Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ: Η Κίνα μετακίνησε στα σύνορα της Βόρειας Κορέας μονάδες των ειδικών δυνάμεων

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )


Όπως έγινε γνωστό, στην κινεζική επαρχία Τζίλιν στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα αναπτύχθηκαν   μονάδες των ειδικών δυνάμεων  της  15ης  αερομεταφερόμενης στρατιάς  της Κίνας, και στις κοντινές αεροπορικές βάσεις έχουν αναπτυχθεί επιθετικά ελικόπτερα  Z-10.

Η Κίνα αναφέρει επίσημα, την διενέργεια  στρατιωτικής άσκησης, αλλά οι Ρώσοι επιτελείς εκτιμούν ότι επίκειται ακόμη και πολεμική ενέργεια κατά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, με σκοπό το Πεκίνο να μην δώσει «πάτημα» στις ΗΠΑ να μεταφέρουν και άλλους πυραύλους , πολεμικά πλοία και δυνάμεις στην περιοχή .
 
 
 
Την ίδια στιγμή οι  εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας συνεχίζονται και  αυξάνονται . Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Ν.Τραμπ ότι η αμερικανική υπομονή με τη Βόρεια Κορέα έχει «σωθεί», η  Πιονγκγιάνγκ εξέδωσε ανακοίνωση για επιθέσεις σε αμερικανικές πόλεις ως αντίποινα , υποσχόμενη  την ολική καταστροφή των ΗΠΑ.

Μέσα σε όλα αυτά το Πεκίνο έστειλε στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα μονάδες των κινεζικών ειδικών δυνάμεων αποτελούμενες από εκατοντάδες άνδρες εκπαιδευμένους στον αστικό πόλεμο και «εδικές αποστολές» εξουδετέρωσης υψηλών προσώπων .

Την ίδια στιγμή, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για  στρατιωτικές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων , αλλά στην ουσία αποτελεί προετοιμασία  παρέμβασης  στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσιγκτον.

 
 
Η κινεζική κυβέρνηση είναι πολύ ανήσυχη  ότι η πολιτική και  ρητορική αντιπαράθεση θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε κανονικό  πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και  Β.Κορέα .
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ ανακοίνωσε ότι «η εποχή της στρατηγικής πέρασε και η υπομονή εξαντλήθηκε », ενώ κατηγόρησε τον Κιμ Γιονγκ-ουν ότι  σχεδιάζει «προληπτικό πυρηνικό πλήγμα».

H Κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο βλέπει επίσης την Βόρεια Κορέα ως «μέγα» πρόβλημα, αλλά οι προσδοκίες των ΗΠΑ ότι η οικονομική πίεση από την Κίνα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της είναι  παράλογες.
 
Παρ ‘όλα αυτά, ο Τραμπ συνεχίζει να προτρέπει το Πεκίνο για την επιβολή κυρώσεων στην  σύμμαχο της, σε μια προσπάθεια να μεταβάλει την κατάσταση.

«Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν  να αντιμετωπίσουν  αυτό το δύσκολο ζήτημα στην κορεατική χερσόνησο, τότε είναι πιθανή μια  αναπόφευκτη τραγική σύγκρουση.», αναφέρει η κινεζική εφημερίδα.

Μέχρι σήμερα,  ο κινεζικός  γίγαντας του πετρελαίου China National Petroleum Corporation ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει  την πώληση ενέργειας στην Πιονγκγιάνγκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η κίνηση είναι  «καθαρά εμπορική απόφαση»  και εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Global  Times, η ανάπτυξη από την Κίνα  νέων στρατιωτικών δυνάμεων  κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας Κορέας θεωρείται ως στρατηγικός σχεδιασμός, δεδομένου ότι η παρουσία του κινεζικού στρατού έχει αποστολή  να μην επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μια κινεζικών συμφερόντων περιοχή καθώς και  για να μην επιτεθούν στην Βόρεια Κορέα.


 

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική παρουσία ειδικών δυνάμεων σ πλευρά των συνόρων, είναι επίσης ένα σημάδι ότι το Πεκίνο προετοιμάζει ένα  πραξικόπημα  και μια γρήγορη αλλαγή καθεστώτος.

Η Κίνα φαίνεται πως είναι αντίθετη σε δραστικές λύσεις κατά της Βόρειας Κορέας όπως θα το επιθυμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και για αυτό το λόγο ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις υπερπτήσεις βομβαρδιστικών στη Β. Κορέα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Γκενγκ Σουάνγκ να ζητά να αποφύγουν τις άσκοπα προκλητικές εκδηλώσεις δύναμης που μπορούν να γίνουν αφορμή για μια «πυρηνική απάντηση».

Το Πεκίνο ασκεί επίσης πολύ δραστική  κριτική στις ΗΠΑ σχετικά με θέματα που αφορούν στο Χονγκ Κονγκ.

« Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη και αντιτίθεται σφόδρα σε αυτές τις κινήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γκενγκ ανέφερε ότι τις δύο περασμένες δεκαετίες, οι πολιτικές: «μία χώρα, δύο συστήματα», «ο λαός του Χονγκ Κονγκ κυβερνά το Χονγκ Κονγκ», αλλά και ένας υψηλός βαθμός αυτονομίας, εφαρμόσθηκαν αποτελεσματικά.

 

«Αυτό είναι ένα γεγονός που γίνεται αποδεκτό από τον καθένα που δεν έχει προκατάληψη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η CECC είναι προκατειλημμένη για τα θέματα που αφορούν την Κίνα.

«Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας και οι υποθέσεις του είναι καθαρά εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», τόνισε ο Γκενγκ.
Η Βόρεια Κορέα είναι το » μέσο» , αλλά η αντιπαράθεση αφορά την Κίνα και τις ΗΠΑ με το διακύβευμα να είναι η περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: