Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ:Κύπρος και Ελλάδα - Μάθημα Γεωστρατηγικής με χάρτες!

Απολαυστικός ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης στο μάθημα Γεωπολιτικής που παραδίδει στο κοινό της Πάφου, εξηγεί το πως και το γιατί ΟΛΑ συνδέονται μεταξύ τους. 



Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου παιγνιδιού ανακατανομής ισχύος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις Ευρώπη/Ισραήλ/ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά την Ρωσία και την Κίνα.

Στο μάθημα αυτό θα μάθετε πως η 'Αραβική Άνοιξη' συνδέεται με την κάθοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο, πως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμεύει ενάντια στην κινέζικη επιρροή στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές του Περσικού Κόλπου, και το πως και το γιατί (αυτό μας αφορά), το 'ορθόδοξο τόξο' της Ρωσίας πρέπει να ανακοπεί στα Βαλκάνια, πάλι με εργαλείο τον ισλαμισμό.



Δυστυχώς όσα βλέπουμε με την καταστροφή της μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων δεν είναι παρά ένα μέρος ενός παγκόσμιου πολέμου κυριαρχίας, με τεράστιους κινδύνους αλλά και με χρυσές ευκαιρίες για μικρά κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.


η τέχνη και η πρακτική της διακυβέρνησης, δηλαδή της οργάνωσης, της διεύθυνσης και της διοίκησης των ανθρώπινων κοινωνιών:

H ~ είναι η τέχνη του εφικτού.
H ~ είναι το πεδίο, όπου κρίνονται οι ιδεολογίες.

2. είδος, τρόπος, μέθοδος διακυβέρνησης ενός κράτους ή ρύθμισης των σχέσεων με άλλα κράτη: Εσωτερική / εξωτερική / διεθνής / ευρωπαϊκή ~.
H κυβέρνηση ακολουθεί ~ λιτότητας / παροχών. Φιλελεύθερη / συντηρητική / φιλεργατική / αντιλαϊκή / αυταρχική / συναινετική / φιλειρηνική ~.

3α. σύνολο δραστηριοτήτων και πρακτικών, που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε επί μέρους τομείς της δημόσιας ζωής: Οικονομική / κοινωνική / νομισματική / πιστωτική ~.

β. σύνολο, δέσμη σχεδιασμένων ενεργειών, μέτρων και άλλων ρυθμίσεων, που αποσκοπούν στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων: H βελτίωση της οικονομίας / του βιοτικού επιπέδου / της κυκλοφορίας απαιτεί τη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής. ~ στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

4. η δημόσια ζωή, οι δημόσιες υποθέσεις, τα κοινά: Aσχολούμαι με την / αναμειγνύομαι στην ~. Kάνω / ασκώ ~, παρεμβαίνω (ρυθμίζω, επηρεάζω) στη δημόσια ζωή με ένα σύνολο ενεργειών, δραστηριοτήτων, πρακτικών.

5. η συμμετοχή στα κοινά, ως κύρια δραστηριότητα, ως απασχόληση, ως επάγγελμα: Kάνει καριέρα / σταδιοδρομία στην ~. Mπήκε νέος στην ~ κι έφτασε ψηλά.

6. το πεδίο όπου εκδηλώνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί για την κατάκτηση της πολιτικής, της κυβερνητικής εξουσίας μεταξύ ομάδων, συμφερόντων ή ατόμων: H ~ απαιτεί σκληρούς αγώνες. H ταξική πάλη εκφράζεται μέσο της πολιτικής.

7α. σύνολο δραστηριοτήτων, συμπεριφορών, μέτρων ή πρακτικών, που ρυθμίζουν, διαμορφώνουν σχέσεις μεταξύ ατόμων ή ομάδων: Οι αεροπορικές εταιρείες ακολουθούν ~ χαμηλών ναύλων.
Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων εφαρμόζουν ~ σταδιακών αυξήσεων. H αστυνομία εγκαινίασε μια ~ φιλική προς τον πολίτη.
β. σχεδιασμένη συμπεριφορά, πρακτική, που εντάσσεται σε μια τακτική: Είναι ~ του να τα ΄χει καλά με όλου
The study of politics in universities is called political science, political studies, or public administration. In everyday life, the term "politics" refers to the way that countries are governed, and to the ways that governments make rules and laws.





Cyprus - MA Telis Foundation 

Δεν υπάρχουν σχόλια: