Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Απόλλων Λεονταρίτης
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Από 4 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Κατά την παραμονή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί στις 5 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps, στο πλαίσιο διμερών επαφών, και ακολούθως θα συμμετάσχει από 6 έως 7 Ιουλίου 2017 στην 2η διάσκεψη του ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ
Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι θα απέχει αρκετά από το πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης. Και αυτό διότι μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, θα αποτελέσει το επίκεντρο των συνομιλιών με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγό Joseph F. Dunford στην Ουάσιγκτον αλλά και των επαφών που θα γίνουν στο πλαίσιο της 2ης διάσκεψης του ΟΗΕ στην Ν. Υόρκη, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα συμμετοχής των ΕΔ σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις αλλά και το θέμα της παρουσίας κλιμακίου βατραχανθρώπων του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Κρήτη. Όπως είχε δημοσιεύσει το Think News, έχει ήδη εξεταστεί το θέμα της εγκατάστασης κλιμακίου του Naval Special Warfare Group 2 στην βάση της Σούδας.

SEALS ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι προθέσεις από πλευράς Αμερικανών είναι η παρουσία των SEALS να συνδεθεί με την εκπαίδευση που υλοποιείται σε επίπεδο Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Κάτι το οποίο μεταφράζεται ως συμμετοχή σε επίπεδο παροχής εκπαίδευσης – πιθανότατα με την απόσπαση προσωπικού σε ρόλο συμβούλου – εκπαιδευτή.

Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό σενάριο για αναβάθμιση της Σούδας σε ρόλο προωθημένης βάσης εξόρμησης (FOB) Αμερικανών βατραχανθρώπων δεν φαίνεται να προκρίνεται – τουλάχιστον – σε αυτή τη φάση. Πάντως η χρήση της Σούδας για κάλυψη αναγκών Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, παραμένει πάντοτε πιθανή, με δεδομένα τα πλεονεκτήματα εγγύτητας που προσφέρει με την περιοχή της Συρίας και της Μέσης Ανατολής.

Όμως σε κάθε περίπτωση το θέμα άπτεται της ειδικής συμφωνίας που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί μετά την αναβάθμιση των σχέσεων στον αμυντικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

Εκτιμάται ότι η μόνιμη παρουσία των SEALS θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση που παρέχει το ΚΕΝΑΠ σε αντικείμενα κατάληψης πλοίου από λέμβο, τακτικές κίνησης σε εσωτερικούς-κλειστούς χώρους (Close Quarter Battle) και καταδύσεις αναγνώρισης, αφού είναι γνωστό ότι οι αμερικανοί βατραχάνθρωποι έχουν εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και πλούσια εμπειρία από πραγματικές επιχειρήσεις, με διδάγματα που μπορούν να μεταλαμπαδευτούν σε στελέχη των ελληνικών Ε.Δ.

Ήδη σταθερή συνεργασία υπάρχει μεταξύ των SEALS και της ΜΥΑ/ΛΣ ενώ η ΔΥΚ με το ΕΤΑ έχουν πραγματοποιήσει – κατά περίπτωση – συνεργασίες για εκπαίδευση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ένα δεύτερο κύριο θέμα συζήτησης του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, θα είναι και το αίτημα για ενεργότερη συμμετοχή των ελληνικών Ε.Δ σε Νατοϊκές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εμπλοκή μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ε.Δ, επεκτείνοντας την συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία μέχρι σήμερα περιοριζόταν σε υποστηρικτικού τύπου συνδρομή με μονάδες Μηχανικού και Υγειονομικού.

Αυτή βεβαίως δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον ζητάει τη συνδρομή της χώρας μας καθώς το 2007 ανάλογο αίτημα είχε διατυπωθεί επίσημα για συνδρομή σε προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ και επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού στο Αφγανιστάν.

Τότε βέβαια το αίτημα δεν είχε ικανοποιηθεί με το αιτιολογικό ότι οι υφιστάμενες δυνάμεις δεν ήταν επαρκείς για να καλύψουν τις συμμαχικές απαιτήσεις παράλληλα με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Αυτή τη φορά είναι κάτι περισσότερο από προφανές, ότι οι ΗΠΑ έχουν την ανάγκη για συνδρομή σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά όπως επισημαίνουν στο Think News έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ, «η τελική απόφαση σε ζητήματα αυτής της κατηγορίας καταλήγει πάντοτε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Σε ότι αφορά την παρούσα συγκυρία διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική αλλαγή» από ελληνικής πλευράς που να υποδηλώνει ότι θα έχουμε κάποια διαφορετική εξέλιξη σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
Οι ανάγκες για ενίσχυση των ΕΔ σε μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ παραμένει πάντοτε επιτακτική ανάγκη και θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο συνομιλιών σε κάθε επίσκεψη ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν στην επικείμενη επίσκεψη του Ναυάρχου Αποστολάκη στις ΗΠΑ, θα τεθούν κάποια νέα αιτήματα. Όμως θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι το ζήτημα συνδρομής των ΕΔ, σε μέσα και προσωπικό σε συμμαχικές επιχειρήσεις, σχετίζεται άμεσα και με την προσφερόμενη αμυντική βοήθεια, ενώ υπάρχουν σημαντικές προεκτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ελλάδα.

Ειδικότερα η επιδίωξη της Ουάσιγκτον για επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να παραμένει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων και συνεργασίας σε εκπαίδευση αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και στον τομέα ενίσχυσης σε μέσα και υλικό, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα, ώστε οι ΕΔ να καλύψουν κρίσιμα επιχειρησιακά κενά και ελλείψεις.

Οι ανάγκες και για τους τρείς Κλάδους των ΕΔ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ενώ η παρατεταμένη δημοσιονομική κρίση έχει ουσιαστικά επιβάλει «αυτοεμπάργκο» εξοπλισμών με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, η οποία έχει διαταραχτεί υπέρμετρα υπέρ της Τουρκίας.

Συνεπώς η ενεργός υποστήριξη των ΗΠΑ θα πρέπει επιτέλους να αποδειχτεί έμπρακτα – ειδικά εάν ζητάει από μια χώρα που αντιμετωπίζει διαρκή απειλή όπως η Ελλάδα, να συνδράμει περαιτέρω σε νατοϊκές επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά και η χώρα μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι δεν νοείται να ζητάει επιπλέον στήριξη για παραχώρηση αμυντικού υλικού και συγχρηματοδότηση σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα από τις ΗΠΑ, εάν δεν αποφασίσει να συνδράμει πιο ενεργά σε συμμαχικές επιχειρήσεις. Και αυτό διότι άλλο είναι να είσαι ένας απλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και άλλο είναι το «ειδικό βάρος» που αποκτούν οι χώρες που πολεμούν ενεργά στο πλευρό των ΗΠΑ.

Οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα διαχρονικά απέφευγαν να εμπλακούν ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις με το αιτιολογικό τήρησης «ίσων αποστάσεων». Σήμερα ίσως είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να επανεξεταστεί ποια είναι η συνδρομή μας στο διεθνές σύστημα ασφάλειας. Ειδικά αν επιθυμούμε να αποκομίσουμε οφέλη που θα αναβαθμίσουν – αντικειμενικά και όχι σε επίπεδο «δημοσίων σχέσεων» – το προφίλ και το κύρος της χώρας.

thinknews.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: