Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

“Ναρκωπόλεμος” στο Αιγαίο! Η αποτυχημένη νηοψία , η Τουρκία και οι ΗΠΑ

“Ναρκωπόλεμος” στο Αιγαίο με την Τουρκία να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ακόμη κι αυτό το θέμα για να θέσει ζήτημα “μοιρασιάς” του Αιγαίου, τους Αμερικανούς να δείχνουν ότι έχουν θέμα εμπιστοσύνης προς την Άγκυρα και την Ελλάδα να γίνεται στόχος του τουρκικού εκνευρισμού,μετά από την αποτυχημένη απόπειρα νηοψίας φορτηγού πλοίου,ύποπτου για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.


Η αποτυχημένη προσπάθεια νηοψίας στο τουρκικό φορτηγό πλοίο ACT,από το Λιμενικό Σώμα, προκάλεσε πολύ μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία.
Ο οποίος εκφράστηκε με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή .

Η Άγκυρα δεν έστειλε τα πολεμικά της για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο , όπως πολύ ενδεχομένως να πίστεψαν.
Αυτό που ήθελε να δείξει κυρίως προς την Ουάσινγκτον, αλλά και προς την Αθήνα, είναι ότι στο Αιγαίο …απαιτεί να ΄χει τον πρώτο λόγο, γιατί μόνο εκείνη διαθέτει τα μέσα για να τον ελέγχει αποτελεσματικά!

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φ.Ισίκ στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα δεν έκρυψε την οργή του, όχι τόσο για τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς που έριξε το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού, αλλά για το γεγονός ότι “δεν μοιράστηκαν μαζί μας την πληροφορία για το ύποπτο πλοίο”.

Αυτό ήταν που τον ενόχλησε περισσότερο.

O Τούρκος υπουργός Άμυνας ψεύδεται, αφού το Λιμενικό μόλις πέρασε στα τουρκικά ύδατα το ύποπτο πλοίο ειδοποιήθηκαν οι αρχές της γειτονικής χώρας για να το ελέγξουν.

Η περιοχή μεταξύ Ρόδου και τουρκικών παραλίων δεν είναι και τόσο μεγάλη. Η τουρκική ακτοφυλακή θα μπορούσε πολύ γρήγορα να επέμβει. Όμως το πλοίο έφθασε σε τουρκικό λιμάνι ανενόχλητο και στην Ελλάδα τουλάχιστον μάθαμε ότι δεν βρέθηκαν ναρκωτικά 48 ώρες μετά! Να υποθέσουμε ότι το …έψαχναν ή κάποιοι είχαν το χρόνο να το ξεφορτώσουν;

Η πληροφορία για την μεταφορά των ναρκωτικών από το τουρκικό πλοίο δεν προερχόταν από  ασήμαντη πηγή κι ας έγραφε η πρώτη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ότι η επιχείρηση ξεκίνησε από…ανώνυμη καταγγελία.

Η αμερικανική DEA είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την πιθανότητα το τουρκικό φορτηγό πλοίο να μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Μπορεί να μην έχουν το αλάθητο, αλλά οι αμερικανοί τις περισσότερες φορές έχουν σωστή πληροφόρηση σε τέτοιες υποθέσεις.

Η αντίδραση του καπετάνιου του τουρκικού φορτηγού κάνει αυτές τις υποψίες ακόμη πιο βάσιμες αν και όπως είπαν οι τουρκικές αρχές δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στο πλοίο.

Προχειρότητα στην επιχείρηση
‘Ενα ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί όσο θα ΄πρεπε είναι η αποτυχία ολοκλήρωσης της επιχείρησης νηοψίας του φορτηγού πλοίου. Η οποία ήταν μάλλον αναμενόμενη από τη στιγμή που δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν.

Η αποστολή ενός ταχύπλοου σκάφους για να ανακόψει την πορεία ενός αργού αλλά μεγάλου σε εκτόπισμα πλοίου ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, από τη στιγμή που στο πηδάλιο του πλοίου βρισκόταν ένας απρόθυμος να ελεγχθεί καπετάνιος. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην  Real News ότι θα ΄πρεπε να έχουν ειδοπποιηθεί άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να συνδράμουν με τα μέσα που διαθέτουν την νηοψία του τουρκικού πλοίου.

Αυτό που εννοούν μιλώντας για συνδρομή, είναι η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων με ελικόπτερο, οι οποίες θα αποβιβάζονταν στο πλοίο και θα έκαναν την νηοψία παρά τις αντιδράσεις του Τούρκου καπετάνιου.

Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να το πράξει, αλλά φαίνεται ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι αν και διαθέτουμε και τα μέσα και το εκπαιδευμένο προσωπικό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Την αδυναμία ολοκλήρωσης της νηοψίας θέλησε να προβάλλει η Άγκυρα με την αποστολή πολεμικών πλοίων και σκαφών της Ακτοφυλακής της στην περιοχή. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Φ.Ισίκ για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την επιχείρηση αυτό το μήνυμα ήθελαν να στείλουν στην Ουάσινγκτον.

Η οποία βέβαια με την επιλογή της να μοιραστεί την πληροφορία που είχε μόνο με τις ελληνικές αρχές, έστειλε το δικό της μήνυμα στην Άγκυρα. Που συνοψίζεται στην φράση “δεν σας εμπιστευόμαστε”!

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας περνούν κρίση σ΄ όλα τα επίπεδα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι εμφανές.
Όχι αδικαιολόγητα, αφού η Τουρκία έχει “λερώσει” τη φήμη της κι έχει υποστεί πλήγμα στην αξιοπιστία της, μετά από τις αποκαλύψεις για τις “εμπορικές σχέσεις” που είχε αναπτύξει με τον ISIS.

Τα e mails της περιόδου 2000-2016 που είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks ενέπλεκαν τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ με την εταιρία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε τροφοδοσία του ISIS  με πετρέλαιο.
Ο γαμπρός του Ερντογάν φαίνεται να έχει συμμετοχή στις αποφάσεις της εταιρίας, καθώς του ζητάνε έγκριση για πρόσληψη προσωπικού και μισθών.

Ο Αλμπαϊράκ έχει επικοινωνία με την ελίτ της χώρας, τονίζοντας την επιρροή του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και φαίνεται να προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας τις θέσεις του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί μετά απ΄ όλα αυτά για την Τουρκία είναι πως είναι γενικώς “ευέλικτη” σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα.
*Δημοσιεύεται στην Real News
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: