Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Μια αδικαιολόγητη και περίεργη παρέμβαση και προσπάθεια οριοθέτησης της Κυπριακής ΑΟΖ με αυτή της Τουρκίας

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 δημοσιεύθηκε μια πολύ παράξενη συνέντευξη του Τσαρλς Έλληνα σε αγγλόφωνη εφημερίδα της Λευκωσίας. 


Ξεκίνησε με μια επικίνδυνη πρόταση προτείνοντας:
«Η Κύπρος θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τη δυνατότητα να επιδιώξει διεθνή διαιτησία σχετικά με τα όρια των αντίστοιχων θαλάσσιων δικαιωμάτων της και της Τουρκίας γύρω από το νησί, προτού η κατάσταση κλιμακωθεί.»

Δηλαδή ο κύριος Έλληνας φοβάται ότι, μακροπρόθεσμα, η κατάσταση θα εξελιχθεί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει, τώρα, να τα βρει με την Τουρκία πριν είναι πολύ αργά. 


Βέβαια, προχωρεί και σε ένα επιπλέον βήμα ισχυριζόμενος ότι εάν υπάρχει μια απόφαση της διεθνούς διαιτησίας αυτή η απόφαση θα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα (νησιά στο Αιγαίο).

Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΠΗΓΗ: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia


Δεν γνωρίζει ούτε καν γεωγραφία διότι το Αιγαίο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Τουρκίας με αυτή της Κύπρου.

Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου θα έχει σχέση με αυτή την οριοθέτηση διότι, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Υδρογραφική Υπηρεσία, δεν ανήκει στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Έλληνας δεν αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να αρνείται πάντα την παρεμβολή διεθνών δικαστηρίων, διότι η κυπριακή θέση θα είναι ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.


Ο κύριος Έλληνας δεν γνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει διαβάσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS), κάτι που είχε κάνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, θωρακίζοντας το νησί με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2004.


To UNCLOS με το Άρθρο 74 προβλέπει πως πραγματοποιείται η οριοθέτηση της ΑΟΖ.


Για ενημέρωση του κ. Έλληνα παραθέτουμε ολόκληρο το Άρθρο 74: «Άρθρο 74 Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές


Η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης.


Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν στις διαδικασίες που προβλέπονται στο μέρος XV. Εκκρεμούσης της συμφωνίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα ενδιαφερόμενα κράτη, σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη προσωρινών διευθετήσεων πρακτικού χαρακτήρα και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, για να μην θέσουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίσουν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Οι διευθετήσεις αυτές δεν επηρεάζουν την τελική οριοθέτηση.

Όπου ισχύει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών, τα ζητήματα που αναφέρονται στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας.

Ο κ. Έλληνας συνεχίζει την ανάλυσή του και με άλλα «μαργαριτάρια» όπως: «Ακόμα κι αν η Τουρκία δεν σεβαστεί την απόφαση, η απόφαση θα υφίσταται, δημιουργώντας ένα τετελεσμένο γεγονός και αφαιρώντας το ηθικό πλεονέκτημα της Άγκυρας. 


Αυτή τη στιγμή υπάρχει η εντύπωση ότι η έκταση αμφισβητείται. Αλλά μια απόφαση ενός διεθνούς οργανισμού θα τηλεγράφηζε στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει.» Άκουσον, άκουσον.


Η παγκόσμια κοινότητα θα αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. 


Όλα τα κράτη του πλανήτη γη έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου από το 2004!

Μόνο η Τουρκία δεν την έχει αναγνωρίσει. Άλλο ένα «μαργαριτάρι» του κ. Έλληνα:
 «Η θέση της Άγκυρας είναι ότι η ΑΟΖ ενός νησιού πρέπει να διευκρινιστεί όσον αφορά την ακτογραμμή της σε σύγκριση με την ακτογραμμή της Τουρκίας.


Δεδομένου ότι η ακτογραμμή της Κύπρου, και ειδικότερα της Κυπριακής Δημοκρατία της, υστερεί της ακτογραμμής της Τουρκίας  η αξίωση της Τουρκίας φαίνεται λογική.»


ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τουρκική θέση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο παραπάνω χάρτης που παραβιάζει ξεκάθαρα το UNCLOS.

Μετά από αυτή τη βόμβα ο Έλληνας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γράφοντας:

«Η Κύπρος δεν είναι απλώς ένα νησί, που είναι κατοικημένο, είναι μια χώρα που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι ‘αυτό το επιχείρημα της Τουρκίας – που επιχειρεί σε σχέση με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο – δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου.»

Σαν κάτοικος ενός νησιού έπρεπε, τουλάχιστον, να διαβάσει το Άρθρο 121 της Σύμβασης του 1982 δηλαδή το άρθρο που πολέμησε η Τουρκία όσο τίποτε άλλο όλα τα χρόνια της Διάσκεψης. 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπία αντιδρούσαν όταν έβλεπαν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονταν για πόλεμο.

Είχαμε πάντα την φαρέτρα μας έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Το μοναδικό αυτό άρθρο, που αποτέλεσε κατά την διάρκεια της διάσκεψης αντικείμενο έντονης Ελληνοτουρκικής διαμάχης, διαμορφώθηκε κατά τέτοιο τρόπο που αποτελεί μια οριστική και ολοκληρωτική νίκη των ελληνικών και κυπριακών θέσεων.


Έτσι έγινε δεκτό ότι τα νησιά έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε το κ. Έλληνα: ΜΕΡΟΣ VIII ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ Άρθρο 121 Καθεστώς των νήσων Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα.


Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές.


Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.


Η Κύπρος κ. Έλληνα δεν έχει δικαιώματα ΑΟΖ διότι είναι νησί- κράτος.

Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε νησιά και νησιά-κράτη.

Έτσι το νησί-κράτος Ιρλανδία και το νησί-κράτος Μάλτα έχουν τα ίδια δικαιώματα ΑΟΖ όπως το νησί Κρήτη!

Ευτυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται τις συμβουλές σας.

Διότι, σε ότι αφορά την ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης συνεχίζει τον δρόμο που άνοιξε ο μεγάλος Τάσσος Παπαδόπουλος.


Έτσι θα ήταν καλό και για σας να διαβάσετε τις πρόσφατες δηλώσεις του:

«Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προκλητικότητα της Τουρκίας είναι να συνεχίσει να ολοκληρώνει τον ενεργειακό της σχεδιασμό και θα είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας.


Το πρόγραμμα της γεώτρησης προχωρεί κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί και θα αποφύγουμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι απόλυτα τα στοιχεία που απορρέουν από τη γεώτρηση έως ότου έχουμε κάποιο αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό, βεβαίως ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα».

Πηγή:  mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: