Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Στον Στρατό µε ένα... κλικ Μαθαίνουν µέσω Ιντερνετ πότε και πού θα καταταγούν




 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δηµάκας 
Πρώτο «παρών» στον Στρατό µε ένα... κλικ στο κοµπιούτερ τους δίνουν πλέον οι 70 στους 100 υπό κατάταξη νέοι µε αποτέλεσµα να µαθαίνουν γρηγορότερα πότε και πού θα καταταγούν!

Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό χρησιµοποιεί ήδη το ιντερνετικό πρόγραµµα που άρχισε ο Στρατός εδώ και λίγους µήνες για τους υποψήφιους για στράτευση νέους, προκειµένου να µάθουν έγκαιρα πότε και πού θα καταταγούν αλλά και να εκφράσουν, χωρίς µεσολαβητές και «ρουσφέτια», την επιθυµία τους για κάποια ειδικότητα βάσει των προσόντων τους ή για την περιοχή των συνόρων στην οποία θέλουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους.


Οι υπό κατάταξη νέοι, δύο µήνες προτού καταταγούν, µε την είσοδό τους στο www. army. gr µαθαίνουν από πρώτο χέρι σε ποιο Οπλο/Σώµα (Πεζικό, Πυροβολικό, Τεθωρακισµένα κ.λπ.), ποια ηµέρα και σε ποιο ακριβώς στρατόπεδο θα παρουσιαστούν ως νεοσύλλεκτοι.


Παράλληλα µπορούν να προσθέσουν εγκαίρως τυχόν νέα στοιχεία που αφορούν τις γνώσεις τους (πτυχία, µεταπτυχιακοί τίτλοι, πιστοποιηµένες δεξιότητες κ.λπ.) ώστε να αξιοποιούνται κατάλληλα από τις αρµόδιες υπηρεσίες. 

Στα στοιχεία αυτά της ιστοσελίδας ο κάθε στρατεύσιµος έχει αποκλειστική πρόσβαση σε χρονική περίοδο προ της κατάταξης, αφού µπαίνει µε κωδικό τον Αριθµό Στρατολογικού Μητρώου (ΑΣΜ) που έχει από 18 ετών από το συµβούλιο επιλογής οπλιτών, το λεγόµενο «περιοδεύον».
Μέχρι πρόσφατα ο αστυνοµικός της γειτονιάς έδινε το Δελτίο Κατάταξης στους νέους 5-10 ηµέρες προτού παρουσιαστούν...

Στον Στρατό Ξηράς

Η εφαρµογή του προγράµµατος έχει ξεκινήσει από τον Στρατό Ξηράς εδώ και λίγους και ήδη, όπως είπε στα «ΝΕΑ» αρµόδια πηγή, από το Διαδίκτυο ενηµερώνεται πλέον το 70% των στρατευσίµων:

«Εχω εντυπωσιαστεί από τη διείσδυση του Ιντερνετ στη ζωή του νέου», είπε έµπειρος αξιωµατικός της Στρατολογίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι µε το µέτρο αυτό που αποφάσισε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευ. Βενιζέλος, προωθείται και στον έντονα γραφειοκρατικό χώρο των στρατολογικών θεµάτων η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και η άµεση επαφή του νέου µε τις υπηρεσίες, χωρίς µεσολαβητές για «ρουσφέτια».


Το πρόγραµµα επεκτείνεται στο Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ σταδιακά αποκτά νέο διαδραστικό χαρακτήρα µε ερωτήσεις - απαντήσεις όσον αφορά την πολύπλοκη στρατολογική νοµοθεσία, προϋποθέσεις θητείας κ.λπ.

«Χέρι χέρι»

Στο µεταξύ η ολοκλήρωση εντός του 2010 της µηχανοργάνωσης των Στρατολογικών Γραφείων δίνει, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, νέες δυνατότητες εξυπηρέτησης στους πολίτες:

n Πρώτον, καταργεί το «περάστε σε µία εβδοµάδα», αφού τα πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης – απαραίτητα για συµµετοχή σε συναλλαγές µε το Δηµόσιο, διαγωνισµούς, πρoσλήψεις κ.λπ. – θα δίνονται «χέρι χέρι» µε την υποβολή της αίτησης.

n Δεύτερον, καταργεί την αυτοπρόσωπη παρουσία στο Στρατολογικό Γραφείο όπου ανήκει κάποιος – µε τη γέννησή του – για να κάνει µια συναλλαγή. Καθώς πλέον δεν ισχύει ο «εδαφικός» περιορισµός ανά νοµό, ο πολίτης θα µπορεί να συναλλάσσεται µε το κοντινότερο Στρατολογικό Γραφείο.


Καλύτερη εξυπηρέτηση
Οι αλλαγές αναµένεται να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς κάθε χρόνο γίνονται από 850.000 έως 1.000.000 πράξεις αλληλογραφίας για αναβολές (σπουδών, υγείας κ.λπ.), διακοπή αναβολών, βεβαιώσεις θητείας κ.λπ. Μόνο τα γνωστά ως «Πιστοποιητικά Τύπου Α’» για την εκπλήρωση των στρατολογικών υποχρεώσεων που χρειάζονται για συναλλαγές µε το Δηµόσιο, αναζήτηση εργασίας κ.λπ., ανέρχονται σε 250.000 - 300.000 κατ’ έτος. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσµα αυτό, εκτός από το αξίας περίπου 15 εκατ.

ευρώ σύστηµα που εγκαταστάθηκε σταδιακά, πέρασαν σε ηλεκτρονική µορφή 5,5 εκατοµµύρια στρατολογικές µεταβολές πολιτών. Στο πλαίσιο της ορθολογικής λειτουργίας των στρατολογικών υπηρεσιών θα ακολουθήσει συγχώνευση πολλών γραφείων και θα αξιοποιηθούν περαιτέρω η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και το Ιnternet. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: