Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Για μετακομμουνιστικά γέλια και για κλάματα (ΑΠΕ)/Οι μισοί Ρουμάνοι εκτιμούν: η ζωή ήταν καλύτερη υπό τον κομμουνισμό !!!



Τω καιρω εκείνω τω παλιώ

Πέντε Ρουμάνοι στους δέκα, εκτιμούν ότι η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη υπό το κομμουνιστικό καθεστώς απ’ ό,τι τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα και η οποία αποκαλύπτει μια “μάλλον θετική” αντίληψη του πληθυσμού για την εποχή εκείνη.

"Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε πως η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλυτερη πριν από το Δεκέμβριο του 1989 (οπότε έπεσε ο κομμουνισμός) ενώ το 23% θεωρεί ότι ήταν χειρότερη και το 14% πως ήταν παρόμοια", διευκρινίζει το ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER) που δημοσιεύει αυτή τη δημοσκόπηση με το ινστιτούτο CSOP.

Το IICCMER υποστηρίζει πάντως πως η έρευνα “δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονομερώς ως ένδειξη και μόνο μιας νοσταλγίας για το κομουνιστικό καθεστώς”.

Η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή τη Ρουμανία είναι επίσης ένα “εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο” που εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα, συνεχίζει το ινστιτούτο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως η ζωή ήταν καλύτερη υπό τον κομμουνισμό είναι η ασφάλεια της εργασίας (62%), το βιοτικό επίπεδο (26%) και η πρόσβαση στην ιδιοκτησία (19%).
Οι ερευνητές διευκρίζουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται εντός των πλαισίων του ανατολικοευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την αντίληψη γι’ αυτή την περίοδο. 


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009, το 72% των Ούγγρων πίστευε ότι το παρόν είναι χειρότερο από την κομμουνιστική περίοδο και την ίδια γνώμη είχε το 62% των Βουλγάρων και των Ουκρανών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: