Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σύλληψη ανώτατου αξιωματικού της τουρκικής αστυνομίας για συμμετοχή σε οργάνωση


Οι Τούρκοι προβοκάτορες που λέγαμε εδώ Στην αστυνομία προσήχθη και αργότερα συνελήφθη ο Χανεφί Αβτζί, ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας, στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο».
Ο Αβτζί προσήχθη ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη γενική ασφάλεια στην Άγκυρα ενώ ακολούθησε έρευνα στην κατοικία του στο Εσκισεχίρ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Κωνσταντινούπολη όπου αρνήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα ο οποίος με τη σειρά του διέταξε την σύλληψη του αξιωματούχου.

Πάντως, ο ίδιος ο Αβτζί είχε ζητήσει ο ίδιος να ανακληθεί από την υπηρεσία.
Το όνομα του Αβτζί ήταν στην επικαιρότητα εξαιτίας του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του, στο οποίο προβάλει ισχυρισμούς για το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και την ισχύ του στην ασφάλεια αλλά και γενικότερα στο κράτος.
Πριν από λίγες μέρες είχαν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την αριστερή οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο». Ακολούθησαν δημοσίευμα περί σχέσεων
του Αβτζί με την οργάνωση· ο ίδιος στις 25 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Στο βιβλίο του, ο Αβζτί αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, το παρακράτος και το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Αποδίδει στο τάγμα ακόμη και την υπόθεση με τη βιντεοκασέτα που είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες και εμφάνιζε τον πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμμα Ντενίζ Μπαϊκάλ σε προσωπικές στιγμές με γυναίκα βουλευτή του κόμματος. Μετά την αποκάλυψη ακολούθησε η παραίτηση του Μπαϊκάλ.
Ο Αβτζί υποστηρίζει ακόμη στο βιβλίο ότι τον έλεγχο στην ασφάλεια ασκεί το συγκεκριμένο τάγμα και ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά της ασφάλειας και ανήκουν στο τάγμα «υπερασπίζονται όχι το κράτος, αλλά το τάγμα».
Ο Γκιουλέν που εδώ και χρόνια ζει στις ΗΠΑ και το τάγμα του θεωρούνται από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα είχε ευχαριστήσει τους «υπερατλαντικούς φίλους», εννοώντας τον Γκιουλέν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: