Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν παρεμβαίνει η Ε.Ε. στα πυρηνικά δρώμενα στην Τουρκία
Απλός θεατής, στις προθέσεις της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου, παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα την ώρα που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατό και ίσως εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει συσταθεί η εταιρεία που θα κατασκευάσει το σταθμό.
Αυτό, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, προκύπτει από γραπτή απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Φούλε στους Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και Ιωάννη Τσουκαλά, σε ερώτησή τους που αναφερόταν στα ερωτηματικά που υπάρχουν για τις ικανότητες της Τουρκίας να προχωρήσει στο πυρηνικό αυτό εγχείρημα.
Επιβεβαιώνοντας τη θέση της Κομισιόν ως θεατή στα πυρηνικά δρώμενα στην Τουρκία, ο Επίτροπος Φούλε ομολογεί ότι «η Τουρκία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοπροστασία, ούτε έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων».
Στην απάντησή του, επισημαίνει ακόμη ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της νομοθεσίας, των πρακτικών και των διοικητικών ικανοτήτων της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας».
Κατά την άποψη του Επιτρόπου Φούλε, «η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της με το κεκτημένο της ΕΕ:
Θέσπισε έναν νόμο-πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και πώλησης ενέργειας καθώς και κανονισμούς εφαρμογής, π.χ. για τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, καθώς και για ειδικές αρχές σχεδιασμού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών».
Καταλήγει, ωστόσο, ο Επίτροπος λέγοντας ότι «η Κομισιόν έχει σημειώσει την ανάγκη για περαιτέρω εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας με το κεκτημένο της ΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πτυχών του».
«Σ' όλες τις επαφές μας με τις τουρκικές Αρχές, επισημαίνουμε το ενδιαφέρον μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», υπογραμμίζει ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι «πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η επιλογή του ενεργειακού μείγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας.
Εντούτοις, οι εθνικές αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση πυρηνικής ενέργειας, ως πηγής παραγωγής ηλεκτρισμού, πρέπει να βασίζονται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας».
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου