Πριν από λίγο καιρό ένα δημοσίευμα του βρετανικού Guardian με τίτλο "Η Ελλάδα ξεκινά να πουλά νησιά για να σώσει την Οικονομία" ("Greece starts to put its islands up to sale to save economy"), είχε προκαλέσει την έντονη εντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης!
Επικαλούμενη πληροφορίες, η βρετανική εφημερίδα ισχυριζόταν ότι στις προς πώληση περιοχές, περιλαμβάνεται και περιοχή στην Μύκονο, ιδιοκτησία της κυβέρνησης για την πώληση της οποίας είχαν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις!
"Ρώσοι και Κινέζοι στην πλειοψηφία τους επενδυτές, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νησί στην Μεσόγειο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στους αγοραστές συμπεριλαμβάνονται και ονόματα πασίγνωστων επιχειρηματιών", συμπλήρωνε.
Μετά την εντονότατη διάψευση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, οι βρετανοί... τα μάζεψαν και αφού εξαφάνισαν τον αρχικό τίτλο του άρθρου, έβαλαν στη θεση του το πιο ήπιο "Η Ελλάδα ξεκινά να πουλά γη σε νησιά για να σώσει την Οικονομία" ("Greece starts putting island land up to sale to save economy").
Ιδιώτες πωλούν ελληνικά νησιά σε τιμές ευκαιρίας!
"Ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκεται στην πώληση οποιουδήποτε νησιού είναι πλήρως ανακριβής", είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι αγοραπωλησίες ελληνικών νησιών που εμφανίζονται σε διάφορες ιστοσελίδες, αφορούν σε ιδιώτες.
Σε αυτούς αναφέρεται και η εφημερίδα "Το Βήμα", επισημαίνοντας πως απευθύνουν κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο με παχύ πορτοφόλι, αν και οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες λόγω και των κωλυμάτων που τις συνοδεύουν.
Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ελληνικών νησιών, προσπαθούν εδώ και χρόνια να τα πουλήσουν βάζοντας αγγελίες για την πώλησή τους σε έλληνες ή ξένους επενδυτές, έστω και αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τόσο... άνετες αγοραπωλησίες.
Υψηλό ρίσκο εκ μέρους του αγοραστή!
Αν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα νησί, θα πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα, όχι μόνο για να το αγοράσει αλλά και για να δημιουργήσει υποδομές. Για να αποκτήσει κανείς τις άδειες που απαιτούνται πρέπει να περάσει από τρία υπουργεία: Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ενώ σημαντικό λόγο έχουν και οι κατά τόπους νομαρχίες. Θα πρέπει επίσης, να εξασφαλίσει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από τη Δασική Υπηρεσία.
Η βεβαίωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι το νησί δεν θα επηρεάσει την άμυνα της χώρας κρίνεται απαραίτητη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νησιά ή βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία να αποκλείονται εκ των προτέρων. Αν αλλάξει χέρια κάποιο νησί, το κράτος έχει τη δυνατότητα να το διεκδικήσει από τον νέο ιδιοκτήτη μέσα σε έναν χρόνο.
Οι ελάχιστοι μεσίτες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο τονίζουν ότι πρόκειται για αγορές με μεγάλο ρίσκο καθώς συχνά οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις μπορεί να γίνουν αξεπέραστες. Συνήθως οι ιδιοκτήτες μιλούν για νησιά-κληρονομιές τους ή εμφανίζουν και συμβόλαια-τίτλους, ακόμη και από τα τέλη του 1800. Οι περισσότεροι πέτυχαν την έκδοση αποφάσεων κατοχυρώνοντας τίτλους ιδιοκτησίας.
"Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους", τα περισσότερα ιδιωτικά νησιά.
Αυτό που αγνοεί η πλειονότητα είναι ότι το 70% των ιδιωτικών νησιών διέπεται από καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντός τους, όντας ενταγμένα στο κοινοτικό πρόγραμμα Νatura, που χαρακτηρίζει ολόκληρες περιοχές ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Γιατί θα αγοράσει κάποιος ένα ιδιωτικό νησί!
« Κάποιος θα προχωρήσει στην αγορά ενός ιδιωτικού νησιού για να δημιουργήσει μια βίλα ή για επιχειρηματικούς σκοπούς», εξηγεί στο "Βήμα" παράγοντας της αγοράς. Επισημαίνει βέβαια ότι προσφέρονται και για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Ακόμη όμως δεν υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις αν και είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον. Είναι ωφέλιμο να εγκατασταθούν άμεσα για να συμβάλουν στην παραγωγή “πράσινης” ενέργειας».
Ενα από τα ακριβότερα νησιά παγκοσμίως, στη λίστα του Forbes!
Πριν από μερικούς μήνες, στη λίστα του περίφημου Forbes με τα ακριβότερα νησιά προς πώληση παγκοσμίως υπήρχε ένα πανέμορφο νησάκι με την ονομασία «Aγία Tριάδα» στο Aιγαίο το οποίο είχε τιμή 28 εκατ. ευρώ. Tο νησί έχει επιφάνεια περίπου 58 στρέμματα, βρίσκεται, σύμφωνα με την περιγραφή, σε έναν κόλπο στη νότια Eύβοια, μόλις 90 λεπτά με αυτοκίνητο από την Aθήνα και 10 λεπτά από την ιστορική Eρέτρια.
Διαθέτει εκατοντάδες ελαιόδεντρα, κήπους με λουλούδια, ροδακινιές, πορτοκαλιές, ένα μεγάλο σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, δωμάτιο προσωπικού, επιπλέον δύο δωμάτια σε μία από τις δύο ιδιόκτητες παραλίες, εκκλησία, καθώς και χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα.
Στα 45.000.000 ευρώ η περιοχή που έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου!
Σύμφωνα όμως με νέα αγγελία που εντόπισε το pyles.tv στο vladi-private-islands.de, το ακριβότερο προς πώληση νησί είναι πλέον το σύμπλεγμα των Εχινάδων με τιμή που φτάνει τα 45.000.000 ευρώ, παρακαλώ!
Το όνομα τους προέρχεται από την λέξη εχίνος που σημαίνει αχινός. Χωρίζονται σε τρείς ομάδες : την Βόρεια που περιλαμβάνει τα νησιά Καλόγηρος, Δραγονάρα, Καρλονήσι, Προβάτι, Τσακαλοβούνι, Πίστρος, Ποντικός, Σοφία, Πράσσο και Μήδια, εμπρός από τις εκβολές του Αχελώου που περιλαμβάνει τα νησιά Πεταλάς, Ελαφονήσι, Διόνι, Κουνέλι , Μακρύ, Βρόμωνας και την τρίτη ομάδα που αποτελείται από την Οξειά και τη Σκροφούλα .
Σύμφωνα με ιστορικούς στην περιοχή των Εχινάδων έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου, (7 Οκτωβρίου 1571) μεταξύ του ενωμένου χριστιανικού στόλου (Ισπανίας, Βενετίας, Νεάπολης, Γένοβας, Σικελίας και του πάππα) και των Τούρκων. Εσφαλμένα ονομάζεται ίσως Ναυμαχία της Ναυπάκτου διότι οι Ενετοί ονομάζανε την περιοχή Κόλπο της Ναυπάκτου.
Η λίστα με τα νησιά προς πώληση!
Τα πιο γνωστά ιδιωτικά νησιά που είναι προς πώληση, και συχνά φιγουράρουν στη λίστα sites όπως privateislandsonline.com και vladi-private-islands.de είναι τα ακόλουθα:
Αγιος Θωμάς
" Ο Άγιος Θωμάς είναι ένα αποτελεί ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Διαπόρων νήσων στον Σαρωνικό κόλπο (μεταξύ Αίγινας και Αγκιστρίου). Το νησί βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ τριών νήσων διαθέσιμα προς πώληση. Συνολική έκταση 300 στρ. εκ των οποίων τα 50 στρ. είναι ελεύθερα προς πώληση. Βρίσκεται 20 λεπτά από την Κόρινθο και 45 λεπτά από Αθήνα.", διαβάζουμε στη σχετική αγγελία. Ο Άγιος Θωμάς κρατάει τα σκήπτρα του τρίτου ακριβότερου ιδιωτικού νησιού προς πώληση στην Ελλάδα αφού η τιμή του αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ!
Ναυσικά
Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην Ιθάκη. Η τιμή του ανέρχεται σε 6.900.000 ευρώ και η έκτασή του είναι 1.235 στρέμματα.
Στον Kόλπο Aμοργού
Eχει έκταση 1.976 στρ. και η αξία του υπολογίζεται στα 6.100.000 ευρώ. Bρίσκεται νότια της Aμοργού με νερά μοναδικά.
Χερσόνησος Λυχνάρι
Βρίσκεται λίγο έξω από την Κόρινθο. Η τιμή του ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ και έχει έκταση 95 στρεμμάτων.
Αγιος Αθανάσιος
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, τον Παρνασσό και το Γαλαξίδι. Εχει έκταση 2,5 στρεμμάτων και η τιμή του ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ.
Βούβαλος
Βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο και έχει έκταση 31,63 στρεμμάτων. Η τιμή του δεν έχει γίνει γνωστή καθώς ανακοινώνεται από το μεσιτικό γραφείο μόνο προς τους σοβαρά ενδιαφερόμενους πελάτες!
Eλληνικό Nησί (χωρίς όνομα)
Tο νησί εκτείνεται σε 680 στρ. και βρίσκεται καταμεσής του Iονίου, μόλις 17 μίλια από το νησί «Σκορπιός». Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια και 2 παραλίες. H τιμή του δεν έχει οριστεί.
Aρκούδι
Eκτείνεται σε περίπου 4.500 στρ. Bρίσκεται στο Iόνιο. Εχει πολλές λεπτές αμμώδεις παραλίες και υπέροχα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά. H τιμή δεν έχει οριστεί.
Eλληνικό Nησί (χωρίς όνομα)
Bρίσκεται δίπλα από το νησί του Ωνάση, τον Σκορπιό κι έχει έκταση 233,2 στρέμματα. Tο νησί ανήκει στο σύμπλεγμα των Eχινάδων Nήσων και η τιμή του αναμένεται να οριστεί σύντομα.
Tραγονήσι
Tα 320 στρέμματα αυτού του φωτεινού, ηλιόλουστου νησιού στην Πελοπόννησο είναι εκμεταλλεύσιμα. Bρίσκεται στον κόλπο του Aργοσαρωνικού, ενώ η αξία του δεν έχει οριστεί.
Aγιος Iωάννης
Eίναι ένα νησί 3.000 στρ. H Aθήνα απέχει 45 λεπτά με τη βάρκα, γεγονός που το μεταμορφώνει σε ιδανικό θέρετρο. Βρίσκεται στον Aργοσαρωνικό. H αξία του δεν έχει οριστεί.
Ο Μητσοτάκης και η ιδέα για την πώληση των βραχονησίδων!
Για την ιστορία πάντως να αναφέρουμε ότι η ιδέα της πώλησης ελληνικών νησιών, προκειμένου να επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη την περίοδο 1990 - 93! Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, η κυβέρνηση σκεφτόταν την εκποίηση "βραχονησίδων" μας σε ξένους κροίσους και επενδυτές για εισπρακτικούς λόγους. Η θύελλα των αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει είχε υποχρεώσει τον Κ. Μητσοτάκη να υπαναχωρήσει!
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου