Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Υπέρμαχος της ισλαμικής μαντίλας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια είναι αντίθετος με την ελευθερία της πίστης, στον πιο ξεκάθαρο υπαινιγμό του μέχρι στιγμής ότι το κόμμα του μπορεί να προσπαθήσει και πάλι να καταργήσει αυτό το νόμο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέτρεψε το 2008 την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να καταργήσει το νόμο. Όμως μετά την υπερψήφιση του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υποστήριζε το AKP, οι αξιωματούχοι του κόμματος έβαλαν το ευαίσθητο αυτό θέμα και πάλι στην ατζέντα της κυβέρνησης.

"Συμφωνούμε με την κοινωνία στο θέμα της μαντίλας", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μεταδόθηκε απευθείας.

"Δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους νέους μας. Δεν υπάρχει λόγος να επεμβαίνουμε πλέον τόσο πολύ στην ελευθερία της πίστης και την εκπαίδευση", πρόσθεσε.

Στην Τουρκία οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται να την φορούν στην εργασία τους. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: