Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
ΤΟΥΡΚΙΑ «Ευρωσύνταγμα» α λα τούρκα
Η διπλή προσπάθεια στην οποία αποδύεται η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια, να αλλάξει και προς τα έξω, δηλαδή την εξωτερική της πολιτική, και από μέσα, δηλαδή το κεμαλικό κράτος και τους μηχανισμούς εξουσίας των στρατιωτικών, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στη Δύση.
Ο Ερντογάν θέλει την Κυριακή νίκη-διαβατήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Την Κυριακή οι Τούρκοι θα ψηφίσουν για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματός τους. Η Ευρώπη σκύβει με περίσκεψη πάνω από τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Εν πρώτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό διαβατήριο στον Τούρκο Πρωθυπουργό και το δημοψήφισμά του.
Επιφυλακτικός ο Λι
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Μάικλ Λι, απαντώντας σε επιστολή Τούρκων διανοουμένων, επισήμανε ότι πολλές από τις νέες διατάξεις θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και θα περιορίσουν τις εξουσίες της στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
Δεν διστάζει, όμως, στην απάντησή του -που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου- να εκφράσει επιφυλάξεις, λέγοντας ότι «μόνο η προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο εφαρμογή των διατάξεων θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Μία από τις διατάξεις που καθιστά τον Λι καχύποπτο, και έχει ξεσηκώσει και πολύ κόσμο στην Τουρκία, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, είναι εκείνη που προβλέπει ότι του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων θα προεδρεύει ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης. Διάκριση εξουσιών α λα τούρκα.
Συμβουλές γι’ απαλλαγή από στερεότυπα
Για τους επίδοξους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, διεθνές θινκ-τανκ (δεξαμενή σκέψης) μας συμβουλεύει να απαλλαγούμε από στερεότυπα και προκαταλήψεις όταν αξιολογούμε την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας σε Ιράν και Ισραήλ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση (International Crisis Group), που μελετά τις κρίσεις παγκοσμίως, συστήνει να μην αντιμετωπίζουμε την τουρκική διπλωματία μονοδιάστατα, με μόνο κριτήριο αν αυτή είναι φιλοδυτική ή φιλοευρωπαϊκή.
Επισημαίνει ακόμη, το θινκ τανκ, ότι λόγω της γειτνίασης της Τουρκίας με τη Μ. Ανατολή, η τακτική της και οι διπλωματικοί ελιγμοί της μοιραία επηρεάζονται από θέματα ασφαλείας και οικονομικής επέκτασης στην περιοχή.
Ακόμη, ότι η αποτροπή του Ιράν από το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα (πάντα κατά τη ΜΚΟ) και η ανακούφιση του χειμαζόμενου πληθυσμού της Γάζας, είναι στόχοι που υιοθετούνται και από πολλές δυτικές δυνάμεις.
Την έξωθεν καλή μαρτυρία επιχειρεί να συγκεντρώσει ο Ερντογάν για να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του. Με αρκετή προς το παρόν επιτυχία.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου