Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας;


Μια συνάντηση στο Πεκίνο, την Δευτέρα, που είχε κρατηθεί μυστική και αποκαλύφθηκε ύστερα από περίεργες αλυσιδωτές συμπτώσεις, τροφοδοτεί εκ νέου τη σεναριολογία στα τραπεζικά dealing room για «διακριτικές» διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας, με αντικείμενο την είσοδο κινεζικών κεφαλαίων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδος της χώρας στις αγορές από το 2012.

Ο Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Τομάσο Παντόα Σιόπα, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, βρέθηκε στην Κίνα, όπου είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ασιατικής υπερδύναμης.

Η συνάντηση δεν θα είχε αποκαλυφθεί, πιθανότατα, αν δεν είχε κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές μια πολύ περίεργη φημολογία, την οποία υποχρεώθηκε να διαψεύσει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση του επικεφαλής της, κ. Τσου Ξιαοτσουάν, με τον Ιταλό σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με τη φημολογία που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, ο κ. Τσου εγκατέλειψε την Κίνα, αναζητώντας καταφύγιο σε χώρα της Δύσης, ενδεχομένως στις ΗΠΑ, για να αποφύγει τις συνέπειες έρευνας εναντίον του, με αφορμή τις ζημιές 430 δις. δολ., που φέρεται να έχει υποστεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, από τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Τσου δεν έχει κάνει προς το παρόν δημόσια εμφάνιση στην Κίνα, για να διαψευσθούν οριστικά οι φήμες περί φυγής του στο εξωτερικό. Από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, όμως, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από διεθνείς συναντήσεις που είχε την Δευτέρα στο γραφεί του, ώστε να διαψευσθεί η φημολογία. Από τη δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών αποκαλύφθηκε και η συνάντηση του κ. Τσου με τον Ιταλό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, για την οποία δεν είχε γίνει ως τότε η παραμικρή αναφορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα των συζητήσεων στη συνάντηση των δύο ανδρών εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι η συνάντηση δεν φαίνεται να έχει σχέση με υποθέσεις ιταλικού ενδιαφέροντος, καθώς δυτικοί δημοσιογράφοι που επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Κίνα πληροφορήθηκαν αρμοδίως ότι η συνάντηση στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν είχε διοργανωθεί από τις ιταλικές διπλωματικές αρχές, που δήλωναν άγνοια για το θέμα.

Τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην αγορά ομολόγων τόνιζαν στο «S», ότι δεν θα τους προκαλούσε έκπληξη, αν η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιούσε το νέο σύμβουλο του Πρωθυπουργού ως διεθνή… πωλητή των ελληνικών ομολόγων, ενόψει της επανόδου της χώρας στη διεθνή αγορά το 2012, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ή και από το 2011, αν επαληθευθούν ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Σιόπα, όπως υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, έχει υψηλό κύρος στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα, καθώς θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες» του ευρώ. Με αυτό το κύρος και τις υψηλές του διασυνδέσεις, ο κ. Σιόπα μπορεί να προωθήσει τα ελληνικά ομόλογα σε ισχυρούς αγοραστές ίσως και αποτελεσματικότερα από τους σημαντικότερους τραπεζικούς οίκους. Άλλωστε, είναι γνωστό πώς κατέληξε σε φιάσκο η προσπάθεια της κυβέρνησης το περασμένο φθινόπωρο να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, αναθέτοντας στην Goldman Sachs μεσολαβητικό ρόλο: η πληροφορία διέρρευσε στα ΜΜΕ και ακολούθησαν σκληρές κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα, επειδή ερμηνεύθηκε σαν ένδειξη αδυναμίας της χώρας να προσφύγει σε δανεισμό από τα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

Η συνάντηση του κ. Σιόπα με τον Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη ίσως να είχε περάσει απαρατήρητη από τα στελέχη των τραπεζικών dealing room, αν δεν είχε γίνει αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του Ιταλού τραπεζίτη ως άμισθου συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού. Επιπλέον, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ο κ. Σιόπα δεν έχει σήμερα άλλη επίσημη ιδιότητα, που θα δικαιολογούσε μια τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση στην Κίνα, ούτε βέβαια θεωρείται πιθανό να… πετάχτηκε ως εκεί ο γηραιός Ιταλός τραπεζίτης για… τσάι και συμπάθεια με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα θα φανεί αν η συνάντηση είχε ελληνικό… άρωμα και αν θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη δύσκολη προσπάθεια της χώρας να διαθέσει και πάλι ομόλογα στη διεθνή αγορά. Άλλωστε, ένα απλό «φτέρνισμα» των πανίσχυρων κρατικών χαρτοφυλακίων της Κίνας θα αρκούσε για να απογειώσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων το 2011, ακριβώς στη χρονική στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα επιθυμούσε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα για να επιστρέψει θριαμβευτικά στη διεθνή αγορά...

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: