Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

AX ΒΡΕ ΣΙΜΠΕΛ… ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΙΟΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥΛΕΓΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ…


Μιλλέτ 23-9-2010
Η μειονότητα ίδρυσε ανεξάρτητη λίστα για τον δήμο Κομοτηνής

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ
Πραγματοποιήθηκε σημαντική συγκέντρωση για να μπορεί η μειονότητα από τώρα και πέρα να εκπροσωπείται στον δήμο με ανεξάρτητη λίστα. 

Το βράδυ της Τετάρτης 22-9-2010 οριστικοποιήθηκε πως η μειονότητα θα κατεβάσει ανεξάρτητη λίστα στην Κομοτηνή. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου την μειονότητα θα εκπροσωπήσει ο ανεξάρτητος συνδυασμός με το όνομα ¨ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ¨. 


Επίτιμος πρόεδρος ορίστηκε ο Σαμί Τοραμάν και επικεφαλής τέθηκε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
Με την οριστικοποίηση του σχεδίου ¨ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ άρχισαν για πρώτη φορά στην Κομοτηνή να γίνονται σοβαρές συζητήσεις για την διαμόρφωση ανεξάρτητου συνδυασμού.

Για πρώτη φορά ακούστηκαν σοβαρές φωνές πως θα μπορούσε στην Κομοτηνή –όπως έγινε και στην Ξάνθη- να διαμορφωθεί ανεξάρτητος συνδυασμός. Κάποιοι μέχρι πρότινος έλεγαν πως στην
Κομοτηνή δεν μπορεί να ιδρυθεί ποτέ τέτοιος συνδυασμός, ενώ κάποιοι άλλοι πως με τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να στηθεί τέτοιος συνδυασμός.

Ένα από τα πιο κοινά ερωτήματα σχετικά με το θέμα είναι το πώς και από ποιους θα ιδρυόταν ο ανεξάρτητος συνδυασμός.

Στην συγκέντρωση της Τετάρτης τα ερωτήματα αυτά απαντήθηκαν, ενώ η μειονότητα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον με την παρουσία μειονοτικών φορέων , προέδρων συλλόγων, μελών της αυτοδιοίκησης και ομογενών.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και μέλη του κόμματος, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, ο βοηθός του Φεχίμ Αχμέτ, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών Δ. Θράκης Σαδίκ Σαδίκ και μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, o πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Χουσείν Μεχμέτ Ουστά, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Σερίφ, ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου Μουσταφά Μουσταφάογλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ριντβάν Κοτζαμουμίν, ο πρόεδρος της Ένωσης κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων Ιμπραίμ Χαλίλ Χασάν, ο πρόεδρος του συλλόγου 1000 Αλή Πεντζάλ, ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Χάρμανλικ Αρίφ Κασικτσί και μέλη του Δ.Σ., και ο Ριντβάν Αχμέτ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.


Πέραν αυτών, μεγάλο ενδιαφέρον για την συγκέντρωση έδειξε και ο μειονοτικός και ο ελληνικός τύπος. Στις δηλώσεις που έγιναν ανακοινώθηκε πως η μειονοτική κοινότητα θα κατεβάσει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ανεξάρτητο συνδυασμό.

Ο συνδυασμός που θα εκπροσωπήσει την μειονότητα στις εκλογές ονομάστηκε ¨ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ¨. 

Επίτιμος πρόεδρος του συνδυασμού έγινε ο Σαμί Τοραμάν, ενώ επικεφαλής της λίστας έγινε η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου η οποία παλιότερα είχε ανακοινώσει πως θα κατέβαινε υποψήφια δήμαρχος Ιάσμου.

Στην συγκέντρωση μίλησαν οι Σαμί Τοραμάν, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, Αχμέτ Μέτε και Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Στις ομιλίες του ανέφεραν τα εξής :

Επίτιμος πρόεδρος του συνδυασμού ¨ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ¨ Σαμί Τοραμάν
Ως επίτιμος πρόεδρος αυτού του συνδυασμού και σαν κάποιος που τον απαρτίζει σα λέω πως δεν είναι συνδυασμός αλλά κίνηση η οποία εκπροσωπεί την μειονότητα. 

Πιστεύω πως τα συμφέροντα της μειονότητας θα διαφυλαχθούνε με τον καλύτερο τρόπο με αυτήν τη κίνηση. Δεν μιλάω για συνδυασμό αλλά για καρδιές που συμμετέχουν σε μια κίνηση. Αυτό είναι πιο σωστό. Γιατί υποχρεωθήκαμε να κάνουμε αυτήν τη κίνηση ; 


Διότι η πλειονότητα παρέβλεπε τους συλλόγους. Ως ένας από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν πως είναι ανάγκη η μειονότητα να κατέβει με ανεξάρτητο συνδυασμό στις εκλογές, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και με τον αντιπρόεδρο Νετσμί Αμπντουρεζάκ.
Βρήκα κατανόηση και μπήκανε στην λίστα. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Μας ενθάρρυναν τα λόγια του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης πως ¨σας υποστηρίζω¨.

Τον ευχαριστώ πολύ. Βλέπουμε ότι κάθε μέρα που περνάει αυτή η κίνηση δυναμώνει.
Η στήριξη και η εμπιστοσύνη των μειονοτικών ανθρώπων προς σε αυτόν το συνδυασμό, επιταχύνει και διευρύνει αυτήν μας την κίνηση.

Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να ανακοινώσουμε τα ονόματα αυτών που στηρίζουν αυτήν την κίνηση.

Όταν έρθει ο καιρός θα ανακοινώσουμε ολόκληρη την λίστα καθώς και αυτούς που την στηρίζουν.
Βρήκαμε σωστό αυτόν τον συνδυασμό να τον ¨τρέξει¨ η Σιμπέλ Μουσταφάογλου. 

Αυτό το ανακοινώνουμε προς όλους. Ευχόμενος επιτυχίες σε αυτήν τη κίνηση, πιστεύω πως θα ήταν επωφελές να είναι γνωστό πως όλοι μας θα στηρίξουμε αυτήν την κίνηση¨
Πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς

Αξιότιμοι ομογενείς η σημερινή ημερομηνία της 22-9-2010 θα αποτελέσει ιστορική μέρα για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. 

Στο μέλλον αυτοί που συμβάλλουν σε αυτήν τη κίνηση θα αντιμετωπίζονται με θαυμασμό. Ο συνδυασμός ¨πρώτο βήμα για την ισότητα¨ γεννήθηκε από την επίγνωση των χρόνιων προβλημάτων της μειονότητας.

Εγώ πάντα λέω το εξής. Ανάμεσα στις γειτονιές της πλειονότητας και της μειονότητας υπάρχει μια διαφορά 50 χρόνων. Αυτοί οι οποίοι παραβλέπουν αυτή τη διαφορά γελιούνται. 

Στην χώρα, στην Ροδόπη, δεν μπορείτε να μην υπολογίζετε την μειονότητα. Για όσο διάστημα αγνοείτε την μειονότητα δεν μπορείτε να φτάσετε κάπου. 

Εμείς στις ομιλίες μας πάντα μιλάμε για ισότητα. Φυσικά σε αυτή τη χώρα υποστηρίζουμε την φιλία και την ειρήνη. 

Υποστηρίζουμε όμως και την ισότητα. Ο συνδυασμός ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ θα είναι η φωνή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στον δήμο Κομοτηνής. Θα αποτελέσει φωνή για τα δικαιώματα και υπηρεσίες που δεν αποδόθηκαν μέχρι σήμερα. 

Το κόμμα DEB, ως κόμμα της μειονότητας είναι καθήκον μας να στηρίξουμε μέχρι τέλους τον συνδυασμό ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨. 

Εμείς ως κόμμα με όλα τα μέλη μας θα σταθούμε δίπλα σε αυτόν το συνδυασμό. Θέλω να αναφέρω και κάτι ως συμβουλή. Εμείς θα κρατήσουμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή ως το τέλος. Πάντοτε υποστηρίζουμε τον διάλογο. 

Αρκεί να μην παραβλέπουν τα προβλήματα της μειονότητας.
Εμείς ως κόμμα D.E.B. ευχόμαστε επιτυχίες στις προσπάθειες του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨.

Πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου

Αξιότιμοι φορείς και πρόεδροι συλλόγων της μειονότητας, αξιότιμοι δημοσιογράφοι, σας καλωσορίζω όλους. Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου και τα συγχαρητήρια μου προς τον ευρισκόμενο εδώ πρόεδρο του συλλόγου Τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν για τις προσπάθειες του να δημιουργηθεί ο ανεξάρτητος συνδυασμός.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αχμέτ Μέτε, τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, το πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και όλο το Δ.Σ. του κόμματος, όλους τους προέδρους των συλλόγων, τους αξιότιμους συναδέλφους μου Ριντβάν Κοτζά Μουμίν και την κυρία Νετσλά, τον Ρασίμ Χίντ που βρίσκεται εδώ εκ μέρους της ανεξάρτητης λίστας Ξάνθης, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς λειτουργούς για την στήριξη που μας δίνουν. 

Η παρουσία σας σήμερα εδώ μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Μας χαροποιεί ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχουν γίνει μια γροθιά και είναι πίσω μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ιδρύθηκε ο συνδυασμός ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨. Να αποδείξει ότι η μειονότητα όταν πρέπει μπορεί να κινηθεί ως μια γροθιά. Δεν βρίσκομαι εδώ σήμερα για να παραθέσω τις χρόνιες αδικίες που υπέστη η μειονότητα. ¨όλοι μας τις ξέρουμε.

Διότι όλοι μας είμαστε μέλη μιας κοινότητας που έζησε αυτές τις αδικίες σε κάθε επίπεδο. Για αυτό πιστεύω πως μας ενώνουν το αγωνιστικό πνεύμα και τα κοινά σημεία της παράταξης μας.


Πιστεύω πως παρά τους αγώνες που για χρόνια δώσαμε δεν φτάσαμε στο σημείο όπου επιθυμούμε.
Αν γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε θα δούμε πως κάποια λάθη κατά τον δίκαιο αγώνα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εμφανίζονται και στην σημερινή κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. 

Αυτό που λέγεται τα τελευταία χρόνια πως ¨τα πολιτικά μας δικαιώματα αποδόθηκαν¨, τουλάχιστον εμένα και άλλους που σκέφτονται σαν εμένα δεν μας ικανοποιεί.

Διότι ακριβώς ο όρος ¨πολιτικά δικαιώματα¨ δεν σημαίνει ότι σε κάθε δημοκρατική χώρα και χωρίς διακρίσεις αποδίδονται με ίσους όρους σε όλους τους πολίτες ; Για αυτό πιστεύω πως είναι λάθος όταν αποδίδεται ή βελτιώνεται κάποιο πολιτικό δικαίωμα, να επιδεικνύεται λες και αποδόθηκε κάποιο μειονοτικό δικαίωμα.

Αξιότιμοι συναγωνιστές μου
Σας καλέσαμε εδώ για να σας δώσουμε το καλό νέο πως αποφασίσαμε να κάνουμε μια νέα αρχή, στη βάση της θέσης πως ¨Το δικαίωμα δεν δίνεται αλλά παίρνεται¨.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχει αρχίσει. 

Το νέο σχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τρόπο διοίκησης ¨ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ έχει αρχίσει να μπαίνει στην ζωή μας.
Για το ποια θα είναι η θέση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σε αυτήν τη νέα μορφή διοίκησης, και για το αν θα εκπροσωπηθεί πραγματικά υπό ίσους όρους, την απόφαση αυτή θα την πάρει πάλι ο λαός μας με την ψήφο του.

Εσείς αξιότιμοι Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι πάντοτε μετείχατε στους αγώνες. Ο καιρός περνά και φεύγει τόσο γρήγορα, πάλι σε μια σοβαρή προσπάθεια και μέσα σε ενότητα και ομοψυχία , πρέπει να μπείτε σε έναν νέο αγώνα. 

Σε αυτό τον αγώνα όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε το καθήκον μας, αντί να το αποφεύγουμε.
Είναι ανάγκη όλοι να εργαστούμε σκληρά χωρίς να κοιτάμε δεξιά και αριστερά, να αγωνιστούμε κατά τον τρόπο που αγωνιστήκαμε σε άλλα επίπεδα, ώστε με έναν αγώνα σύμφωνο με τις ανάγκες του σήμερα να πούμε πως και στην τοπική αυτοδιοίκηση ¨υπάρχουμε και εμείς¨. 

Εγώ και η ομάδα που εργάζεται μαζί μου πιστεύοντας στην δύναμη σας κάνουμε τα πρώτα μας βήματα με την δημιουργία του συνδυασμού ¨ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ¨. 

Όσο δύσκολος είναι ο αγώνας μας, τόσο σύντομος είναι ο δρόμος και ο χρόνος που μας περιμένει.
Για να πάμε από το ένα μέρος στο άλλο, και για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να κάνουμε το πρώτο μας βήμα. 

Αν δεν κάνουμε το πρώτο μας βήμα, ποτέ δεν θα φτάσουμε στον στόχο μας. Και εμείς κάνουμε το πρώτο μας βήμα. 

Τώρα πλέον θέλουμε μαζί με τον λαό μας να κάνουμε το δεύτερο και τρίτο βήμα, και μαζί να προχωρήσουμε αυτόν το δρόμο. Εσείς που είστε η δύναμη και η ισχύς του μειονοτικού ανθρώπου μας, επιθυμούμε να σας αισθανόμαστε και να σας βλέπουμε δίπλα μας.
Στον δύσκολο αυτό δρόμο χρειαζόμαστε τους πάντες.

Τέλος, για πρώτη φορά στην ιστορία της μειονότητας γεννιέται ένας συνδυασμός από τα σπλάχνα της. Εγώ ως Σιμπέλ Μουσταφάογλου, θέλω να υπογραμμίσω ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή προς όλους χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους .

Καλώ τους πάντες εν μέσω ενότητας και ομοψυχίας, και υπό την σκέπη του συνδυασμού ¨ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ¨ που βγήκε μέσα από την μειονότητα, να εργαστούμε για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας. Σε αυτόν το συνδυασμό υπάρχουν καθήκοντα για όλους. 

Ελάτε όλοι μαζί να εργαστούμε για πραγματικά και στην πράξη ίσους όρους υπηρεσιών – και όχι στα λόγια- στον Δήμο Κομοτηνής.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: