Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΥΕΘΑ επιβεβαιώνει διελεύσεις τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο




Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει πλήρη εικόνα στο ΝΑΤΟ για τις κινήσεις των ελληνικών υποβρυχίων στο Αιγαίο και όπου αλλού και το ίδιο κάνουν και οι άλλες χώρες – μέλη στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει. 

Αυτό ομολόγησε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας παράδοσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επί της ουσίας, όπως σημειώνει και η εφημερίδα Ριζοσπάστης, ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στο ρόλο των υποβρυχίων, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να καλύπτουμε οχτώ τομείς και πράγματι υπάρχουν διελεύσεις τουρκικών υποβρυχίων, άλλοτε εν αναδύσει και άλλοτε εν καταδύσει», αναδεικνύοντας μία άγνωστη πτυχή της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.
Οπως εξήγησε, στη συνέχεια, «όταν οι διελεύσεις αυτές, οι οποίες μας φέρνουν σε οριακές καταστάσεις σε σχέση με τη λεγόμενη αβλαβή διέλευση – όταν δεν πρόκειται για πλου διέλευσης σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας – αυτές λοιπόν οι περιπτώσεις της διέλευσης εν καταδύσει, εντοπίζονται εκ των υστέρων μέσα από το ΝΑΤΟικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που παρακολουθεί την κίνηση του κάθε υποβρυχίου, αλλά τότε ήδη έχει συντελεστεί η διέλευση».
Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η Τουρκία έχει πλήρη και επίσημη εικόνα για το πού κινούνται τα ελληνικά υποβρύχια. Αλλωστε, το ίδιο ισχύει και για τα μαχητικά αεροσκάφη. Εδώ όμως προκύπτουν δύο θέματα: Το ένα αφορά στο ποιος ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, ακόμα και στα στενά που είναι ελληνικά χωρικά ύδατα, αφού «αβλαβής διέλευση» νοείται μόνο στα εσωτερικά χωρικά ύδατα.
Το άλλο είναι ότι αυτό που εμφανίζεται ως «προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας αποτελεί ένα θέατρο, καθώς τα υποβρύχια που υποτίθεται παίζουν κρυφτό με τον τουρκικό στόλο, έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, τα οποία έχουν τον έλεγχο της περιοχής και βέβαια σ’ αυτά τα επιτελεία συμμετέχουν και Τούρκοι αξιωματικοί.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: