Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Εμείς τι θα πάρουμε από τις ΗΠΑ για τις διευκολύνσεις που ζητούν στην Ελλάδα;

Η “εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ”, για την οποία συζήτησαν οι Αρχηγοί Ελλάδος και ΗΠΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσινγκτον έχει να κάνει με μια σειρά αιτημάτων των ΗΠΑ για περαιτέρω στρατιωτικές διευκολύνσεις που μπορεί να ΄χουν σε ελληνικό έδαφος.


Από την άλλη αυτό που ενδιαφέρει είναι τι θα κερδίσει η Ελλάδα απ΄ αυτή την “εμβάθυνση”.

Η συζήτηση των δύο Αρχηγών έγινε με βάση τα όσα είχαν συζητήσει οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ-Ελλάδας στη συνάντησή τους την άνοιξη.
Με απλά λόγια Ματίς και Καμμένος είχαν πει ο ένας στον άλλο ότι “στρατιωτικά είμαστε μαζί” στην περιοχή.

Οι δυο Αρχηγοί μίλησαν περισσότερο “τεχνικά” για να καθορίσουν τι σημαίνει αυτό το μαζί.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις της Σούδας και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι΄ αυτό.
Θέλουν να κάνουν έργα που θα επιτρέψουν την υποδοχή και εξυπηρέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων πλοίων στο λιμάνι και την μεταστάθμευση περισσότερων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο.

Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών της Σούδας που θέλουν να κάνουν οι Αμερικανοί είναι πολλά και η Αθήνα δεν έχει καμία αντίρρηση για την εκτέλεσή τους.
Όπως έχει γράψει το Militaire.gr οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη Σούδα.
Έχουν εδώ και μήνες εκφράσει το ενδιαφέρον για τη χρήση κι άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σ΄ όλη τη χώρα.
Άκτιο, Λάρισα,Ανδραβίδα είναι μερικές από τις βάσεις που τους ενδιαφέρουν σ΄ ότι έχει να κάνει με την αεροπορία τους.
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και για χρησιμοποίηση ναυτικών εγκαταστάσεων στο Αιγαίο.

Οι Αμερικανοί θέλουν να ΄χουν έτοιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση δυνάμεών τους αν η κατάσταση με την Τουρκία επιδεινωθεί.
Να ΄χουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι εκβιασμοί Ερντογάν με το Ιντσιρλίκ συνεχιστούν.

Είναι σαφές ότι υπάρχει τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης από την Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα.
Η τελευταία απόφαση του Ερντογάν να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στο Κατάρ, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Αμερικανούς.

Η Ελλάδα τι περιμένει να κερδίσει απ΄ όλα αυτά;

Το πρώτο που φαίνεται να ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή του Αιγαίου και την νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Για πολλούς, διάφορους και ευνόητους λόγους.
Από τη μία η τουρκική επιθετικότητα και από την άλλη η μόνιμη απειλή μιας νέας κλιμάκωσης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Για το πρώτο οι Αμερικανοί για πρώτη φορά στην ιστορία, δείχνουν ενδιαφέρον έστω και σε επίπεδο θεωρητικό, ζητώντας ενημέρωση για την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων μας.
Για το δεύτερο είχαν εκφράσει προ μηνών τη βούληση να στείλουν στο Αιγαίο σκάφη της ακτοφυλακής τους που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Σ΄ ότι αφορά στην αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή δεν είναι καθόλου αρνητικοί.
Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ναυτικής τους παρουσίας στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία.
Κάποια απ΄ αυτά θα ελλιμενίζονται πλέον στην Ελλάδα κι όχι σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η Ισπανία.
Έγινε συζήτηση γι΄ αυτό.

Σ΄ ότι αφορά στους εξοπλισμούς:
Η Ελλάδα έχει ανάγκες κι αυτό είναι γνωστό στις ΗΠΑ.
Και είναι και άκρως ενδιαφέρον για τις αμυντικές της βιομηχανίες βεβαίως.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος, μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων.
Συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο Αρχηγών και επιβεβαιώθηκαν στην επαφή Αποστολάκη-Ντάνφορντ.

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό περίπου 90 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

To θέμα των αμερικανικών αντιτορπιλικών Arleigh Burke που διακαώς θέλει η Ελλάδα, παραμένει ένα θέμα ανοιχτό και δύσκολο.
Κι αυτό γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι σύντομα θα υπάρξει πρόγραμμα απόσυρσης αυτών των πλοίων από το αμερικανικό ναυτικό οπλοστάσιο.

Μέχρι οι ΗΠΑ να καταλήξουν στο επόμενο πλοίο που θα εντάξουν στο Στόλο τους έχουν άλλοθι να μην ικανοποιούν το ελληνικό αίτημα.
Και λέμε άλλοθι, γιατί νομίζουμε ότι η βασική αιτία που δεν δίνουν τα δύο πλοία δεν είναι επειδή θα τους λείψουν, αλλά επειδή δεν θέλουν να “ερεθίσουν” κι άλλο την Τουρκία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: