Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010
Η Τουρκία στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας
Του Αθανασιου Eλλις
Η Τουρκία αναλαμβάνει από σήμερα και για ένα μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς έχει πρόσφατα συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές χώρες με αφορμή τη στάση της έναντι του Ιράν, η οποία έλαβε και συγκεκριμένη θεσμική μορφή με την καταψήφιση της απόφασης του Σ.Α. για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Η θητεία της Τουρκίας αποκτά επιπλέον σημασία καθώς τον Σεπτέμβριο συγκαλείται στην έδρα του ΟΗΕ η ετήσια Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από όλες τις χώρες, γεγονός που προσδίδει στη χώρα που προεδρεύει του σημαντικότερου θεσμικού οργάνου του διεθνούς οργανισμού αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά και ειδικότερα σε αυτά που την απασχολούν, όπως είναι στην περίπτωση της Τουρκίας το Κουρδικό και το Κυπριακό.
Ιράν, Ισραήλ, ΡΚΚΣωρεία σημαντικών ζητημάτων θα συζητηθεί στο διάστημα της τουρκικής προεδρίας, όπως και η συμβολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
Μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, αφού ολοκληρωθεί το Ραμαζάνι, θα αρχίσει νέος γύρος διαβουλεύσεων των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. και της Γερμανίας με το Ιράν, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου η Τουρκία θα θέσει προς συζήτηση την ισραηλινή επίθεση κατά των πλοίων που μετέφεραν βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, καθώς μάλιστα δύο ημέρες νωρίτερα θα έχει παραδοθεί στον γ.γ. του ΟΗΕ η έκθεση της ειδικής επιτροπής του οργανισμού που διερευνά το περιστατικό.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Σ.Α. για τη διασφάλιση της ειρήνης στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα προεδρεύσει συνεδρίασης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία, η οποία προβάλλει έντονα το δικό της «πρόβλημα» με το ΡΚΚ, προεδρεύει από τις αρχές του τρέχοντος έτους της επιτροπής του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας.
Στη διάρκεια της τουρκικής προεδρίας θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η συμβολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, όπως και οι κυρώσεις κατά του Ιράν και του Σουδάν, χώρες με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί διαύλους επικοινωνίας ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα.
Η Τουρκία εξελέγη μη μόνιμο μέλος του δεκαπενταμελούς Σ.Α. για τη διετία 2009-1010 και είχε ασκήσει και πάλι την προεδρία τον Ιούνιο του 2009.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου