Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Τούρκοι έκαναν δικό τους τον ΜrΒlackberry




Πώς ο «γκουρού της τεχνολογίας» Μάικ Λαζαρίδης απέκτησε την τουρκική ιθαγένεια
ΗΤουρκία σπεύδει να «υιοθετήσει» τον ελληνικής καταγωγής «γκουρού της τεχνολογίας», δημιουργό του blackberry, του πρώτου κινητού τηλεφώνου με πρόσβαση στα e-mailsserversπου προκάλεσε επανάσταση στο χώρο της επικοινωνίας. Πρόκειται για τον 50χρονο Μάικ Λαζαρίδη, παιδί Ελλήνων Κωνσταντινοπολιτών, που το 1966, την εποχή του ξεριζωμού των Ελλήνων από την Πόλη, η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά όπου και μεγαλούργησε στον τομέα ανάπτυξης ασύρματων ψηφιακών δικτύων. Σήμερα συγκαταλέγεται στη λίστα του Forbesγια τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και η εταιρεία του, η RΙΜ, αποτιμάται στα 33 δισ. δολάρια.
Η Τουρκία άνοιξε την αγκαλιά της στον Ρωμιό μεγιστάνα, του πρόσφερε απλόχερα την τουρκική ιθαγένεια και τον καλεί να επιστρέψει στις ρίζες του για να δημιουργήσει στη γειτονική χώρα βάση έρευνας και ανάπτυξης για τις νέες τεχνολογίες. Το σχέδιο της Τουρκίας φιλόδοξο αλλά απλό. Να αποτελέσει αναπτυσσόμενη δύναμη στη διεθνή αγορά της τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη δυναμική χιλιάδων ανά τον κόσμο Τούρκων επιστημόνων προς όφελος της μητέρας πατρίδας τους.
Πριν από μερικούς μήνες οι τουρκικές υπηρεσίες, ανακαλύπτοντας ότι ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης της RΙΜ είναι Ρωμιός που γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των πέντε ετών στην Κωνσταντινούπολη, σήμαναν συναγερμό. Αμέσως προσφέρθηκαν να δώσουν στον Μάικ Λαζαρίδη τουρκική υπηκοότητα και να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου η Research in Μotion να δημιουργήσει στην Τουρκία βάση έρευνας και ανάπτυξης για νέες τεχνολογίες.
Η ειδική αποστολή ανετέθη στον Ι. Κορκμάζ, πρόεδρο του πανίσχυρου Κέντρου Τουρκικών Επενδύσεων, καθότι θεωρείται ότι κάθε άλλο παρά είναι εύκολη η προσέγγιση του επιχειρηματία. Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γνωρίζουν ότι αν και η Ελλάδα δεν έχει διατηρήσει καμία επαφή μαζί του, ωστόσο ξέρουν πόσο συναισθηματικά δεμένος είναι με τους γονείς του που θεωρούν ότι είναι «Έλληνες μέχρι το κόκαλο». Οι Τούρκοι γνωρίζουν την πραγματική αξία και πόσο μεγάλο είναι το μυαλό του Μ.
Λαζαρίδη που έχει ιδρύσει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής στον κόσμο, το οποίο επισκέπτεται συχνά ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, η ειδική αποστολή του Ι. Κορκμάζ πήγε ανέλπιστα καλά. Ο Μ. Λαζαρίδης έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον στην τουρκική πρόταση. Εν συνεχεία ενεπλάκη το πρωθυπουργικό γραφείο. Για την ταχύτατη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στον Ρωμιό δισεκατομμυριούχο ασχολήθηκε προσωπικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της υποχρεωτικής στράτευσης.
Για άλλη μια φορά η Τουρκία αποδεικνύει ότι λειτουργεί ταχύτατα σε οικονομικό, επιχειρηματικό αλλά και κρατικό επίπεδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες επενδύσεις εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχουν. Ο Μάικ Λαζαρίδης, πέρα από ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρη ματίας, θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής της θεωρίας ότι οι επενδύσεις στη βασική επιστημονική έρευνα είναι αυτές που κυρίως μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των οικονομιών στον 21ο αιώνα, μέσα από την πρακτική τους μετατροπή σε νέες καινοτομίες.
Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο η κρατική μηχανή της Άγκυρας πέρασε στην κοινή γνώμη της Τουρκίας την «υιοθεσία» Λαζαρίδη. Η Αksam σε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο Μr. Βlackberry γίνεται Τούρκος» έγραψε ότι «Ο εφευρέτης του Βlackberryστα κινητά, ο συμπολίτης μας Μικές Λαζαρίδης, θα φέρει τουρκικό διαβατήριο». Οι εργασίες γι’ αυτήν την έκπληξη, η οποία θα προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως, έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Μετά τον τελευταίο απόγονο των οθωμανών σουλτάνων, ο οποίος απεβίωσε προσφάτως και ο οποίος στο τέλος του βίου του απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα, τώρα η Αγκυρα ετοιμάζει ένα άλλο «άλμα ευγνωμοσύνης».
Ο πρωταγωνιστής για την «υιοθεσία» Λαζαρίδη, ο Ι. Κορκμάζ, πρόεδρος του Κέντρου ΤουρκικώνΕπενδύσεων, αποκαλύπτει στους συμπατριώτες του ότι: «Η Βlackberryστην Ευρώπη διαθέτει ένα μικρό Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης. Η Τουρκία τώρα καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να αναπτυχθεί μια μεγαλύτερη μονάδα έρευνας στην Τουρκία. Ο 49 ετών Μικές Λαζαρίδης, παιδί μιας οικογένειας Ρωμιών που έφυγε 5 ετών από την Πόλη, σήμερα διαθέτει μια επιχείρηση στην οποία εργάζονται 12.000 άτομα και διαθέτει προσωπική περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιστροφή του Μάικ Λαζαρίδη στις ρίζες του για την ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί πρόκληση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ίδια την πατρίδα». Ίσως ο Μ. Λαζαρίδης να ενθουσιάστηκε με την τουρκική πρόταση, γιατί όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος: «Η επιτυχία έγκειται στο παράδοξο»... Όσο για την Ελλάδα... πέρα βρέχει…
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟγκάτζετ των απανταχού διασήμων, το ΒlackΒerry έφτασε στο σημείο, τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, να αποτελεί τεκμήριο κοινωνικού γοήτρου και απαραίτητο «αξεσουάρ» κάθε πολιτικού, επιχειρηματία, τραπεζίτη, αστέρα που σέβεται την... ακτινοβολία του. Μεταξύ των φανατικότερων επιφανών χρηστών της συγκεκριμένης συσκευής ξεχωρίζουν ο Μπαράκ Ομπάμα. Κολλημένος όσο λίγοι με το ΒlackΒerryτου, ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να έχει δηλώσει πως προκειμένου να αφήσει το εν λόγω αντικείμενο χρειάζεται πρώτα «να του το ξεσφηνώσει κάποιος από τα χέρια».
Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πάλεψε και κατάφερε να διατηρήσει στην κατοχή του, αφότου μετακόμισε στο Λευκό Οίκο, το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο, παρά τα όποια ζητήματα ασφαλείας.
Το προφίλ του Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε οικογενειακώς στον Καναδά. Στα 12 του είχε διαβάσει όλα τα επιστημονικά συγγράμματα της δημόσιας βιβλιοθήκης στην πόλη του. Ξεκίνησε να σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο μόλις έναν μήνα πριν από την αποφοίτηση λόγω... φόρτου εργασίας. Το συμβόλαιο συνεργασίας που είχε υπογράψει, όντας τελειόφοιτος, με την GeneralΜotorsδεν του άφηνε χρόνο για σπουδές. Σε ηλικία 33 ετών τιμήθηκε με βραβείο Εmmyγια την προσφορά του στην τεχνολογία του κινηματογραφικού μοντάζ. Στα 37 του τιμήθηκε με Οσκαρ για τον ίδιο λόγο Το 1999 κυκλοφόρησε στην αγορά τη συσκευή ΒlackΒerry. Πιστός υπηρέτης της επιστήμης, έχει μέχρι σήμερα δωρίσει περί τα 225 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικάπρότζεκτ και ιδρύματα. Μέχρι τα τέλη του 2008, το ΒlackΒerryείχε πωλήσει περί τις 50 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως (ενδεικτικά, φέτος, τα έσοδα της RΙΜ αναμένεται να προσεγγίσουν τα 15 δισεκ. δολάρια). Όσο για τον ίδιο τον Μάικ Λαζαρίδη, αυτός απέκτησε πλούτη και διεθνή ακτινοβολία, ενώ άρχισε να συχνάζει σε τελετές βράβευσης με τιμώμενο πρόσωπο... τον ίδιο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: