κεντάκι. Ομογενείς περιγράφουν ότι αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη σφαλιάρα. Αποκορύφωμα; Γιορτάζει τα γενέθλιά του μόνος σ’ ένα φτηνό μοτέλ, όπου και έμενε. Ο πρώτος του πελάτης είναι μια εταιρεία που φτιάχνει χάρτινες κούτες μετακόμισης. Εχει πράγματι τη στροφή που ονειρευόταν.
Η ζωή του δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζωή στην Ουάσινγτον. Ενα βήμα τη φορά όμως. Καταφέρνει να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει την εταιρεία του MAK, μια μπουτίκ εταιρεία συμβούλων, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, στις δημόσιες σχέσεις και σε κυβερνητικές υποθέσεις. Πρώην πελάτης του στη MAK υποστηρίζει ότι το πείσμα και το πάθος του είναι τα δυνατά σημεία του, αλλά και η αχίλλειος πτέρνα του. «Αυτά μπορούν να οδηγήσουν και σε λάθη. Σαν να προσπαθεί πάντα να αποδείξει κάτι».
Το πάθος και το πείσμα του πάντως έφεραν στη ζωή του την Αναστασία, τη σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του. Λέγεται ότι συναντήθηκαν σε έναν ετήσιο χορό για Ελληνες. Στο τέλος μπήκε ελληνική μουσική και εκείνη σηκώθηκε να χορέψει. Οταν την είδε μαγεύτηκε και αποφάσισε να τη διεκδικήσει με κάθε τρόπο.
Εκείνη ήταν ακόμα φοιτήτρια και δεν τον διευκόλυνε καθόλου. Βρίσκοντας συνεχώς αφορμές για να ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον την έπεισε με τα πολλά να τον συναντήσει και έτσι το πρώτο ραντεβού δόθηκε σε ένα ιταλικό εστιατόριο. Σήμερα έχουν τέσσερα παιδιά και οι συνεργάτες πίσω από την πλάτη του τον αποκαλούν «βούτυρο» σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά του. «Μπορεί να διακόψει τα πάντα για ένα γδάρσιμο, έναν παιδικό αγώνα ποδοσφαίρου και μια σχολική εργασία».
Με δεσμούς αίματος, όμως, μοιάζει και η σχέση που διατηρεί εδώ και χρόνια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Η σχέση τους θυμίζει πατέρα με γιο», σημειώνει άτομο που έχει γίνει μάρτυρας της σχέσης αυτής και σχολιάζει χαρακτηριστικά: «ο Πατριάρχης μπορεί να θύμωνε, να διαφωνούσε και να απογοητευόταν μαζί του, όπως ακριβώς ένας πατέρας. Και όπως κάνει ένας πατέρας, έτσι τον συγχωρούσε πάντα».
Φήμες πάντως θέλουν τον Μιχάλη Καρλούτσο να εναντιώνεται στον Πατριάρχη όταν εκείνος τοποθέτησε τον μητροπολίτη Σπυρίδωνα στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Ακουγόταν έντονα, μάλιστα, την εποχή εκείνη ότι αυτός ηγήθηκε της εκστρατείας απομάκρυνσής του που έμεινε στην ιστορία ως εκστρατεία «Ανάξιος».
Ο Νίκος Μανταλβάνος με τα δυο παιδιά του
Οι σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος
Ο Μιχάλης έρχεται να προστεθεί δίπλα σε άλλους ισχυρούς ομογενείς του Λευκού Οίκου. Με τον Τζορτζ Τζιτζίκο, αναπληρωτή βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ, έχει οικογενειακές σχέσεις δεκαετιών. Οι πατεράδες τους φοίτησαν στην ίδια ιερατική σχολή και ήταν φίλοι από τότε.
Ο θείος του Μάικλ, μάλιστα, είναι νονός του Τζιτζίκου. Ο Μάικλ ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα ένθερμος με την πολιτική εμπλοκή του φίλου του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθησή του. «Πίστευε εξαρχής στις δυνατότητές του». Εξάλλου, ο Μάικλ ήταν σίγουρος για τη νίκη Τραμπ, τότε ακόμα που για πολλούς φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το είχε, άλλωστε, προβλέψει με σιγουριά και σε συνέντευξή του.
Η σχέση του με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους είναι πιο φρέσκια και αφορμή στάθηκε μια τυχαία συνάντηση δύο Ελλήνων σε ένα ασανσέρ. Σχεδόν θυμίζει ανέκδοτο, αλλά ο Πρίμπους μπήκε τυχαία στο ασανσέρ στην Ουάσινγκτον με τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό Γκας Μπιλιράκη.
Όταν τον αναγνώρισε τον χαιρέτησε στα ελληνικά και μετά το αρχικό σοκ έπιασαν τη συζήτηση για ελληνικά θέματα. Λίγο αργότερα, ο Μπιλιράκης, καλός φίλος του Μάικλ, επικοινώνησε μαζί του.
«Ο καινούριος είναι Ελληνας», του είπε και με τη διαμεσολάβησή του οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και ήρθαν κοντά. Ασχέτως κομμάτων, όμως, η οικογένεια Καρλούτσου διατηρεί μία φιλία τεσσάρων δεκαετιών και με τον πρώην Αμερικάνο αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η οικογένεια του Μάικλ τού σύστησε τις ομορφιές της Ελλάδας, καθώς κάποια καλοκαίρια έχουν επισκεφτεί μαζί τη χώρα μας. Εξάλλου, ο ίδιος ο Μάικλ έρχεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με την οικογένειά του εδώ, όπως και στην Κύπρο. Συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, αλλά και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος Χάρη Κονιδάρη. Επιπλέον, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Οταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε στην ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ), ο Μιχάλης Καρλούτσος ήταν ένα από τα τρία μέλη του πενταμελούς Δ.Σ. που επέλεξε η Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής ηγήθηκε στην υλικοτεχνική προετοιμασία και τον συντονισμό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συνεκλήθη μετά από 1.000 και πλέον χρόνια το 2016. Εκείνοι που τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός όρκου που είχε δώσει όταν 12χρονο αγόρι ακόμα πρωτοαντίκριζε την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο Ελληνας διοικητής κατά την άφιξη του αεροπλανοφόρου στη Σούδα τον περασμένο Φεβρουάριο
Τώρα περισσότερο από ποτέ δίπλα στους Έλληνες
«Πάντοτε θαύμαζα το σθένος των Ελλήνων στο διάβα της Ιστορίας. Σήμερα, οι Ελληνες, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς μου και φίλοι μου, διέρχονται μια απίστευτη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα και τον λαό της.
Προσδοκώ ότι θα έχω την ευκαιρία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμβάλλω για την ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες.
Επίσης, θα ήθελα να ενισχύσω την κατανόηση, ώστε τώρα -περισσότερο από ποτέ- να είμαστε κοντά στους επί μακρόν συμμάχους μας.
Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουν και υποστηρίζουν τους πρόσφυγες, παρά τις δικές τους δυσκολίες, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον υπόλοιπο κόσμο».
Κάθε χρόνο επισκέπτεται την Ελλάδα και την Κύπρο με την οικογένειά του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου