Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Με δύο επιπλέον U-214 το ΠΝ εισέρχεται σε τρισδιάστατο μέλλον


Δύο επιπλέον υποβρύχια τύπου U-214 αγοράζει το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Μετά τη ψήφιση και του σχετικού νομοσχεδίου, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου 2010 από την ελληνική πλευρά και την ThyssenKrupp/ HDW και  Abu Dhabi, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ως  χρέος του Ελληνικού Δημοσίου από τις παλαιές συμβάσεις για τα υποβρύχια.

Η τιμή αγοράς των δύο νέων υποβρυχίων τύπου U-214, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2018, με μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Έτσι, η χώρα μας αγόρασε συνολικά 6 νέα γερμανικά υποβρύχια τύπου U-214 και προχώρησε στην αναβάθμιση ενός U-209, για συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι παράπλευρες οικονομικές απώλειες (τόκοι) του φορολογούμενου όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
 
Από αυτό το ποσό, τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί προς τη γερμανική πλευρά. Στο ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να προστεθούν και τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για τις τορπίλες των υποβρυχίων, με την γερμανική Atlas Elektronik να τρίβει τα χέρια της για την επικείμενη μεγάλη μπίζνα με το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναμφίβολα, η ένταξη των U-214 στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού θα το εκτοξεύσει στη νέα υποβρύχια τεχνολογική γενιά, η οποία επιτρέπει μέσω των μελλοντικών εφαρμογών IDAS και πυραύλων κατά στόχων επιφανείας την τρισδιάστατη επιχειρησιακή χρήση αυτού του φονικότατου όπλου.

Παρόλο την πενταετή καθυστέρηση και την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, το Πολεμικό Ναυτικό έχει την πολυτέλεια του χρόνου να βρίσκεται τεχνολογικά σχεδόν μια ολόκληρη πενταετία μπροστά από το Τουρκικό Ναυτικό, το οποίο προωθεί μέσω ενός προγράμματος την απόκτηση 6 υποβρυχίων (4+2 ως επιλογή) τύπου U-214, τα οποία θα ενσωματώνουν πολλά ηλεκτρονικά και όπλα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: