Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ο Ν.Τραμπ απέλυσε τον Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη Ρ.Πρίμπους – Αποφάσισε να πορευτεί με τον επικίνδυνο Σκαραμούτσι

Την αντικατάσταση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, σε μία ένδειξη των συγκρούσεων που μαίνονται στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης.


Ο κ. Πρίμπους, που πριν αναλάβει καθήκοντα προσωπάρχη υπηρετούσε ως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θεωρούνταν ο εκπρόσωπος της πιο έμπειρης και γραφειοκρατικά δοκιμασμένης πτέρυγας της παράταξης στην κυβέρνηση Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ επέλεξε να πορευτεί με τον νέο διευθυντή Επικοινωνίας Αντόνι Σκαραμούτσι, ο οποίος από προχθές προανήγγειλε ότι θα “φαγωθεί” ο κ. Πρίμπους.
 
 
Χθες, και ενώ βρισκόταν με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σκαραμούτσι πληροφορήθηκε ότι η γυναίκα του, Deidre Ball, τον χώρισε. Έχει βαρεθεί τις φιλοδοξίες του, αναφέρει στην αγωγή διαζυγίου η κ. Deidre Ball.

Η αντικατάσταση του προσωπάρχη έρχεται λίγες ημέρες μετά το διορισμό του πρώην χρηματιστή Άντονι Σκαραμούτσι, εχθρού του κ. Πρίμπους, στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εκδίωξη του βετεράνου Ρεπουμπλικάνου αντανακλά μία ευρύτερη αλλαγή ισορροπιών στον στενό κύκλο του προέδρου.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκαραμούτσι έχει κατηγορήσει τον κ. Πρίμπους πως βρίσκεται πίσω από τις διαρροές κυβερνητικών πληροφοριών στον Τύπο, τις οποίες καταγγέλλει σχεδόν καθημερινά ο πρόεδρος Τραμπ.
 
Ο Άντονι Σκαραμούτσι επιτέθηκε κατά του (πρώην πια) Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, αλλά και του υπεύθυνου στρατηγικής του προέδρου Τραμπ Στιβ Μπάνον σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού “The New Yorker” και το οποίο βασίζεται σε μία τηλεφωνική συνέντευξη μεταξύ του Σκαραμούτσι κι ενός δημοσιογράφου του περιοδικού.
 
Χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε τον Πρίμπους έναν «γαμ… παρανοϊκό σχιζοφρενή», ενώ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι προσπαθεί να χτίσει την δική του φήμη εκμεταλλευόμενος «τη γ…η ισχύ του προέδρου.»

Τη θέση του προσωπάρχη αναλαμβάνει ο έως σήμερα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, τον οποίο ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε «αστέρι» της κυβέρνησής του. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Πρίμπους, ελληνικής καταγωγής, για τις υπηρεσίες του, σημειώνοντας ότι πέτυχαν πολλά μαζί και πως είναι περήφανος για αυτόν.

 
“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι μόλις διόρισα τον στρατηγό/υπουργό Τζον Φ. Κέλι στη θέση του Προσωπαρχη του Λευκού Οίκου. Εϊναι ένας μεγάλος πατριώτης Αμερικανός” έγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ.


Η ανακοίνωση για την αντικατάσταση σύμφωνα με το mignatiou.com.
Press Secretary Sarah Huckabee Sanders sent this statement to the journalists:
“General John Kelly is one of the true stars of the Administration. He has helped seal the border and reduced illegal immigration by 70%. He is respected by everyone, especially the people at the Department of Homeland Security. The entire Administration loves him and no one is comparable. He will begin on Monday morning and a cabinet meeting will follow his swearing in Monday morning. The President thanks Reince Priebus for his service. They accomplished a lot together. He was loyal in his dedication to the President. The President thanks him and his family for his great service to the country, and he will always be a member of the Trump Team.”

Θα είναι ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα;
Ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, δεν θα είναι ο επόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.  Τη διάψευση έκανε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN, όταν ρωτήθηκε αν ισχύει η πληροφορία, την οποία έγραψε εδώ και καιρό η εφημερίδα Washington Post.

Δύσκολη συγκυρία για τον Τραμπ
Η απομάκρυνση Πρίμπους έρχεται επίσης σε μία ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για τον κ. Τραμπ και ίσως είναι συνέπεια των προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα στη θητεία του.

Έξι και πλέον μήνες μετά την ορκωμοσία του ο κ. Τραμπ αναζητεί ακόμα την πρώτη νομοθετική επιτυχία του, ενώ η θητεία του έχει επισκιαστεί από τις έρευνες για τυχόν υπόγειες συνεννοήσεις συνεργατών του με τη Ρωσία σχετικά με τις περσινές προεδρικές εκλογές.

Σε νομοθετικό επίπεδο η θητεία Τραμπ χαρακτηρίζεται έως τώρα από βαριές ήττες στην προσπάθεια ανάκλησης και αντικατάστασης του συστήματος περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση απαντήσεων για τα επόμενά τους βήματα, καθώς τρία νομοσχέδιά τους έχουν καταψηφιστεί μολονότι ελέγχουν 52 από τις 100 έδρες στη Γερουσία.

Αν και το Κογκρέσο δεν έχει «γκρεμίσει» το Obamacare, έχει καταφέρει να περάσει με ευρύτατες διακομματικές πλειοψηφίες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, φέρνοντας τον πρόεδρο στη δυσάρεστη θέση είτε να ασκήσει βέτο – που στη συνέχεια σχεδόν σίγουρα θα παρακαμφθεί – είτε να εγκαταλείψει τις ελπίδες του για βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: