Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Σαρώνει τα πάντα η ανεξέλεγκτη φωτιά στην ανατολική Μάνη – Κάηκαν σπίτια σε Κότρωνα, Σκουτάρι και Παρασυρό (εικόνες,βίντεο)

Μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους δίνουν οι πυροσβέστες που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Ανατολική Μάνη, που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο (01.07.2017) αλλά αναζωπυρώθηκε και κατέστρεψε περιουσίες.


Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κατήγγειλανότι όταν το Σάββατο η φωτιά στον Πύρριχο της ανατολικής Μάνης σβήστηκε, δεν έγινε σωστή εκτίμηση, με αποτέλεσμα το βράδυ της ίδιας μέρας να υπάρξει αναζωπύρωση.

Το μεσημέρι της Κυριακής (02.07.2017) η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε ξανά.
Το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά στον Κότρωνα Λακωνίας και οι κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους για σωθούν και έφτασαν στο λιμάνι. Κάποιοι μάλιστα μπήκαν σε ιδιωτικά σκάφη κι έφυγαν, άλλοι περίμεναν το λιμενικό.
 
 
Το πιο σοβαρό από τα πύρινα μέτωπα είναι αυτό στον Κότρωνα, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η φωτιά έφτασε επίσης στις περιοχές Φλομοχώρι, κοντά στον Κότρωνα, στο Σκουτάρι και στον Παρασυρό. Σπίτια, αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν καεί και στην περιοχή Αρέα, ενώ υπάρχει και ένα πύρινο μέτωπο προς την Αρεόπολη.
«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα. Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».




Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι». Σπίτια κάηκαν και στον οικισμό Παρασυρός.
 
Όπως τόνισε «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».


 
 
Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Όπως αναφέρει το flynews.gr, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης προσπαθούσε να φτάσει στον Κότρωνα όταν το αυτοκίνητό του τυλίχθηκε στις φλόγες.
Με τη βοήθεια πυροσβεστών το εγκατέλειψε και δεν τραυματίστηκε.





Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η βοήθεια με εναέρια μέσα άργησε να φτάσει στη Μάνη.

«Είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε. Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».
 
Σύμφωνα με το flynews.gr, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να φτάσουν στην περιοχή γιατί είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά.
Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα έγινε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.

Στις φλόγες από τα ξημερώματα περιοχή κοντά στο Μαραθώνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/7) πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Στο σημείο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Φθιώτιδα
Σε ύφεση έιναι η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουλίου στη δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Ροβολιάρι και Τσούκα.

Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr λόγω του αέρα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ είναι και σε δύσβατο σημείο, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας καθώς και δυο PZL (πετζετέλ) από το αεροδρόμιο της Λαμίας.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κεφαλονιά
Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής (2/7) στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.

Η μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο από το απόγευμα συνεχίζει τις προσπάθειες για να περιορίσει τη φωτιά περιμετρικά, ενώ είχε να αντιμετωπίσει δυνατούς ανέμους που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 25 πυροσβέστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής από το Πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Πολύ υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)
Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)
170703

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: