Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Γαλλία: Σκληρότερη μεταναστευτική νομοθεσία ετοιμάζει ο Σαρκοζί


Παρά την σκληρή κριτική που δέχθηκε η Γαλλία για την απέλαση Ρομά, η κυβέρνηση προωθεί πλέον μια αυστηρότερη μεταναστευτική νομοθεσία. 
Χθες ξεκίνησε στο γαλλικό κοινοβούλιο η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Εν μέσω διαμαρτυριών μπροστά από την γαλλική εθνοσυνέλευση ξεκίνησε χθες η συζήτηση ενός νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, το οποίο ανοίγει το δρόμο για μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να σεβαστεί μια από τις αρχές της γαλλικής δημοκρατίας: την ισότητα έναντι του νόμου. 


Ανάμεσά τους και η Αρμέλ Γκαρντιέν από την οργάνωση για την προστασία των προσφύγων RESF, η οποία ασκεί κριτική στην επίμαχο παράγραφο του νέου νομοσχεδίου, που προβλέπει την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από μετανάστες που τραυματίζουν ή σκοτώνουν έναν αστυνομικό: 
«Με πρόσχημα την υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών στο γαλλικό δίκαιο, η παράγραφος αυτή δυσχεραίνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γαλλία.

Με το νέο νόμο και την πρόβλεψη για αφαίρεση της ιθαγένειας ο υπουργός Μετανάστευσης Ερικ Μπεσό προσβάλει όλους τους Γάλλους και κυρίως εκείνους που έχουν πάρει τη γαλλική υπηκοότητα και αισθάνονται πλέον πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Για τους διαδηλωτές η νέα αυστηρότερη μεταναστευτική νομοθεσία αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί απαντά με λαϊκισμό στην συζήτηση για περισσότερη ασφάλεια στη Γαλλία. 


Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ερίκ Μπεσό δεν δείχνει καμιά κατανόηση για τις διαμαρτυρίες κομμάτων, οργανώσεων και πολιτών και παραπέμπει στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία:
«Η ΕΕ αποσκοπεί στην εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας τους Γάλλους διότι σε ζητήματα ασύλου η Γαλλία είναι πολύ γενναιόδωρη.

Την ίδια στιγμή όμως οι Βρυξέλλες θέλουν να βοηθήσουν τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Πρόκειται στην ουσία για αναπτυξιακή βοήθεια».

107 άρθρα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

Όταν στα μέσα Μαρτίου ο νέος νόμος έλαβε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, αποτελείτο από 86 άρθρα.


Στην γαλλική εθνοσυνέλευση οι βουλευτές θα πρέπει τώρα να ψηφίσουν υπέρ ή κατά 21 επιπλέον άρθρων, τα οποία αναφέρονται και στην απέλαση των Ρομά από το γαλλικό έδαφος, στην οποία προχώρησαν πριν από μερικές εβδομάδες οι γαλλικές αρχές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: