Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (VIDEO/PHOTOS) - ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Με αφορμή την παρουσία μιας Γαλλικής φρεγάτας στη Κύπρο παραθέτουμε ένα αφιέρωμα μας στις Γαλλοϊταλικές φρεγάτες με αναφορά στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. 


Η σχεδίαση των φρεγατών FREMM βασίζεται στις αρχές της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, της ευκολίας στη συντήρηση και της εύκολης μελλοντικής αναβάθμισης (ανοιχτή αρχιτεκτονική).

Η υπερκατασκευή διαθέτει επαρκείς χώρους, κατανεμημένους έτσι ώστε να διευκολύνεται το πλήρωμα και να επιταχύνονται οι διαδικασίες, ενώ στην πρύμνη υπάρχει μπάρα για τη φόρτωση και την εκφόρτωση υλικών. Οι σταθμοί ελέγχου όλων των λειτουργιών του πλοίου (πλοήγηση, επικοινωνίες, έλεγχος οπλικών συστημάτων κ.ά.) βρίσκονται στη γέφυρα.

Το μήκος των πλοίων είναι 137 μέτρα, το πλάτος τους 19 μέτρα, το βύθισμά τους πέντε μέτρα, ενώ το μέγιστο εκτόπισμά τους ανέρχεται στους 5.800 τόνους. Οι απαιτήσεις επάνδρωσής τους είναι ιδιαίτερα μικρές και δεν ξεπερνούν τα 108 άτομα (αξιωματικοί και ναύτες).

Οι γαλλικές FREMM θα κατασκευαστούν σε δύο διαφορετικές διαμορφώσεις.
Η μία θα δίνει έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ η άλλη θα προορίζεται κυρίως για προσβολή στόχων εδάφους. 

Στη διαμόρφωση προσβολής στόχων εδάφους, οι φρεγάτες θα εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block.III και με σύστημα εκτόξευσης βλημάτων επιφανείας-εδάφους τύπου SCALP-Naval.

Στη διαμόρφωση ανθυποβρυχιακού πολέμου, θα εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block.III και με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Η Thales είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την κατασκευή των συστημάτων επιτήρησης και επικοινωνιών των γαλλικών φρεγατών. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει αναπτύξει το υπέρυθρο σύστημα έρευνας και ιχνήλασης στόχου, καθώς και το τρισδιάστατο σύστημα επιτήρησης και ελέγχου πυρός τύπου Herakles 3D, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων S (2-4 GHz) και επιτυγχάνει βεληνεκές της τάξεως των 250 km κατά εναέριων στόχων και 80 km κατά στόχων επιφανείας.

Οι ιταλικές φρεγάτες θα εξοπλιστούν με το ραντάρ πολλαπλού ρόλου διάταξης φάσης τύπου EMPAR, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων G (4-6 GHz) και κατασκευάζεται από την Selex Sistemi Integrati. Το EMPAR λειτουργεί ως σύστημα ελέγχου πυρός για τα πυραυλικά συστήματα. Το υπέρυθρο σύστημα έρευνας και ιχνήλασης στόχου των ιταλικών φρεγατών κατασκευάζεται από την Galileo Avionica και είναι τύπου SASS (Silent Acquisition Surveillance System).


Το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των γαλλικών φρεγατών έχει αναπτυχθεί από την DCNS σε συνεργασία με την Thales και βασίζεται σε ένα ταχύτατο δίκτυο συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης δεδομένων, η αρχιτεκτονική δομή του οποίου επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση διαφορετικών οπλικών συστημάτων.

Ο βασικός εξοπλισμός επικοινωνιών του πλοίου βασίζεται στα συστήματα ζεύξης δεδομένων Link-11/-16/-22 και στο σύστημα JSAT (σύστημα ζεύξης τακτικών δεδομένων). Το δίκτυο των εσωτερικών επικοινωνιών περιλαμβάνει συστήματα ενσύρματης και ασύρματης τηλεφωνίας, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά.

Για την προσβολή στόχων επιφανείας, οι γαλλικές FREMM θα εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact και με βλήματα τύπου MM-40 Exocet Block.III. Οι τορπίλες MU-90 Impact ανήκουν στο διαμέτρημα των 324mm. Έχουν μήκος 2,85 μέτρα και βάρος 304 κιλά.

Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνουν κυμαίνεται από τους 29 κόμβους την ώρα (54 km/h) έως τους 50 κόμβους την ώρα (93 km). Ανάλογο της μέγιστης ταχύτητας είναι και το μέγιστο βεληνεκές.

Με ταχύτητα 29 κόμβους την ώρα, το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 25 km, ενώ με ταχύτητα 50 κόμβους την ώρα το μέγιστο βεληνεκές περιορίζεται στα 10 km. Η τορπίλη μπορεί να επιχειρεί σε μέγιστο βάθος έως και 1.000 μέτρων και σε ελάχιστο βάθος 25 μέτρων.

Το βλήμα MM-40 Exocet Block.III είναι εξέλιξη του πολύ γνωστού, και στην Ελλάδα, βλήματος MM-40 Exocet Block.II. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το MM-40 Exocet Block.III διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές (180 km από τα 70 km της προηγούμενης έκδοσης) και έχει ικανότητα προσβολής στόχων σε παράκτιο περιβάλλον. Επίσης ενσωματώνει τέσσερις αεραγωγούς για την παροχή επαρκούς όγκου αέρα κατά τη διάρκεια ελιγμών σε υψηλές φορτίσεις (G).

Φέρει κινητήρα στερεού καυσίμου και έχει συνολικό βάρος 670 κιλά, εκ των οποίων τα 165 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή. Το μήκος του βλήματος είναι 4,7 μέτρα, η διάμετρός του 348mm, ενώ το άνοιγμα των πτερυγίων του είναι 1,1 μέτρα.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ FREMM ΚΛΑΣΣΗΣ AQUITAINE.
Για τις ιταλικές φρεγάτες, ο εξοπλισμός επιφανείας-επιφανείας περιλαμβάνει τα βλήματα TESEO Mk.2/Α ή OTOMAT Mk.2 Block.IV και το ανθυποβρυχιακό σύστημα MILAS. Το TESEO Mk.2/A έχει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού στόχου κατά τη διάρκεια της πτήσης, μπορεί να επιχειρήσει σε παράκτιο περιβάλλον και να προσβάλει στόχους εδάφους με τη βοήθεια συστήματος GPS (Global Positioning System).

Το μήκος του είναι 4,46 μέτρα και η διάμετρός του 400mm. Το συνολικό βάρος του είναι 770 κιλά, εκ των οποίων τα 210 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει το βλήμα είναι 310 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η μέγιστη εμβέλειά του ξεπερνά τα 180 km.
Το σύστημα MILAS είναι ουσιαστικά ένας εκτοξευτής τορπιλών τύπου MU-90 Impact.

Η αντιαεροπορική άμυνα των φρεγατών FREMM βασίζεται στο συνδυασμό βλημάτων μικρού-μέσου βεληνεκούς τύπου Aster-15 και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Aster-30. 

Το βλήμα Aster-15 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει υποηχητικούς και υπερηχητικούς στόχους σε μικρά και μεσαία βεληνεκή. Το ελάχιστο βεληνεκές του είναι 1,7 km και το μέγιστο είναι 30 km. Το μήκος του βλήματος είναι 4,2 μέτρα, η διάμετρός του 180mm και το βάρος του 310 κιλά.

Το βλήμα Aster-30 έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 km και μέγιστο 180 km. Το βάρος του Aster-30 είναι 510 κιλά.  Τα Γαλλικά πλοία φέρουν εκτοξευτή Sylver A43 για 16 βλήματα Aster 15 και τα Ιταλικά πλοία φέρουν εκτοξευτή SYLVER A50 για μικτή αναχορηγία 16 βλημάτων Αster 15 και Aster 30. Eπίσης, τα γαλλικά πλοία φέρουν και 16 βλήματα χερσαίας κρούσης SCALP Naval σε εκτοξευτή Α70. 

Για την προσβολή στόχων εδάφους έχει επιλεγεί το βλήμα SCALP-Naval, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2011 και αποτελεί εξέλιξη του γνωστού βλήματος αέρος-εδάφους τύπου SCALP-EG/Storm Shadow, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Τον Ιανουάριο του 2007, η κατασκευάστρια εταιρία MBDA απέσπασε συμβόλαιο για την κατασκευή 50 βλημάτων του τύπου.

Το βλήμα θα εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70 και θα χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval θα είναι της τάξεως των 1.000 km.

ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΛΑΣΗΣ BERGAMINI.
Ο εξοπλισμός μάχης των FREMM συμπληρώνεται από ένα πυροβόλο τύπου ΟΤΟ Breda των 76mm με κάννη μήκους 62 διαμετρημάτων (έκδοση Super Rapido) και τέσσερα πολυβόλα διαμετρήματος 12,7mm.

Το συνολικό βάρος της έκδοσης Super Rapido είναι 12.340 κιλά. Το σύστημα μπορεί να περιστραφεί σε όλο το τόξο των 360ο με μέγιστη ταχύτητα τις 60ο το δευτερόλεπτο. Στην κατακόρυφο, το πυροβόλο μπορεί να ανυψωθεί σε τόξο από +15ο έως +85ο με μέγιστο ρυθμό κίνησης τις 35ο το δευτερόλεπτο. Ο μέγιστος ρυθμός βολής του πυροβόλου είναι 120 βλήματα το λεπτό (η αναχορηγία του είναι 80 βλήματα έτοιμα προς βολή).

Το μέγιστο βεληνεκές που επιτυγχάνει το πυροβόλο είναι τα 18.400 μέτρα (με τη χρήση βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας και με γωνία βολής τις 45ο), αν και το δραστικό βεληνεκές του περιορίζεται στα 8.000 μέτρα.

Ως σύστημα αυτοπροστασίας έχει επιλεγεί το NGDS της Sagem.
Το ελικοδρόμιο του πλοίου έχει εμβαδόν 520 τετραγωνικά μέτρα για την υποδοχή ενός ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου βάρους δέκα τόνων και/ή ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος.

Το σύστημα πρόωσης τόσο των γαλλικών, όσο και των ιταλικών φρεγατών βασίζεται στους αεροστρόβιλους κινητήρες τύπου LM-2500+ συνολικής ισχύος 42.895 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα των πλοίων είναι της τάξεως των 27 κόμβων την ώρα (50 km/h), ενώ η ταχύτητα πλεύσης είναι 15 κόμβοι την ώρα (28 km/h). Με ταχύτητα τους 15 κόμβους την ώρα, η μέγιστη εμβέλεια της φρεγάτας είναι τα 6.000 ναυτικά μίλια (11.112 km).

Εν κατακλείδι αξίζει να αφέρουμε και ορισμένα καίρια μειονεκτήματα των Γαλλικώς πλοίων καθώς οι Ιταλικές όπως προαναφέραμε έχουν διαφορετική διαμόρφωση, αρκετά καλύτερη:

1.Μικρή αναχορηγία βλημάτων επιφανείας αέρος. 

2.Μη ικανοποιητικές επιδόσεις στην εύρεση και παρακολούθηση στόχων αέρος απόρροια του ραντάρ HERAKLES. 

Γενικώς, τα Γαλλικά πλοία δεν είναι αεράμυνας περιοχής και δεν καλύπτουν ανάλογες ανάγκες. Οι Γάλλοι τα ναυπήγησαν κυρίως για προβολή ισχύος στην ξηρά και για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Εν αντιθέσει, με τα Ιταλικά πλοία εκ των οποίων η 9η και η 10η Ιταλική φρεγάτα φέρουν ραντάρ AESA τύπου EMPRAR και κάθετο εκτοξευτή βλημμάτων A70. 
Οι Γαλλικές φρεγάτες επιφορτισμένες με καθήκοντα αεράμυνας περιοχής είναι οι FREDA κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι το νέο ανανεωμένο ραντάρ έρευνας αέρος Herakles στην S μπάντα με αυξημένη εμβέλεια και δυνατότητες σε σχέση με το ραντάρ των γαλλικών FREMM. Έχουν δυνατότητα να φέρουν 32 βλήματα ASTER 15, ΑSTER 30 ή συνδιασμό των δύο. 
πηγη

 

ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Στη Κύπρο και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκονται δύο πλοία του Γαλλικού Ναυτικού και συγκεκριμένα ένα αντιτορπιλικό κλάσης HORIZON και μια φρεγάτα κλάσης Aquitaine τύπου FREMM.

Πρόκειται για τη φρεγάτα«Languedoc» και το αντιτορπιλικό «Forbin».
Το Γαλλικό Ναυτικό διαθέτει δύο αντιτορπιλικά αεράμυνας περιοχής κλάσης HORIZON και τέσσερις φρεγάτες FRMM εν αναμονή να παραλάβει και άλλες τέσσερις αντικαθιστώντας παλαιές μονάδες.

Αξίζει να τονιστεί πως τα αντιτορπιλικά κλάσης HORIZON είναι πλοία εξαιρετικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων που αντιπροσωπεύουν την αιχμή της τεχνολογίας διαθέτοντας πληθώρα υπερσύγχρονων αισθητήρων και ραντάρ με μεγάλο όγκο πυρός αποτελούμενο από βλήματα επιφανείας αέρος για αεράμυνα περιοχής. 

Σκοπός των δύο Γαλλικών πλοίων είναι η περιπολία και ο θαλάσσιος έλεγχος εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με παράλληλη προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας δείχνοντας την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να προασπίσει τα συμφέροντα της σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή.  

Ταυτοχρόνως, τα πλοία παρακολουθούν και καταγράφουν τις όποιες τουρκικές προκλητικές κινήσεις εκδηλωθούν. Πρόκειται για σαφής ένδειξη πως η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την εξόρυξη και αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου. 


Πηγή φωτογραφίας: Εφημμερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: