Η αλβανική κυβέρνηση επανέρχεται με τις γνωστές πρακτικές πίεσης του ντόπιου ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Χειμάρρας.
Στις 17 Ιουλίου εστάλησαν νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης που καλούν τους ιδιοκτήτες δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες, να εκκενώσουν «άμεσα» εντός πέντε μόλις ημερών τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισης.
Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν από την «Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού» που υπάγεται στο Υπουργείου Πολιτισμού και αναφέρουν ότι σύμφωνα με την απόφαση 780/02.11.2016 του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης όπως *** αναφέρει και η «ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας».
«Τα ειδοποιητήρια αυτά αποτελούν τεκμήρια των παράνομων πρακτικών της κυβέρνησης.
Αφενός, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία (όπως και οι κατεδαφίσεις), εν μέσω της τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα από την 25η Ιουνίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου.
Αφετέρου, για το ένα από τα δύο κτίρια εκκρεμεί δικαστική απόφαση που αφορά την αποζημίωση για την κατεδάφισή του.
Όσον αφορά τις ίδιες τις υπό κατεδάφιση ιδιοκτησίες πρόκειται για δύο τουριστικές επιχειρήσεις στους Δρυμάδες, ένα κτίριο του 1936 και ένα νεότερο το οποίο οι ιδιοκτήτες του έχουν εγγράψει στο υποθηκοφυλακείο με τις διαδικασίες που προβλέπει η πολυδιαφημισμένη από τον πρωθυπουργό νομοθεσία τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Για το δεύτερο κτίριο, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση σχετικά με την αποζημίωση που πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες επομένως σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες ώστε να προχωρήσει η εκκένωση και κατεδάφιση.
Για το πρώτο κτίριο, αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία το γεγονός ότι ένα κτίσμα 80 ετών κατεδαφίζεται στο πλαίσιο ενός έργου που τιτλοφορείται «Επέμβαση αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου των Δρυμάδων» με σκοπό να αντικατασταθεί από σύγχρονες κατασκευές σκυροδέματος, αμφιβόλου αισθητικής και όπως έχει φανεί από αντίστοιχες «παρεμβάσεις» σε άλλες περιοχές του δήμου, που δεν σχετίζονται καθόλου με την ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής μας.
Ενώ από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες υπήρξε διαβεβαίωση προς τους ιδιοκτήτες ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, μετέβη στις 24 Ιουλίου κλιμάκιο του στρατού το οποίο επιθεώρησε τα κτίρια ώστε να οργανώσει τις κατεδαφίσεις με χρήση εκρηκτικών. Δεδομένου ότι και τα δύο κτίρια στεγάζουν τουριστικές επιχειρήσεις, είναι ευνόητη η σημασία της μη επέμβασης μέχρι την λήξη της περιόδου.
Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε καταφανή παράβαση της νομοθεσίας από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες η οποία δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα, φέτος έχουμε αυξημένη παρουσία των οικονομικών και υγειονομικών ελεγκτικών αρχών, τα στελέχη των οποίων επιλεκτικά ασκούν ελέγχους και επιδεικτικά εξαντλούν τα όρια της εξουσίας τους προκαλώντας με την συμπεριφορά τους τους ντόπιους επιχειρηματίες.
Θεωρούμε ότι η εμμονή με τις κατεδαφίσεις, η πίεση μέσω των οικονομικών και υγειονομικών ελέγχων καθώς και η ξαφνική εμφάνιση πλήθους δυσφημιστικών για την περιοχή δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά μέσα, στην τηλεόραση και στον τύπο αποσκοπούν στην οικονομική αποδυνάμωση του ντόπιου στοιχείου και εν τέλει την εγκατάλειψη της περιοχής από αυτό.
Οι προκλήσεις αυτές προκάλεσαν την Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς όπως επισημαίνει η Αθήνα, οι κατεδαφίσεις προχωρούν εν μέσω του θέρους και χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες τελικές δικαστικές αποφάσεις».
Μάλιστα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε άλλη μια *** σκληρή ανακοίνωση για την κατάσταση στις Δρυμάδες Χειμάρρας μετά το σκληρό διάβημά του τον Νοέμβριο του 2016 για την κατάσταση των ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Δείτε αναλυτικά:
«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου.
Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο».
Υπενθυμίζουμε ότι η οικοδόμηση κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.
Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές Αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.
Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.
Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία».
*** τρέπει προς διωγμό τον Ελληνισμό προς «ανάπτυξη» της Αλβανίας
*** αναφέρει
*** σκληρή ανακοίνωση για την κατάσταση στις Δρυμάδες Χειμάρρας μετά το σκληρό διάβημά του τον Νοέμβριο του 2016
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου