Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ισραήλ και Ελλάδα καλούν τον Αμερικανικό Στόλο να υπερασπιστεί την κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στην Τουρκία

Τι αναφέρει η επιστολή Αμερικανών βουλευτών

Ελλάδα και Ισραήλ προ του τουρκικού κινδύνου και του παράφρονα Ερντογάν κινητοποίησαν τις δύο πανίσχυρες οργανώσεις τους στις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπής (AJC) ανέλαβαν πρωτοβουλίες υπεράσπισης της κυπριακής ΑΟΖ ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι δύο οργανώσεις εργάστηκαν από κοινού με την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο και τους συμπροέδρους της Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς και ετοίμασαν εγκαίρως την επιστολή για τα διαδοχικά συνέδρια της AJC και του HALC.

Η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή έκανε την επιστολή μέρος της εκστρατείας διαφώτισης μελών του Κογκρέσου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ της και από κοινού με το HALC ομάδες μελών και των δύο οργανισμών προώθησαν την επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου.
 
 
Στη συνέχεια, ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας το προώθησαν επίσης σε μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του 33ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Την επιστολή υπογράφουν – μεταξύ άλλων – και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έντ Ρόις, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Έλιοτ Ένγκελ.

Η επιστολή σχετίζεται με τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη των ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL στον «Ονησιφόρο», στις 13 Ιουλίου.
 
Τα 36 μέλη του Κογκρέσου υπενθυμίζουν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι εταιρικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο διασφαλίζουν την ασφάλεια των μεσογειακών συνόρων του Ισραήλ.
 
Με την επιστολή αυτή ενθαρρύνουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, να συνεχίσει «την ενεργή εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα να τηρήσει μια σθεναρή στάση έναντι της ρητορικής και των προκλήσεων που απειλούν το πνεύμα συνεργασίας και προόδου που έχει εμφανιστεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια», συνυπογράφουν 36 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν του ότι μοιράζονται δημοκρατικές αξίες, οι τρεις χώρες συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και του τουρισμού, τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία, να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιφερειακού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».
 
«Το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ ήταν πάντα μια πρόκληση, ακόμη περισσότερο τώρα που η ασφάλεια στην περιοχή επιδεινώνεται. Η Ελλάδα και η Κύπρος επιτρέπουν στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να διεξάγει ασκήσεις στο έδαφός τους. Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες και έχουν πραγματοποιήσει από κοινού αποστολές έρευνας και διάσωσης. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόνο η δεύτερη και η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων (‘status of forces agreement’)», σημειώνουν.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δύναμη να δημιουργεί εταιρικές σχέσεις, εκεί όπου υπήρχε κάποτε σύγκρουση, ενώ η ενεργειακή συνεργασία διευκόλυνε και διεύρυνε σημαντικές περιφερειακές συζητήσεις.

«Οι σταθερές υψηλού επιπέδου επαφές και οι τριμερείς διασκέψεις κορυφής εμπλέκουν κι άλλους περιφερειακούς φορείς, μεταξύ των οποίων την ΕΕ, την Ιταλία, την Αίγυπτο και το Λίβανο, παρέχοντας ευκαιρίες για διπλωματική εμπλοκή μεταξύ αυτών των εθνών, μία εμπλοκή η οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσε να συμβεί».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι αυτές οι νέες πηγές ενέργειας δίνουν την υπόσχεση ότι θα επιτραπεί σε βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από προμηθευτές όπως η Ρωσία και το Ιράν.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή – όχι μόνο προς όφελος των ΗΠΑ και του Ισραήλ – αλλά επειδή η συνεργασία που διευκολύνεται από τα ευρήματα φυσικού αερίου δεν είναι χωρίς προκλήσεις. 

Η Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές έρευνες, παραβιάζει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και έχει εκδώσει πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΑΟΖ της Κύπρου προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει υποστηριχθεί με συνέπεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει επίσης μια μακρόχρονη διαμάχη για το ποιο έθνος ελέγχει μια υπεράκτια θαλάσσια περιοχή στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου».

Καταλήγοντας, τα 36 μέλη της αμερικανικής Βουλής καλούν τον κ. Τίλερσον, με δεδομένες την μεγάλη πρόοδο και προοπτική που διακυβεύονται, «να επιβεβαιώσει εκ νέου δημόσια τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τρόπο σύμφωνο με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και καιρό. Επιπλέον, προσβλέπουν στη συνεχιζόμενη δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διευκόλυνση και υποστήριξη της διπλωματικής, στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων στην περιοχή».

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές: Theodore E. Deutch, Gus M. Bilirakis, Edward R. Royce, Eliot L. Engel, Ileana Ros-Lehtinen, Nita M. Lowey, Debbie Wasserman Schultz, Dina Titus, Lee M. Zeldin, Robin L. Kelly, Matt Gaetz, Carolyn B. Maloney, Lois Frankel, Jerrold Nadler, Mike Quigley, John P. Sarbanes, Albio Sires, Randy K. Weber, Sr., Bradley S. Schneider, Bonnie Watson Coleman, Ted Poe, Brad Sherman, Daniel W. Lipinski, Zoe Lofgren, James F. Sensenbrenner, Jr., David N. Cicilline, Frank Pallone, Jr., Danny K. Davis, Josh Gottheimer, Mario Diaz-Balart, Matt Cartwright, Janice D. Schakowsky, John Shimkus, Mike Bost, Carlos Curbelo and Charlie Crist.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: