Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλάζουν δομές - πρόσωπα και στην ΚΥΠ Θα προσλαμβάνονται και πολίτες - Ετοιμάστηκε νομοσχέδιο

 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣθα αναλάβουν πόστα στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, εφόσον με τη σημερινή της μορφή θεωρείται ότι έκλεισε ο κύκλος της. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα δρομολογούνται σημαντικές τομές στην Υπηρεσία, τόσο σε πρόσωπα αλλά κυρίως στη δομή της, η οποία θα εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στην αποστολή της. Με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη τελικών αποφάσεων. Δεν αποκλείεται να γίνουν κινήσεις προς δύο κατευθύνσεις: 

Είτε άμεσες με την αλλαγή κυρίως προσώπων, είτε μεσοπρόθεσμα με την προώθηση του σχεδίου που ετοίμασε και υπέβαλε για επεξεργασία η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά. 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΚΥΠ διαχωρίζεται σε τομείς, αναλαμβάνει προϊστάμενος ο οποίος θα μπορεί να είναι και πολίτης αλλά και ενεργό μέλος της Αστυνομίας ή πρώην στέλεχος της Δύναμης, ενώ επιτρέπεται πλέον η εργοδότηση και πολιτών ανάλογα με τον τομέα που θα απασχολούνται.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε να προσληφθούν ακαδημαϊκοί αλλά και αναλυτές, έτσι που η Υπηρεσία να είναι σε θέση να προβαίνει σε πολιτικές αναλύσεις-εκτιμήσεις για πολιτικά ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Εφόσον το νομοσχέδιο τύχη της έγκρισης του Προέδρου θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση, ώστε οι αλλαγές να διενεργηθούν το συντομότερο.

Όσον αφορά στα νέα πρόσωπα, το θέμα δεν έχει συζητηθεί, παρόλο που έχουν διαρρεύσει ονόματα, όπως για παράδειγμα αυτό του νυν διοικητή της Προεδρικής Φρουράς Ανδρέα Κυριάκου. 

Η ΚΥΠ λόγω της αποστολής της, υπάγεται απ' ευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος προς το παρόν κρατεί κλειστά τα χαρτιά του και παρότι πέρασαν δύο μήνες ακριβώς από την παραίτηση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Βάσου Γεωργίου, δεν έχει γίνει κίνηση για την αντικατάσταση του. 

Αυτό ερμηνεύεται και ως προμήνυμα για τις αλλαγές που τυγχάνουν επεξεργασίας. 
 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: