Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Brett H. McGurk: Ο Λόρενς του ….Κουρδιστάν!

Ποιος είναι ο Αμερικανός Brett H. McGurk και γιατί αποκαλείται ως ο “Ο Λόρενς του ….Κουρδιστάν”;
Τι λέει γι αυτόν η Τουρκία και γιατί;


 
Γράφει ειδικός συνεργάτης
Ο Brett H. McGurk, συνιστά πρόσωπο κλειδί στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική σε Ιράκ-Μέση Ανατολή από το 2001 και ένθεν.
Έχει βρεθεί στο πλευρό των τριών τελευταίων Προέδρων των ΗΠΑ ως σύμβουλος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με το Ιράκ-Ιράν-Αφγανιστάν.
Θεωρείται ως ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους σε Ιράκ-Συρία.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον διόρισε ως ειδικό απεσταλμένο στην Διεθνή Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στην θέση αυτή τον διατήρησε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Brett H. McGurk, Special Envoy, spoke to recruits being trained to perform security duties in and around Raqqa, including Tabqa...
 
Στο ενεργητικό του καταγράφονται επίσης ως επιτυχίες ο καθοριστικός του ρόλος στην ομαλή διαδοχή σε Ιράκ (παράδοση εξουσίας απο Νούρι Αλ Μαλίκι σε Χάιντερ αλ Αμπάντι,) η ιστορική συμφωνία Κούρδων-Αράβων για την ανακατάληψη της Μοσούλης.


Όμως η ενέργεια του να συναντηθεί στο ηρωικό Κομπάνι με πρώην στελέχη του PKK, με στελέχη του Φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας(PYD)-βραχίονας του PKK, και μέλη της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις της Τουρκικής διπλωματίας.

Σε μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεων του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο Brett H. McGurk συνόδεψε τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατά την παρθενική του επίσκεψη στην Άγκυρα τον Απρίλιο του 2017

Οχι άδικα λοιπόν ο Τούρκος Δημοσιογράφος MURAT YETKİN αναφέρει πως Τούρκοι Αξιωματούχοι θεωρούν τον Brett McGurk ως τον “Λόρενς του Κουρδιστάν”.

Η Τουρκική διπλωματία θεωρεί ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την αυτονομία της Ροζάβα.

Παράλληλα δε θεωρεί ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μέσω του οποίου το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK και το PYD συνεργάζονται άψογα με την Αμερικανική διπλωματία.


Θα πρέπει να επισημανθεί πως η Δημιουργία Διεθνούς αναγνωρισμένης Κουρδικής οντότητας στην Βόρεια Συρία συνιστά πολλαπλάσιας σημασίας γεωπολιτική εξέλιξη από την κήρυξη ανεξαρτησίας του Νοτίου Κουρδιστάν

Ο Brett McGurk δεν χρειάζεται να εργαστεί για τον ξεσηκωμό των Κούρδων κατά της Τουρκίας. Εκμεταλλεύεται άριστα τις αυτοκτονικές τάσεις της Τουρκικής διπλωματίας η οποία αδυνατεί να αντιληφθεί τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των σπασμωδικών κινήσεων της (“ενδιάμεση στάση”).

Εκμεταλλεύεται άριστα το γεγονός πως ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός έχει ξυπνήσει τραυματικές εμπειρίες στον Αραβικό κόσμο από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η συνεχώς και ποιοτικά εξελισσόμενη συνεργασία Κούρδων-Αράβων σε όλα τα επίπεδα δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στις εξελίξεις, μειώνοντας απελπιστικά τα περιθώρια της τουρκικής αντίδρασης.

Η Ιστορία πάντα διδάσκει.

Αν οι ΗΠΑ και η Δύση προδώσουν τους Κούρδους και τους Αραβες με οιονδήποτε τρόπο -για μια ακόμη φορά- τότε θα έχουν χάσει μαι ιστορική ευκαιρία για την πραγμάτωση μιας μόνιμης ειρήνης-σταθερότητας στον χώρο της Μέσης Ανατολής. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: