Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Σε «τουρκικό» κλοιό η χώρα: Ο Ερντογάν στηρίζει οικονομικά τον Ράμα στην κατασκευή αεροδρομίου στον Αυλώνα και πολιτικά το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» σε βάρος της Ελλάδας


Σε τουρκικό κλοιό η Ελλάδα.

Η Άγκυρα μέσω της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Αλβανίας επιχειρεί να μετατρέψει τη γειτονική χώρα σε έναν ακόμη ισχυρό βραχίωνα άσκησης πίεσης προς την Αθήνα με στόχο την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εδαφών.



Επίσης, η Τουρκία επιδιώκει την ισχυροποίηση της στα Βαλκάνια μετά τα χαστούκια που τρώει στα ανατολικά σύνορα της.

Τα Τίρανα από την άλλη λόγω θρησκείας, αλλά και μεγαλοϊδεατισμού θέλουν να αξιοποιήσουν τη βοήθεια που τους παρέχει η Άγκυρα πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Είναι αλήθεια πως το καλλιεργούν με σθένος και αυτό φαίνεται από τις εξάρσεις αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας και βεβαίως των επιθέσεων που δέχεται η ελληνική μειονότητα.

Όταν οι Τούρκοι επιχειρούν να καπηλευτούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και να την «βαπτίσουν» «τουρκική» αξιώνοντας ταυτόχρονα την δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους, η Ελλάδα αφήνει κατ’ αρχής το προξενείο της Κομοτηνής να αλωνίζει και κατά δεύτερον επιτρέπει στους Αλβανούς να εκβιάσουν, να γκρεμίζουν σπίτια και χριστιανικούς ναούς στο Βόρειο Ήπειρο για να ξεριζώσουν την ελληνική μειονότητα.
 
 
Χθες λοιπόν έγινε γνωστό πώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έδωσε τα χέρια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν για να κατασκευαστεί πολιτικό αεροδρόμιο στον Αυλώνα, κάτι που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας και βεβαίως θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς Τιράνων και Άγκυρας, βάζοντας ακόμη περισσότερο τη μειονότητα στο περιθώριο. Σημειώνεται πώς στον Αυλώνα υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου το Έντι Ράμα συναντήθηκε με εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και στήριξη για την κατασκευή του αεροδρομίου.

Η εν λόγω εταιρεία έχει εξαγορασθεί από την επίσης τουρκική εταιρεία την «Global Atlas».

Στη συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τουρκικών εταιρειών ήταν παρών και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία, αλλά δεν έγινε γνωστή η ημερομηνία έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του αεροδρομίου στην περιοχή του Αυλώνα.
 
Ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνάντηση αυτή συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Global Atlas», Σινάν Ιντρίζι, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας «Μπέρμιγχαμ», αλλά και του Ντάμιαν Γκικνούρι, υπουργού Ενέργειας και πρώτου βουλευτή του στον Αυλώνα.
 
Με την εκλογή Ράμα το «pentapostagma.gr» έγραψε για τα οφέλη που θα έχει η Τουρκία και για τον πονοκέφαλο που θα έχει η Ελλάδα, αφού είναι προφανές πώς ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα και να αξιοποιήσει τα ερείσματα που διαθέτει προκειμένου να πετύχει τους στόχους επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Φαίνεται λοιπόν πώς κάνει ένα ακόμη βήμα.

Οι δύο χώρες, που εγείρουν εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας έχουν ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις τους, αφού η Τουρκία είναι έτοιμη να παραχωρήσει στρατιωτικό υλικό στην Αλβανία και βεβαίως η δεύτερη παραχωρεί βάσεις της στην πρώτη, όπως αυτή στο Δυρράχιο.

Η ακύρωση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας μην ξεχνάμε πώς ήταν δάκτυλος της Τουρκίας, όπως και οι σημερινές διεκδικήσεις στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος με αφορμή την αξιοποίηση των κοιτασμάτων εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
Ο κλοιός λοιπόν γύρω από την Ελλάδα σφίγγει με πρωτοβουλία και ευθύνη της Τουρκίας και επιβάλλονται εθνικές πολιτικές και όχι… πολιτικά και κομματικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: