Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συναντάται εκτάκτως με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, Σ. Σοϊγκού, στην Κων/πολη

Οι Τούρκοι εισβάλουν στην Β. Συρία κατά των Κούρδων

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας μετά την είδηση της τελευταίας στιγμής που αναφέρει ότι,  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού.
Η πληροφορία  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας .
Αναφέρθηκε  ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην προεδρική  οικία της συνοικίας Tarabia στην Κωνσταντινούπολη . Η έναρξη της συνάντησης έχεις προγραμματιστεί για τις 15.00 ώρα Μόσχας MSK.
 
 
 
 
 
Είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο  ότι η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί εξελίξεις στην Βόρεια Συρία και θα δώσει» το πράσινο φως» για επιχειρήσεις στην περιοχή από τον τουρκικό στρατό.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλούν πάρα πολύ για την προετοιμασία  στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού θύλακα στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Οι Κούρδοι ηγέτες ζητούν από την Μόσχα  να παρέμβει και να προφυλάξει της κουρδική κοινότητα της Συρίας από την τουρκική επιθετικότητα, αλλά η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει ως  επικρατούσα άποψη ότι η Τουρκία είναι καλύτερος και πιο  αξιόπιστος σύμμαχος», αναφέρει Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Michael Khodarenok στην εφημερίδα «Gazety.Ru» .

Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Κούρδους και προσπάθησαν να τους συμφιλιώσουν  με τη συριακή κυβέρνηση, διασφαλίζοντας  την ειρηνική συνύπαρξή τους με την επίσημη κυβέρνηση στην Δαμασκό , αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

«Με άλλα λόγια, οι Κούρδοι υποστήριξαν αρχικά αυτές τις ιδέες, αλλά, στην πράξη, επικεντρώθηκαν σε πιο προσοδοφόρους  χορηγούς, εξαιτίας της ισχυρής επιρροής των ΗΠΑ.  Ο κύριος μοχλός επιρροής έγιναν οι αμερικανικές προμήθειες όπλων και πυρομαχικών.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα το Πεντάγωνο παρέδωσε στις κουρδικές δυνάμεις  δεκάδες φορτηγά φορτωμένα με χιλιάδες αυτόματα όπλα, πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ελέγχει πλήρως τα κουρδικά στρατεύματα με στρατιωτικούς συμβούλους και μονάδα ειδικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή Mebintzem έχει  αναπτυχθεί μονάδα  Ειδικών Επιχειρήσεων Δυνάμεων των ΗΠΑ που ελέγχει τα πάντα», δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.

Η πρόβλεψη είναι ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα εξαπολύσουν με ρωσική ανοχή σφοδρή  επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ενώ οι Ρώσοι σύμβουλοι «συνιστούν» στους Κούρδους  να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και να δεχθούν να υπαχθούν  οι δυνάμεις τους στις συριακές  κυβερνητικές δυνάμεις.



Ωστόσο, νιώθοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι Κούρδοι δεν πρόκειται να το προβούν σε καμία τέτοια ενέργεια  ποτέ.
Στη συνέχεια, οι Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι έπεισαν τους Σύρους  διοικητές του στρατού να χρησιμοποιήσουν τα στρατεύματά τους για την προστασία των κουρδικών θυλάκων στην  Afrin και Mebintzem .

Ωστόσο, λόγω της αντίθεσης τους με τις Κούρδους δεν ήταν  σε θέση να αναπτύξουν  ορισμένες από τις δυνάμεις τους. Στην πόλη  Afrin, όπου επρόκειτο να μετακινηθεί μια ενισχυμένη μηχανοποιημένη πεζικού διμοιρία των συριακών ενόπλων δυνάμεων, αυτό δεν κατέστη  δυνατό και υπάρχουν  μόνο λίγοι στρατιώτες .

Όταν τελικά οι Σύροι κατέληξαν με τους Κούρδους  σε συμφωνία σχετικά με την προώθηση των κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, (σε αντίθεση με τη συμφωνία), τότε ξανα-εμπόδισαν  την μετακίνηση μονάδων  και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρει η ρωσική πλευρά  .

«Η ρωσική πλευρά υποψιάζεται ότι τέτοιες ενέργειες είναι εμπνευσμένες από τους Αμερικανούς», τόνισε ο Khodarenok.

Η κουρδική πολιτοφυλακή είναι σαφές ότι δεν εκτιμά  τις σχέσεις με τον επίσημο συριακό στρατό  και τους συμμάχους του . Έτσι τώρα στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της Συρίας , Ρώσοι και Τούρκοι συμφωνούν ότι οι Κούρδοι αποτελούν « αστάθμητο παράγοντα» που θα επηρεάσει άκρως αρνητικά τις σχέσεις και την κατάσταση στην περιοχή.

Για αυτό Τούρκοι και Ρώσοι «συναποφασίζουν» πιθανότατα την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή με σκοπό την ανάληψη πλήρη ελέγχου και εκδίωξης των αμερικανικών δυνάμεων.  

Πριν από λίγες ημέρες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τους Κούρδους ότι επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό μαχητών του «Ισλαμικού  Κράτους» να εξέλθουν από την Raqqa, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους  στο πλαίσιο της πολιορκίας της Παλμύρας και της Deir ez-Zorom, «παίζοντας» παιχνίδια των Αμερικανών, τονίζει το ρωσικό δημοσίευμα.

Κούρδοι, Άραβες και οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν ακόμη ανακοινώσει  δημοσίως την χορήγηση  αμνηστίας σε δεκάδες μαχητές του ISIS. Μερικοί  από αυτούς  μαζί με τις οικογένειές τους έχουν βρει  άσυλο στα κουρδικά στρατόπεδα, ενώ οι υπόλοιποι στην Τουρκία.

Η Μόσχα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν  την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής τους στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί κατηγορούνται από την Μόσχα ότι χρησιμοποιούν τους Κούρδους για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.

«Σε αυτό το φλερτ του Πενταγώνου με τους Κούρδους θα  περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον»,τονίζει ο Ρώσος ειδικός αναλυτής.


Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία πιστεύει ότι η σχέση με την Τουρκία  σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο σημαντική από τους Κούρδους.

Για αυτό τον λόγο αυτά τα αντικρουόμενα τεράστια συμφέροντα στην Συρία ανάμεσα σε υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, θα περιπλέξουν ακόμα πιο πολύ την ήδη δυναμιτισμένη κατάσταση , οδηγώντας την στα άκρα και σε μια «πολεμική εμπλοκή» , έστω και από «ατύχημα».

Η Τουρκία θα βρεθεί και αυτή στο « μάτι  του κυκλώνα» , ενώ τυχόν αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ  θα βρεθεί σε σφοδρή αντίθεση με την Ουάσιγκτον, και την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, διότι θα διαταράξει αποφασιστικά, σύμφωνα με τους Αμερικανούς,  ολόκληρο το σχέδιο άμυνας της συμμαχίας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: