Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος (από το βίντεο)
Στην ιστοσελίδα του «Εθνικού Κήρυκα», είδαμε επίσης, ένα βίντεο-ντοκουμέντο (του Άγγελου Γκοβώτσου) με συνέντευξη του Ηλία Δημητρακόπουλου, στην οποία εξιστορεί τον απηνή διωγμό του από τον Κίσιντζερ, τη CIA όσο και τους χουντικούς, που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση.
Νέα Υόρκη 28 Αυγούστου, της Αγγελικής Κόντη
«Ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που έχει ως βάση την Ουάσιγκτον D.C. από το 1967, βρισκόταν στον κατάλογο των εχθρών τόσο του προέδρου Νίξον, όσο και της ελληνικής στρατιωτικής χούντας.
Σήμερα στα 82 του, έχει επιζήσει και από τους δύο μεγάλους του εχθρούς, αλλά ο αγώνας του συνεχίζεται με την δημοσιοποίηση ενός τεράστιου αρχείου από έγγραφα και φωτοαντίγραφα που διαθέτει στο διαμέρισμα του οίκου υποβοήθησης, όπου διαμένει, μετά από ατύχημα εδώ και λίγο καιρό, επιζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Όταν διηγείται εκείνα τα κατορθώματα του παρελθόντος, ξεσπά σε καλόκαρδα γέλια, αλλά διακρίνεται η περηφάνια του για τις δημοσιογραφικές επιτυχίες του στην υπόθεση Γουότεργκέητ, τις σχέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τις ΗΠΑ, και το σκάνδαλο Κοσκωτά. «Δεν υπάρχει κάποιος άλλος Έλληνας δημοσιογράφος, που να έχει αναφερθεί τόσο συχνά το όνομά του στα αμερικανικά και βρετανικά Μέσα», έγραψε η «Απογευματινή» το 2009.
Στις τιμητικές διακρίσεις του Δημητρακόπουλου, περιλαμβάνεται και το παράσημο τιμής του «Φοίνικα», που του έχει απονεμηθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αλλά η μεγαλύτερη αποκάλυψη που έχει στο ενεργητικό του και τον έκανε πασίγνωστο, είναι της ελληνικής διασύνδεσης στο σκάνδαλο Γουότεργκέητ.
Ήταν εκείνος που ανακάλυψε το 1968 ότι οι μυστικές υπηρεσίες της ελληνικής χούντας (ΚΥΠ) είχαν κάνει μια δωρεά 549.000 $ στην προεκλογική εκστρατεία του Νίξον για την προεδρία, μέσω του επιχειρηματία Τομ Πάππας. Η αποκάλυψη αυτή τον κατέστησε στόχο προς εξολόθρευση, τόσο από την κυβέρνηση Νίξον, όσο και από τον τότε σύμβουλο για εθνικά θέματα Χένρι Κίσιντζερ- τον αργότερα υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ…
Ο Δημητρακόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα το 1928, είχε φυλακιστεί σε νεαρή ηλικία από τους Ναζί κατακτητές, άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στις αρχές της δεκαετίας του 50 διέθετε ήδη ένα πλούσιο καρνέ διπλωματικών όσο και επαφών με διεθνείς προσωπικότητες. Η πρώτη του αποστολή στις ΗΠΑ έγινε το 1951, οπότε είχε και την πρώτη από τις πολλές «επαφές» με τη CIA. Όπως θυμάται ένας πράκτορας ονόματι Τζόν Ζίμερμαν,τον είχε επισκεφτεί στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο «Νάσιοναλ» και τον είχε προσκαλέσει να εργαστεί για τη CIA. «Εξαγριώθηκα και τον έδιωξα», θυμάται, «λέγοντάς του “εδώ τελειώσαμε”».
Ύστερα από σειρά συνεντεύξεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και ναυάρχους, η CIA άσκησε πιέσεις στην International Herald Tribune,να σταματήσει την συνεργασία μαζί του (τότε έγραφε επίσης στην «Μακεδονία», το «Έθνος» και τη «Θεσσαλονίκη»).
Μερικές δεκαετίες αργότερα, απέδειξε πως η CIA παράνομα είχε παγιδέψει και παρακολουθούσε το τηλέφωνό του στις ΗΠΑ.
Μια σειρά από συνεντεύξεις στις ΗΠΑ το 1966, με πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Γιουτζήν Μακάρθυ και ο Έντουαρντ Κένεντι, τον οδήγησαν να εκδώσει το προφητικό βιβλίο «Η απειλή της δικτατορίας». Όπως λέει ο Δημητρακόπουλος σε συζητήσεις που είχε με τον ηγέτη της Ένωσης Κέντρου Γεώργιο Παπανδρέου, όσο και τον τότε πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, «του είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους».
Λίγο αργότερα η χούντα κατέλαβε την εξουσία και το βιβλίο απαγορεύτηκε. Με τον ίδιο τρόπο είχε προσπαθήσει ο Δημητρακόπουλος αργότερα, να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τον κόσμο να αναλάβουν δράση εναντίον της εισβολής στην Κύπρο, αλλά μάταια.
Αποφασισμένος να φύγει από την Ελλάδα, λόγω της χούντας, και χωρίς διαβατήριο, αλλά με τη βοήθεια της δανικής πρεσβείας διέφυγε με πρόφαση μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βαρσοβία, στην Κοπεγχάγη και τελικά έφτασε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1967.
Όλα αυτά μοιάζουν με κινηματογραφική ταινία; Ήδη ο Άγγελος Κοβώτσος ετοιμάζει την παραγωγής της κινηματογραφικής μεταφοράς της περιπετειώδους ζωής του δημοσιογράφου με την Πορτολαν Φιλμς, ενώ ο Αμερικανός συγγραφέας James Barron, από τη Μασαχουσέτη, έχει πάρει εκτεταμένες συνεντεύξεις, ετοιμάζοντας τη βιογραφία του. Σ΄αυτήν θα υπάρχουν και αδημοσίευτες αποκαλυπτικές πληροφορίες.
Η υπόθεση Γουότεργκέητ (*)
Μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος δεν έκρυψε την αντίθεσή του με την χούντα. Με την εγκατάστασή του στην Ουάσιγκτον, δημιούργησε κι ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στην εταιρία Μπρίνμπεργκ. ¨Όταν ο Νίξον ανακοίνωσε πως για την αντιπροεδρία επέλεξε τον Ελληνο-αμερικανό κυβερνήτη Σπύρο Άγκνιου, ο Δημητρακόπουλος θυμάται πως επειδή τον γνώριζε και τον θεωρούσε «καλό φίλο» πως τότε είχε νοιώσει λανθασμένα, ένα κύμα αισιοδοξίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει στις συναντήσεις τους ότι στο θέμα χούντα, πρόκειται να κρατήσει «ουδέτερη στάση», στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία, ο Άγκνιου έβγαλε από την τσέπη του ένα κομμάτι χαρτί και διάβασε μια δήλωση 100% υπέρ της δικτατορίας. Η απότομη αυτή μεταστροφή του Άγκνιου, έκανε τον Δημητρακόπουλο να αναζητήσει τα αίτια, και τον οδήγησε στην ανακάλυψη της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον από τη χούντα. Διοχέτευσε την πληροφορία «στους σωστούς ανθρώπους» και όταν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του δημοκρατικού Κόμματος Λόρενς Ο’Μπράιεν -«παλιός φίλος»- με δελτίο Τύπου ζητούσε από τους Νίξον και Άγκνιου να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση, φτάσαμε στην «παραβίαση» των γραφείων του στο μέγαρο Γουότεργκέητ, το 1972, λέει ο Δημητρακόπουλος. Ο οποίος τον Ιούλιο του 1971, είχε εμφανιστεί ως μάρτυρας στην έρευνα που έκανε η υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των αντιπροσώπων, για τον ρόλο των ΗΠΑ σε σχέση με τη χούντα.
Καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Σέυμουρ Χερς, ο Στάνλεϋ Κάτλερ και ο Κρίστοφερ Χίτσενς, είναι ανάμεσα σε εκείνους που έγραψαν για την αποκάλυψη του Έλληνα Δημοσιογράφου. Η υπόθεση είχε μεγάλο αντίκτυπο, όπως αργότερα και η αποκάλυψη του Δημητρακόπουλου, ότι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επίσης υποστήριζε την επιβολή από τις ΗΠΑ μιας «άλλης χούντας». (**)
Η βεντέτα με τον Κίσιντζερ
Η υπόθεση αυτή είχε κάνει τον Κίσιντζερ να θέλει τον δημοσιογράφο νεκρό. Ο Δημητρακόπουλος είχε παραθέσει γεύμα-πριν δύο δεκαετίες- στον Κίσιντζερ, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» της Αθήνας. Αλλά το 1977, ο Δημητρακόπουλος κατόρθωσε να αποκτήσει ένα έγγραφο από το γραφείο του Κίσιντζερ, που ανέφερε: «Ο θάνατος του Δημητρακόπουλου σε φυλακή των Αθηνών».
Εδώ ο δημοσιογράφος μιλά σε τρίτο πρόσωπο: « Πρώτον, ο Δημητρακόπουλος είναι ακόμα ζωντανός. Και δεύτερον δεν έχει πεθάνει σε φυλακή των Αθηνών. Μπορείτε να το εξηγήσετε; Δεν έχουμε πάρει εξήγηση ακόμα».
Αλλά ο Δημητρακόπουλος δεν είναι από εκείνους που αφήνουν κάτι να πέσει κάτω. Έχει μηνύσει τόσο την CIA όσο και το FBI για την παγίδευση του τηλεφώνου του στην περίοδο της χούντας. Επίσης είχε μηνύσει την CIA για τις ψευδείς πληροφορίες που είχε κυκλοφορήσει μέσω των Νιου Γυορκ Τάιμς ότι δήθεν «είχε σχέσεις με τις γιουγκοσλαβικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες». Έτσι το όνομά του ξεκαθαρίστηκε από το FBI το 1984 και η Τράπεζα της Ουάσιγκτον Ριγκς, του ζήτησε συγγνώμη το 1985, που παράνομα είχε επιτρέψει στο FBI να παρακολουθήσει την κίνηση του λογαριασμού του.
Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Δημητρακόπουλου να οδηγήσει τον Κίσιντζερ στα ελληνικά δικαστήρια, το 2003, όμως δεν καρποφόρησε. «Κρίμα και δαπανήθηκε τόσος χρόνος και τόσο χρήμα», λέει.
Κάθε όνομα και κάθε ιστορία στους πυκνούς και τεράστιους φακέλους που κατέχει ο Δημητρακόπουλος, οδηγούν σε κάποιους άλλους.
Μετά τις αποκαλύψεις στις δεκαετίες του 60 και του 70, ήταν ο Δημητρακόπουλος που αποκάλυψε τις δικαστικές περιπέτειες στις ΗΠΑ του μεγαλοεπιχειρηματία Κοσκωτά.
Αλλά και στο σκάνδαλο Λιουίνσκι, (***), υπάρχει κάποια νότα Δημητρακόπουλου που περιγράφεται στο βιβλίο «Η δεκάχρονη εκστρατεία να καταστραφεί ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον» (2001).
Ακόμα και σήμερα ο δημοσιογράφος κρύβει στα χαρτιά του «επιτυχίες», που θα αποκαλύψουν ιστορίες τις οποίες κάποιοι θα προτιμούσαν να παραμείνουν κρυφές…
----
Δες στο στυξ:
(*) Χούντα, ΗΠΑ και Γουότεργκέητ
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2272
(**) Ο Καραμανλής ήθελε μια άλλη χούντα: αποκαλύπτει ο Ηλίας Δημητρακόπουλος.
και, Ο στρατηγός μιλούσε από την εντατική
(***) Σκάνδαλο Λιουίνσκι:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου