Του Βασίλη Καπούλα

Για πρώτη φορά εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια Αμερικανικό αεροπλανοφόρο και συγκεκριμένα το USS George H.W. Bush, κλάσης Nimitz «έδεσε» σε ισραηλινό λιμάνι. Πρόκειται για κίνηση επίδειξης ισχύος με πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες.
Το USS George H.W. Bush έριξε άγκυρα 4 χλμ έξω από το λιμάνι της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ ενώ ελικόπτερο του Ισραηλινού Στρατού προσνηώθηκε στο κατάστρωμα του.
 
 
Το συγκεκριμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο επιχειρεί κυρίως στον Περσικό Κόλπο ενώ τώρα πολεμά το ISIS σε Συρία και Ιράκ.
«Φιλοξενεί» 6.000 ναύτες και μεταφέρει 90 μαχητικά και ελικόπτερα.
Ο λόγος της «επίσκεψης» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Ισραήλ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ενώ πολλοί δρώντες στην περιοχή «ψάχνονται»… 17 χρόνια είχε να συμβεί κάτι ανάλογο και αυτό δεν είναι τυχαίο.
 
To USS George H.W. Bush θα παραμείνει εκεί μέχρι την Τετάρτη και το πλήρωμα θα γιορτάσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας στο Ισραήλ.
 
Ποιος είναι ο στόχος της αποτροπής του;
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί μεν να μην απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ εντούτοις αυτό συμβαίνει με την υποστήριξη που παρέχει σε Ιράν και Χεζμπολάχ. Μάλιστα οι ρωσικές βάσεις θεωρούνται στόχος γι αυτό που έρχεται, όσο τρελό και αν ακούγεται αυτό.
 
Για το λόγο αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών με πρόσφατο παράδειγμα όπως θα δείτε στη φωτογραφία δύο RC-135 και ένα P-8 Poseidon να σαρώνουν την περιοχή των ρωσικών βάσεων.
Πρώτος στόχος είναι πλέον το Ιράν το οποίο με την εκτόξευση των βαλλιστικών του πυραύλων από το δυτικό τμήμα της χώρας προς την ανατολική Συρία προκάλεσε το Ισραήλ. Mάλιστα το Ιράν χρησιμοποίησε ως στόχο ένα τεράστιο άστρο του Δαυίδ, σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς τύπου Qiam τον περασμένο Δεκέμβριο.
Δείτε εδώ την δορυφορική φωτογραφία.

Αυτό όμως που πραγματικά εξόργισε τους Αμερικανούς, τους εγκλώβισε με συνέπεια να ψάχνουν τρόπο απεγκλωβισμού από τη Νότια Συρία, ήταν η στρατηγική της Ρωσία για «τανάλια» στη Νότια Συρία γεγονός που αχρήστευσε εντελώς τα όποια σχέδια των ΗΠΑ στο Al-Tanf. Μάλιστα ο Στρατηγός Qassem Soleimani επιθεώρησε τα στρατεύματα στα σύνορα με Ιράκ.
Δείτε εδώ πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουνε εγκλωβιστεί στα σύνορα Συρίας-Ιράκ-Ιορδανίας με την Ρωσία να κινείται αθόρυβα  και να αιφνιδιάζει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.



Η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Ισραήλ συμπίπτει με τις κινήσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπής (AJC) ανέλαβαν πρωτοβουλίες υπεράσπισης της κυπριακής ΑΟΖ ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι δύο οργανώσεις εργάστηκαν από κοινού με την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο και τους συμπροέδρους της Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς και ετοίμασαν εγκαίρως την επιστολή για τα διαδοχικά συνέδρια της AJC και του HALC.

Η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή έκανε την επιστολή μέρος της εκστρατείας διαφώτισης μελών του Κογκρέσου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ της και από κοινού με το HALC ομάδες μελών και των δύο οργανισμών προώθησαν την επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια, ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας το προώθησαν επίσης σε μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του 33ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Η επιστολή σχετίζεται με τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL στον «Ονησιφόρο», στις 13 Ιουλίου.
Δείτε εικόνες και βίντεο από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ