Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Και ξαφνικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν αναγνωρίζει και επαινεί την Συνθήκη της Λωζάνης για να μην επιστρέψει των... Σεβρών!

Kαι ξαφνικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν όχι μόνο αναγνωρίζει την Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και την επαινεί προκαλώντας μεγάλη έκπληξη για την αλλαγή στάσης του η οποία όμως κρύβει έναν υστερόβουλο σκοπό και δεν είναι άλλος παρά ο φόβος της επαναφοράς της Συνθήκης των Σεβρών


Μία Συνθήκη όταν πάψει να ισχύει αντικαθίσταται με  μια «ολοκαίνουρια» αλλά αν αυτή δεν υπάρξει τότε επανέρχεται σε ισχύ η προηγούμενη

Αυτό ο Ρ.Τ.Ερντογάν το γνωρίζει πλέον βλέποντας την ίδρυση του κουρδικού κράτους να είναι κοντά και Αμερικανούς με Ευρωπαίους πλην Βρετανών να μην στενοχωριούνται με ένα «κόντεμα» της ερντογανικής Τουρκίας (η αντιμετώπιση θα ήταν τελείως διαφορετική εάν ήταν κεμαλική)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), που φέρει την υπογραφή της Άννας Ανδρέου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης «ο τουρκικός λαός κατάφερε να καταγραφεί σε όλα τα διπλωματικά και διεθνή νομικά πεδία, μια συνθήκη η οποία αποτέλεσε ιδρυτικό έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας»

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «το τουρκικό έθνος με τη Συνθήκη της Λωζάνης έσκισε τη Συνθήκη των Σεβρών που στόχευε εναντίον των χιλίων χρόνων ύπαρξής του σε αυτά τα χώματα και έπεισε όλο τον κόσμο ότι δεν θα υποχωρήσει ποτέ»!

Η τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε, μιλώντας για «μπερδεμένο πρόεδρο», υπενθυμίζοντας ότι στη δημόσια ρητορική του τη χαρακτηρίζει «πανωλεθρία» και σε επίσημες ανακοινώσεις του «νίκη».

Κι όμως είναι σαφές: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι η ύπαρξη της σύγχρονης Τουρκίας στοιχειοθετείται μόνο με την Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και ότι πλέον η Τουρκία απειλείται με συρρίκνωση εδαφών λόγω αλλαγής των γεωστρατηγικών συσχετισμών.

Σημειώνεται ότι πέρσι το ζήτημα της Συνθήκης των Σεβρών και εκείνης της Λωζάνης το είχε θίξει και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

«Ήταν επαίσχυντη για την Ελλάδα η Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και αυτή πρέπει τάχιστα να αντικατασταθεί με ποιά άλλη με αυτήν... των Σεβρων αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «της Λωζάνης εκπνέει»!

«Για μας η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν επαίσχυντη. Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι δεν ωφέλησε και την χώρα του, απορώ πως το θυμήθηκε τώρα, λίγα χρόνια πριν την εκπνοή της», δήλωσε τότε ο Σεβασμιώτατος

Στο ρητορικό ερώτημα που ο ίδιος έθεσε στον εαυτό του για το τι θα επακολουθήσει μετά από μια μελλοντική κατάργηση ή λήξη της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρει «Και τώρα τι; Μήπως η Σεβρών;»

Ο ακρίτης ιεράρχης αναφέρεται σαφώς στην μόνη Συνθήκη που δικαίωνε τον Ελληνισμό και επανένωνε όλα τα ελληνικά εδάφη (ή σχεδόν όλα αν εξαιρέσουμε τα εδάφη της Ανατολικής Ρωμυλίας που δόθηκαν στην Βουλγαρία με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878)

Δηλαδή η επιστροφή στην Ελλάδα της Ανατολικής Θράκης και της Δυτικής Μικράς Ασίας (η εξωτερική φωτογραφία του άρθρου είναι από το chorochronos.gr)

πηγη

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σέβρ(Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις1 μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ' ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων. Το κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και να καταργήσει την μοναρχία.
Τα εδάφη που έχασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Συνθήκη των Σεβρών.

Οι βασικοί όροι της συνθήκης ήταν: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτατης Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα.
Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στο ιδρυόμενο Αλβανικό κράτος, ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ιταλίας. Τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν στην Ιταλία η οποία συμφώνησε να τα δώσει εκτός από την Ρόδο και το Καστελλόριζο στην Ελλάδα, και αν η Βρετανία έδινε την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα έδιναν κι αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε από την Ιταλία το 1922).

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, και η Θράκη από την οποία η Βουλγαρία παραιτούνταν οριστικά από κάθε δικαίωμά της σε αυτή. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.
Ο χάρτης της Ελλάδας σύμφωνα με τη συνθήκη των Σεβρών

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος, καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η Σοβιετική Ένωση δεν συμμετείχε και έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς.

Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, που μετέφεραν την πρωτεύουσα στην Άγκυρα, και την Μικρασιατική Καταστροφή, οι σύμμαχοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν νέα συνθήκη (Συνθήκη της Λωζάνης) το 1922, με ευνοϊκότερους όρους για την (πλέον) Τουρκία.

Οι συμμαχικές και οι σχετιζόμενες δυνάμεις ήταν: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία(πρωταρχικοί σύμμαχοι), Αρμενία, Βέλγιο, Ελλάδα, Χετζάζ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τσεχοσλοβακία.






ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: