Αντιστάσεις Η ΕΛΔΥΚ ως όμαιμον, ομότροπον, ομόγλωσσον και ομόθρησκον
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι πραγματικά συγκλονιστική:
Ένας ασπρομάλλης γερο-βρακάς, με το άσπρο πουκάμισο, το μισάνοιχτο γιλέκο και τις χοντρές ποδίνες του, γονάτισε στην άσφαλτο τη στιγμή που περνούσαν, ευσταλείς και ωραίοι, οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες.
Μετά από αιώνες, η Ελλάδα ήταν παρούσα στην Κύπρο, ένοπλη και αποφασισμένη να υπερασπίσει τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία.
Η φωτογραφία, του μ. Μπάμπη Αβδελλόπουλου, ήταν η πιο δραματική και συγκινητική αποτύπωση μιας Κύπρου, που πάντα έστρεφε τα βλέμματα και τις προσδοκίες της προς τη δύση, καρτερώντας μέρα-νύχτα να ξαναδεί ελληνικές τριήρεις ως ελευθερώτριες του τόπου.
Η 16η Αυγούστου, ημέρα που η Κύπρος, στο πρόσωπο του γερο-λεβέντη βρακά, γονάτισε για να υποδεχτεί τη Μάνα που ερχόταν στο νησί, σημαδεύει την άφιξη της ΕΛΔΥΚ. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, έστελνε τα πρώτα παιδιά της για να επιβεβαιωθεί ο ακατάλυτος ιστορικός αρραβώνας Ελλάδας - Κύπρου με το όμαιμον, το ομότροπον, το ομόγλωσσον και το ομόθρησκον.
Την περ. Παρασκευή, στο θέατρο του Δήμου Στροβόλου, όσοι Έλληνες Κύπριοι αναγνωρίζουν και τιμούν την προσφορά και τις θυσίες των παιδιών της ΕΛΔΥΚ, ήταν παρόντες σε επετειακή εκδήλωση για τα 50χρονα της Δύναμης στο νησί.
Προσκλήθηκαν άπαντες: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλοι οι υπουργοί, όλοι οι ηγέτες κομμάτων, όλοι οι βουλευτές, Έπαρχοι, Δήμαρχοι, κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι, ο Αρχιεπίσκοπος, και πολλοί άλλοι, πάνω από 600 άτομα.
Έλαμψαν όλοι σχεδόν διά της ηχηρής και θλιβερής απουσίας τους! Παρέστησαν μόνο ο υπουργός Άμυνας, ένας-δυο βουλευτές, οι Δήμαρχοι Στροβόλου, Αγ. Δομετίου, Λατσιών, Αγλαντζιάς, Ιδαλίου. Αλλ' όχι η Δήμαρχος Λευκωσίας!
Αυτή και αν όφειλε πρώτη να παραστεί στην εκδήλωση, για έναν ύψιστο λόγο: Αν υπάρχει σήμερα η Λευκωσία και αν η Ελένη Μαύρου -όπως και οι προκάτοχοί της- είναι δήμαρχος, το οφείλει στην ΕΛΔΥΚ.
Η ηρωική αντίσταση των αξιωματικών και των οπλιτών της Δύναμης κατά τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής ανέκοψε τις τουρκικές ορδές, ανέτρεψε τα σχέδια του Αττίλα και έσωσε την πρωτεύουσα από σίγουρη τουρκική κατοχή.
Στην εκδήλωση παρέστησαν απλοί πολίτες και αγωνιστές όπως και πολεμιστές του ’74, αυτοί που πραγματικά αναγνωρίζουν και τιμούν τις θυσίες, την αυταπάρνηση και τις μάχες μέχρις εσχάτων των ηρωικών παιδιών της Ελλάδας.
Κατακάηκαν από τις ναπάλμ, κομματιάστηκαν από τις οβίδες και τους όλμους, συνεθλίβησαν υπό τις ερπύστριες των τουρκικών αρμάτων, αλλ’ οι ΕΛΔΥΚάριοι δεν υποχώρησαν. Πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της Κύπρου.
Γι’ αυτόν και μόνο το λόγο, η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία ΟΦΕΙΛΕ να ήταν παρούσα. Έλαμψε διά της εξοργιστικής απουσίας της. Ας αισχύνονται! Όλοι! Κι όμως: Αυτοί που βολεύονται σε μαλακές πολυθρόνες, κάνουν κηρύγματα για αγώνα και αντίσταση.
Αλλ’ ο αγώνας και η αντίσταση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία, η μαχητικότητα και η πολεμική αρετή έχουν μόνο ένα όνομα: ΕΛΔΥΚ!
Οι ακαδημαϊκοί Άγγελος Συρίγος και Κώστας Μαυρίδης, ο συνάδελφος Κορνήλιος Χατζηκώστας και ο Σχης ε.α. Λούης Ιωαννίδης διαζωγράφισαν εναργώς το έπος της ΕΛΔΥΚ και ξαναζωντάνεψαν απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού ΕΛΔΥΚαρίων.
Η Δύναμη τίμησε, με τη σειρά της, τη «γιαγιά της ΕΛΔΥΚ», Καλλιόπη Αβραάμ, στο πρόσωπο της εγγονής της, Ζωής Χριστοφή, καθώς και τον τεχνίτη της ΑΤΗΚ, Γ. Κολοκοτρώνη. Η εκδήλωση ήταν μια εθνική μυσταγωγία και μέθεξη.
Ο κυπριακός Ελληνισμός έχει ένα ανεξιλέωτο χρέος έναντι στην ΕΛΔΥΚ, που είναι πάντα έτοιμη για νέες σελίδες δόξας και τιμής.
Γι’ αυτό την ευγνωμονεί, την τιμά και την ευχαριστεί. Εκ βάθους ελληνικής καρδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου