Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΤΗΝ… ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ AFRİN ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την πλήρη αλλαγή των τουρκικών σχεδίων για μεγάλη στρατιωτική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα του Afrin, με σκοπό να εμποδιστεί η δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής εστίας, έκανε γνωστό η Άγκυρα αναβάλλοντας κάθε επιχείρηση στην περιοχή.


Η απότομη αυτή αλλαγή της τουρκικής στάσης αποδόθηκε από τους Τούρκους στην πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας, μετά την συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν στο Αμβούργο, για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός σε μέρος της Συρίας.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι τουρκικές απειλές και οι στρατιωτικές προετοιμασίες για την εισβολή μπήκαν προσωρινά όπως αναφέρεται  στο ντουλάπι, καθώς για να γίνονταν η επέμβαση απαιτείτο τουλάχιστον η έγκριση της Μόσχας κάτι που τελικά δεν έγινε.

Βέβαια στην Άγκυρα αναφέρουν ότι δόθηκαν οι εγγυήσεις στην τουρκική πλευρά ότι θα εμποδιστεί με κάθε μέσο η ενίσχυση των Κούρδων για την ίδρυση ανεξάρτητης κουρδικής εστίας, ενώ η έμφαση δίνεται στην τελική πτώση της πρωτεύουσας των Τζιχανντιστών, Ράκκα, και σε αυτή την κατεύθυνση οι Κούρδοι θεωρούνται απαραίτητοι.

Με λίγα λόγια ο σουλτάνος έβαλλε την… ουρά στα σκέλια και οι απειλές του για μονομερή στρατιωτική επιχείρηση πήγαν περίπατο, τουλάχιστον προς το παρών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: