Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» θα προστατεύει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο!

Μπορεί η Τουρκία να έχει προαναγγείλει γεώτρηση στη Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος όμως της απαντούν με την κοινή αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».

 
Η Τουρκία δεν θα αφεθεί να βάλει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όλα δείχνουν ότι ισχυρές στρατιωτικά χώρες της περιοχής είναι αποφασισμένες να την σταματήσουν προασπίζοντας τα νόμιμα με βάση το διεθνές δίκαιο συμφέροντά τους και γι’ αυτό επιλέγουν τη πολιτική και διπλωματική συνεννόηση, συνοδεύοντάς την με την προώθηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων τους δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017, θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η άσκηση, η οποία διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες, 1 Υποβρύχιο, 4 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο CHINOOK και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο, 1 Πυραυλάκατο, 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών με την βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφαλείας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.


Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:
>Τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
>Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
>Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
>Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
>Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
>Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών.


Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), εν πλω, επί της Φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και του Ελικοπτεροφόρου ENS ANWAR EL SADAT (σ.σ. τύπου MISTRAL), με την παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Lieutenant General Mahmoud Hegazy, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ και του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Vice Admiral Ahmed Khaled Hassan Saeed.


Η δραστηριότητα αυτή των αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου φαίνεται απολύτως φυσιολογική αλλά και επιβεβλημένη, μετά τις νέες δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας και συγκεκριμένα του – αξιοκρατικά τοποθετημένου με βασικότερο «προσόν» την ιδιότητα του προεδρικού γαμβρού – υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμαπαϊράκ, ο οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά την επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αγορά πλωτού γεωτρύπανου, με το οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει από μόνη της να κάνει γεώτρηση σε «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει!

Η Μεσόγειος δεν είναι το μονοπώλιο κανενός διακήρυξε… εν ολίγοις, αν δεν μας βολεύει το διαθνές δίκαιο… αλλάζουμε το διεθνές δίκαιο!

Η καταφανώς παράνομη τουρκική δραστηριότητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εάν πιστέψουμε τον Αλμπαϊράκ, οπότε πέραν των στρατιωτικών κινήσεων των ενδιαφερομένων για την αποτροπή ή την αντιμετώπιση εν ανάγκη των τουρκικών αυθαιρεσιών, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα προληπτικά μέτρα διπλωματικού χαρακτήρα, ενώ δεν αποτελούν μυστικό οι εντατικές διαβουλεύσεις σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ από τη μία και Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο από την άλλη…


Μπορεί η περίοδος να μην είναι η καλύτερη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες όμως έχουν κατορθώσει παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν να έχουν διατηρήσει αξιοθαύμαστα επίπεδα ετοιμότητας και σημαντικότατη μαχητική ισχύ, ενώ η διπλωματία φροντίζει να εξασφαλίσει τους κατάλληλους συμμάχους ώστε η αντιμετώπιση των προκλήσεων να είναι επιτυχής, εάν καταρρεύσει η αποτροπή…

Τούτων λεχθέντων, δεν μπορεί κανείς να μην αντιληφθεί πλέον τη στρατηγική οπτική του ηγέτη της Αιγύπτου, στρατάρχη εν αποστρατεία και νυν προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος έχει εξοπλίσει την Αίγυπτο σαν αστακό με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα στο Ναυτικό και της Αεροπορία, με τις παραδόσεις να συνεχίζονται, ενώ τα νέα συστήματα αξιοποιούνταν με ταχύτατους ρυθμούς και εντάσσονται στον εθνικό αιγυπτιακό αμυντικό σχεδιασμό…

Να μην ξεχνάμε, ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις χειρότερες και από αυτές της Ελλάδας, έχοντας όμως μακροχρόνιο σχεδιασμό, έχει αντιληφθεί με τον καλύτερο τρόπο ότι οφείλει να προστατεύσει τα ενεργειακά της συμφέροντα, καθώς έχουν τη δυναμική να επιλύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε βάθος χρόνου.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα στον ίδιο τομέα, απλώς «κοιμάται» διότι το ανεπαρκές και ιδεοληπτικό «μυαλό» της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών της ανδρών και γυναικών της χώρας, αδυνατεί να αντιληφθεί τη δυναμική και τη σημασία των εξελίξεων και έχει αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους. Το τραγικά χαμηλό επίπεδο του Κοινοβουλίου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Πηγή: defence-point.gr
2η πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: