Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΗΕ και Εθνικά Θέματα

Τα θέματα της  φτώχειας και της εργασιακής ανασφάλειας εθίγησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. (αλαζονικός τίτλος).
 
Η εξάπλωση της φτώχειας και της εργασιακής ανασφάλειας, συνιστούν  κορυφαίο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό  και πολιτισμικό θέμα. 
 
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  του ΟΗΕ:  
Ο αριθμός των λιμοκτονούντων ανθρώπων στον πλανήτη ξεπερνά το 1 δισεκ. 200 εκατομ. Άτομα. 
Οι άνθρωποι αυτοί «Ζουν» με λιγότερο από 2 δολάρια ή 1,5 ευρώ τη μέρα!
 
Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 1/3 των παιδιών κάτω από 5 ετών, δηλαδή 300 εκατ. παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό και το 30% των παιδιών αυτών πεθαίνουν  από ασιτία πριν καν συμπληρώσουν το 10 έτος.
 
Το ένα τρίτο των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών είναι αναλφάβητοι, το 30% δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Και ενώ αυτά τα εφιαλτικά στοιχεία  ανακοινώνονται  στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, το  περιοδικό  «Forbes» δημοσίευσε τη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων. 
 
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του έγκυρου περιοδικού, ακόμη πιο πλούσιοι έγιναν οι πάμπλουτοι Κροίσοι της Αμερικής το 2010! Την ώρα που ο κόσμος πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία, οι «χρυσοί επιχειρηματίες» των ΗΠΑ αύξησαν τις περιουσίες τους κατά δισεκατομμύρια δολάρια. 
(κατά μέσο όρο γύρο στα δυο δισεκ. δολάρια έγιναν  πλουσιότεροι οι πλούσιοι αμερικανοί το 2010).  Άραγε ποιος πολιτισμός , ποια αξιακή κλίμακα, ποια κοινωνία, μπορεί να ανεχθεί , για πολύ ακόμη, μια τέτοια κραυγαλέα ανισότητα; 
 
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπα Κι Μοον, στην ομιλία του  έκανε αναφορά και στα  εκατομμύρια εργαζομένων που ζουν, όπως είπε, καθημερινά με το φόβο της ανεργίας. 
Και οι άλλοι ομιλητές , Πρόεδροι κρατών και Πρωθυπουργοί από του βήματος της Γ.Σ. του ΟΗΕ αναφέρθηκαν, με ακαδημαϊκό τρόπο για αυτά τα απαράδεκτα, όπως οι ίδιοι χαρακτήρισαν,  φαινόμενα. 
 
Δεν δεσμεύτηκαν όμως, όλοι αυτοί που ασκούν εξουσία , ότι θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν,  ακόμη και ακραία φαινόμενα  φτώχειας και ανασφάλειας , που αφειδώς παράγει το οικονομικό μοντέλο  που εφαρμόζεται στον λεγόμενο πολιτισμένο Κόσμο , της Ελεύθερης οικονομίας, της παγκοσμιοποίησης του Κεφαλαίου, του αδηφάγου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του επιθετικού καπιταλισμού.

               ***************************

Η Οικονομία και τα Εθνικά θέματα ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με κυβερνητικούς αξιωματούχους διαφόρων κρατών, καθώς  και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με  θέμα τους  Αναπτυξιακούς  Στόχους  της Χιλιετίας. 
 
Επίσης,  ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε,  εκτός επίσημου προγράμματος, με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ,  μια συνάντηση – έκπληξη,  που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους πολιτικούς αναλυτές.
 
Είναι όντως δυσερμήνευτη  η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού  να διαθέσει χρόνο  συζήτησης στον επικεφαλής ενός από τα πιο  αντιδημοκρατικά καθεστώτα του πλανήτη,  που ευθύνεται,  για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και   την προκλητική υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας.
 
 Πάντως ο  πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αχμαντινετζάντ για τη στήριξη που προσφέρει η χώρα μας στην ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και προέτρεψε τον συνομιλητή του, να αναλάβει πρωτοβουλίες,  ώστε   το Ιράν να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. 
 
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ιρανός Πρόεδρος έκανε μια προκλητική ομιλία στον ΟΗΕ, που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση Αμερικανών, Αυστραλών και Ευρωπαίων. 
 
Ο Αχμαντινετζάντ είπε ότι το χτύπημα στους δίδυμους πύργους στις 11-9-2001, ήταν συνωμοσία των αμερικανών για να διασωθεί το σιωνιστικό καθεστώς που ελέγχει το παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα. 
 
 Έχω επιφυλάξεις, αν η Ελλάδα μπορεί αυτοβούλως να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο στο μεσανατολικό και στην κρίση του ΙΡΑΝ με την Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΟΗΕ- ΝΑΤΟ-Ε.Ε.). Ίσως ο κ. Παπανδρέου να αναλάβει  κάποιο ρόλο στο πλαίσιο μιας ευρω-ατλαντικής πολιτικής για το ΙΡΑΝ, και κάτω από την καθοδήγηση της αμερικανικής διπλωματίας. 
 
                     *************************
Τα εύσημα απέδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας.  
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε στο Έλληνα πρωθυπουργό ότι  "είσαστε στο σωστό δρόμο,  και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε”»’”
 
Επίσης , Δεκάλεπτο τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε    ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.    Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Παπανδρέου: "Έχεις ένα δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά".
 
  
 Βέβαια έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι οι αμερικανοί, από την ελληνική Κυβέρνηση. ΝΑ μην ξεχνάμε ότι, λόγω της κάκιστης οικονομικής κατάστασης και  με αφορμή την κρίση δανεισμού , έχουμε  την υιοθέτηση του Μνημονίου της Τρόικας,  που έγινε και νόμος του Κράτους. 
 
Με πρόσχημα αυτά, η Κυβέρνηση κατεδάφισε το κράτος πρόνοιας, το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς. Και  τώρα,  οδεύει προς πλήρη  αμεριακανοποίηση  και του συστήματος υγείας. 
 
ΠΊΣΩ όμως από  αυτές τις επιλογές,  υπάρχουν Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες,  που υποφέρουν,    που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, ενώ η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς ειδικά στους νέους.  
 
Το ζητούμενο είναι να κερδίσει ο Πρωθυπουργός τα εύσημα και αυτών των Ελλήνων, που άλλωστε με τη ψήφους τους, του εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση της Χώρας, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.

                 *************  -------------------------

Ο  Έλληνας Πρωθυπουργός, συναντήθηκε ακόμη  με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια,  με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ (η Τουρκία προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας)  και  με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
 
Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και αλβανικός εθνικισμός τα θέματα των συναντήσεων.  
 
 «Ξεχωριστή χρονιά» για τα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε το 2010 ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα του το Αιγαίο να γίνει «θάλασσα φιλίας και συνεργασίας».

Εφικτό επισημαίνουμε , αρκεί η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το υφιστάμενο νομικό και κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο και να εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική της, που εκδηλώνεται με τις παραβάσεις , με τις παραβιάσεις στου εθνικού μας εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς επίσης και την εμμονή της στην ύπαρξη  «γκρίζων ζωνών» στο  Αιγαίο.

               ************************  ---------------------------

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι  «η Ελλάδα,  προωθεί τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία με την Αλβανία», κάτι που  επιβεβαίωσε  και ο  κ. Μπερίσα. 
 
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός   επεσήμανε ότι  τα τελευταία γεγονότα, σε βάρος της ελληνικής μειονότητας  μας προβληματίζουν και  μας ανησυχούν. Διαπιστώνουμε, ΕΊΠΕ ο κ. Παπανδρέου,   ένα είδος αύξησης του εθνικισμού στην Αλβανία,  με αποκορύφωμα το τραγικό  συμβάν, τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα. 
 
Ο κ. Μπερίσα είπε,  ότι και εκείνος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το γεγονός.

                ***************
Και θα τελειώσουμε με ένα θέμα , που έχει προκύψει , σχετικά με την άσκηση της εξωτερικής μας  πολιτικής. Είδαν το φως της δημοσιότητας, δραστηριότητες του άτυπου μυστικοσυμβούλου του Πρωθυπουργού Αλεξ Ρόντου, σχετικά με το  Σκοπιανό.
 
Μάλιστα , λέγεται , ότι υπάρχει και δεσμευτική συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας , καθώς έχει αποδεχτεί το όνομα  «Δημοκρατία της Μακεδονία του Βαρδάρη».
 
Οι δραστηριότητες του κ.Ρόντου, έχουν προκαλέσει την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του Υπουργού Εξωτερικών του κ.Δημ.Δρούτσα.
 
Το θέμα όμως, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και  υπό την εξής έννοια: Είναι δυνατόν, ένας εξωθεσμικός παράγων,  όπως ο κ.Ρόντος,  να υποκαθιστά τον αρμόδιο,  για την εξωτερική πολιτική,  υπουργό;
 Μα η ουσία της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας είναι ότι, η εκλεγμένη Εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, έχει αποκλειστικά στην ευθύνη διακυβέρνησης της Χώρας. 
 
Ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί  λογοδοτούν στον Ελληνικό ΛΑΌ για τα πεπραγμένα τους και μόνο αυτοί. Όλοι οι άλλοι, που κινούνται στα παρασκήνια ή σε παράλληλους διαδρόμους εξουσίας, συνιστούν παθογόνα συμπτώματα του πολιτικού μας συστήματος, ακόμη και στην περίπτωση, που τα κίνητρά τους είναι ανιδιοτελή και   πατριωτικά.
 
Ουδείς έχει εξουσιοδοτήσει  τον κ.Ρόντο, τον Μητροπολίτη Άνθιμο ή τον Νομάρχη Ψωμιάδη να ασκούν  , κατά το δοκούν, την εξωτερική πολιτική της Χώρας.  

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: