Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η Τουρκία θα προμηθευτεί επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη



Η επίτευξη της αρχικής επιχειρηριακής ικανότητας του F-35A από την USAF κατά το 2016, αναμένεται να καθυστερήσει στο σύνολο τις συμφωνίες για την προμήθεια του μαχητικού από τις εταιρικές χώρες του προγράμματος JSF. 

Η Τουρκία, η οποία στην τελευταία ενημέρωση του μνημονίου κατανόησης τον Απρίλιο του 2010 δεσμεύεται άτυπα για την προμήθεια 100 μαχητικών του τύπου, δεν δύναται να εντάξει το μαχητικό σε επιχειρησιακή λειτουργία με την πολεμική αεροπορία της χώρας, πριν την νέα ημερομηνία ορόσημο – η πιστοποίηση IOC από την USAF το 2016.



Η ενημέρωση του μνημονίου κατανόησης του προγράμματος JSF τον Απρίλιο του 2010 προβλέπει την προμήθεια της Τουρκίας με 6 μαχητικά του τύπου κατά το αμερικανικό φορολογικό έτος 2013. Τα πρώτα δύο μαχητικά που θα παραληφθούν, θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για δοκιμές για λογαριασμό της τουρκικής πλευράς. 


Οι μεγάλες καθυστερήσεις του προγράμματος F-35 μετατοπίζουν την ημερομηνία κατά την οποία το μαχητικό θα αρχίσει να κατασκευάζεται και να παραλαμβάνεται μαζικά προς το τέλος της δεκαετίας, με την ωρίμανση του μαχητικού στις τάξεις των Αεροποριών περί το 2020. 


Ως εκ τούτου, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να αναμένεται μια τουρκική προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, πέραν του προγράμματος του F-35, για την αναπλήρωση των φυσιολογικών απωλειών έως το 2020, δηλαδή τουλάχιστον μία Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: