Της Μικαέλλας Λοίζου
Συνάντηση είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Όπως δήλωσε μετά το τέλος της ο Δημήτρης Χριστόφιας, εξήγησε στον Μπαν Κι Μουν τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά στη διαπραγματευτική διαδικασία, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν υποβοηθά στη λύση.
«Του είπα με πολλή ειλικρίνεια τη δική μας άποψη που σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας, το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζεται από πλευράς της Τουρκίας και από τον κ. Έρογλου και την προσπάθεια το παιγνίδι να μετακυλίεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, πράγμα το οποίο εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού αυτήν τη στιγμή», εξήγησε.
Αναφερόμενος στο πακέτο για το περιουσιακό, που κατέθεσε η τουρκική πλευρά, δήλωσε ότι έχει ωραίο περιτύλιγμα, αλλά μας παίρνει πιο πίσω και από το Σχέδιο Ανάν.
Ακόμη προσπαθεί
«Επανέλαβα τη δική μας πρόταση να συνδεθούν τα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα πού βαδίζουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος φαίνεται να μην το βάζει κάτω μετά τις διαδοχικές αρνήσεις των Τούρκων να αποδεχθούν τη διασύνδεση και τους τρεις άξονές του γενικότερα.
«Δεν μπορεί να μιλά κανένας για επίλυση του περιουσιακού χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του εδαφικού», είπε στον Μπαν Κι Μουν, εξηγώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε τη διαδικασία.
Δεν μετανιώνω…
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβίβασε στον Γ.Γ. την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε παραπέρα σε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, «γιατί είναι εμείς, είναι ο λαός μας που βασανίζεται και όχι η Τουρκία».
«Είπα ότι εμείς κάναμε ήδη κινήσεις καλής θέλησης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις οποίες δεν μετανιώνουμε», τόνισε. Αναλύοντας το σκεπτικό του, ανέφερε πως «ό,τι μείνει στην Κύπρο, στους Κύπριους θα είναι, όμως δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους και ασφαλώς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».
Υπόσχεση για μεσολάβηση
Ο Μπαν Κι Μουν δεν άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διασαφηνίζοντας ότι ούτε λόγος έγινε για αλλαγή διαδικασίας ούτε υπήρξε προσπάθεια για άσκηση πιέσεων. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο, ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκλησή του και του υποσχέθηκε ότι θα δει τη τουρκική ηγεσία και θα ζητήσει απ’ αυτήν να περάσουν πιο αποφασιστικά από την πράξη στα λόγια.
Το ίδιο κατηγορηματική ήταν κι η άρνησή του στο ερώτημα αν έχει λεχθεί ή συζητηθεί οτιδήποτε σε σχέση με διαφοροποίηση διαδικασίας και το ενδεχόμενο Διεθνούς Διάσκεψης, ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσον του ζήτησε ο Μπαν να συνεχιστεί ο εντατικός χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:
«Μα εγώ ο ίδιος έχω εκφράσει την ετοιμότητά μου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες βέβαια πρέπει να γίνουν ουσιαστικές και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις μεταξύ Έρογλου - Χριστόφια. Διότι εμείς είμαστε οι συνομιλητές και όχι έμμεσα με οποιονδήποτε άλλον.
Έχω τονίσει ότι η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθεί ο Γενικός Γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι συνομιλητές μου προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της ΕΕ».
Συνομιλίες με την Τουρκία
Την ενεργότερη εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις έθιξε και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Επιθυμία μου, είπε, είναι να έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω απευθείας με την τουρκική ηγεσία. «Αυτό δεν σημαίνει εναλλακτική πρόταση των συνομιλιών», εξήγησε, καθώς θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του Γ.Γ.
«Θέλω να συναντηθώ με τους ηγέτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, για να μοιραστούν μαζί μου το δικό μου το όραμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο περιλαμβάνει και την Τουρκία και συναντά και τα συμφέροντά της», διευκρίνισε.
Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιος να φέρει αντίρρηση σε αυτό, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος των Η.Ε. και της Ε.Ε. και δεν έχει δικαίωμα μια χώρα μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. να την αγνοεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε στους «5» ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στο Κυπριακό φέτος, λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρσι».
Παραδέχθηκε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως μπορεί να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω της τουρκικής στάσης και της προσέγγισης του Έρογλου στο περιουσιακό.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου