Του Άδωνη Παλληκαρίδη To αρματικό δυναμικό της Εθνικής Φρουράς δεν απαξιώνεται. Έτσι απαντά ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, σε χθεσινά δημοσιεύματα. Αντίθετα, επισημαίνει, παλαιού τύπου γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ 30 G αντικαθίστανται σταδιακά με νέα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Τ-80, που αγοράστηκαν από τη Ρωσία. «Τα πανάρχαια πρώτα άρματα μάχης που απέκτησε μετά τα Κασκαβέλ η Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο κ. Τσαλικίδης, έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.
Οι επιτελείς εξηγούν ότι εκεί που κρίνεται ένα άρμα μάχης είναι το πεδίο των ασκήσεων και κατ’ επέκτασιν το πεδίο της μάχης. Σε περίπτωση, λένε, που το αρματικό δυναμικό του εχθρού υπερέχει σε τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε η μάχη είναι χαμένη και τα άρματα άχρηστα για το πεδίο της μάχης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η Εθνική Φρουρά, στα πλαίσα της αναβάθμισης του πολεμικού της υλικού, προχωρεί σε απόσυρση των αρμάτων αυτών, που δεν μπορούν να επιτελέσουν με επιτυχία την αποστολή τους. Παράλληλα, εξηγούν, υπάρχει έλλειψη εξαρτημάτων, γιατί το εργοστάσιο κατασκευής προχώρησε στην παραγωγή νέων αρμάτων μάχης ΑΜΧ 30 και ΑΜΧ 40, και σταδιακά εγκατέλειψε την εξυπηρέτηση πολύ παλαιών αρμάτων.
Ο αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης δήλωσε στη «Σ» ότι στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου θα παρελάσουν άρματα της σειράς ΑΜΧ 30 Β, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν καμία σχέση με τα παλαιά άρματα που αποσύρονται. Μακάρι να βρούμε, είπε, κάπου να τα πουλήσουμε, όμως στην αντίθετη περίπτωση θα πωληθούν ως παλιοσίδερα και γι' αυτό γίνονται και κάποιες περιορισμένης έκτασης αποσυναρμολογήσεις.
Η Κύπρος, εξήγησε ο στρατηγός, δημοσιοποιεί, ως έχει υποχρέωση, τα οπλικά της συστήματα στην Ε.Ε. και με αυτό το δεδομένο οι αντικαταστάσεις αρμάτων γίνεται προσπάθεια να εμπίπτουν στους αριθμούς που εμείς δηλώσαμε. Βέβαια, η Κύπρος δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση CFE για να έχει ασφυκτικό περιορισμό στα εξοπλιστικά της προγράμματα, ενημερώνει όμως τους εταίρους της για να είναι τυπική στις υποχρεώσεις της.
Όπως λένε οι ειδικοί του στρατού, τα εν λόγω άρματα, για τα οποία υπάρχει διαδικασία απόσυρσης, παρά τις κατά καιρούς επισκευές, καταναλώνουν πολλά καύσιμα και υστερούν σε επιδόσεις ταχύτητας και ευελιξίας στο πεδίο των ασκήσεων.
Πέραν της ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς με νέα άρματα που έρχονται από τη Ρωσία τύπου Τ-80, επιχειρισιακά εντάχθηκαν και άρματα που παραχώρησε η Ελλάδα.
Ο έλεγχος των αρμάτων αυτών στο πεδίο βολής Καλού Χωριού το καλοκαίρι προκάλεσε αντιδράσεις των κατοίκων για τις βολές τους, αλλά ήταν επιβελβημένος, για να διαφανεί η επιχειρισιακή τους επάρκεια και η συμβατότητα των ηλεκτρονικών τους συστημάτων.
Η προβολή των δημοσιευμάτων για τα ΑΜΧ 30 G αποδίδεται από τους ανώτατους επιτελείς και σε αντιδράσεις μονίμων στελεχών που γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεκριμένο τύπο, και δεν θέλουν να καταπονηθούν στη γνώση νέων συστημάτων.
Ωστόσο, εξηγείται αρμοδίως, η εκπαίδευση που είναι συνεχής και επίπονη είναι επιβελβημένη για να επιτυγχάνεται επάρκεια μέσων και πληρωμάτων από την Ε.Φ. στην κρίσιμη ώρα.
Επιστρατεύονται εξομοιωτές
Ήδη σε στρατόπεδο της Λευκωσίας, πέραν της καθημερινής τριβής με τα ίδια τα άρματα, το προσωπικό ασκείται και σε υψηλής πιστότητας εξομοιωτές, που μεταφέρουν με πλήρη πιστότητα το πεδίο μάχης. Όπως επισημάνθηκε, αυτός είναι και ο λόγος για την πολύ καλή απόδοση των πληρωμάτων που τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστικά του AMX 30
Πλήρωμα 4 άντρες. Συνολικό βάρος 36 τόνοι. Άρμα μεγάλου τύπου 9500 mm και άρμα κλασικού μεγέθους 6600mm. Πάνω μέρος άρματος 3100 mm. Κύριο όπλο πυροβόλο άρματος πυροβόλο 105-mm ή CN-105 F-1 Πολυβόλο 1 x 7.62-mm, 1 x 12.7-mm / 1 x 20-mm αυτόματο.
Δύναμη αρματικής μηχανής 720 h.p.(ίπποι). Ανώτατη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει στο δρόμο 65 km/h και αυτονομία δράσης 650 km. Δηλαδή μπορεί να πάει από τη Λευκωσία στην Πάφο και να γυρίσει δύο φορές, και στο ενδιάμεσο να έχει και κάποια επιχειρησιακή δάση.
Τι λέει το Υπουργείο Άμυνας
Τα άρματα μάχης AMX30G βρίσκονται στην Κύπρο από το 1996, ενώ το 2007 το ΓΕΕΦ ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας ότι δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής τους. Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως τα άρματα αυτά είναι πρώτης γενεάς, γαλλικής προελεύσεως και ο γαλλικός στρατός αντικατέστησε τα εν λόγω άρματα από τη δεκαετία του '90.
Σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα, το Υπουργείο αναφέρει ότι με την άφιξη των αρμάτων στην Κύπρο, ήταν γνωστό ότι αυτά θα αξιοποιούνταν για μια τριετία και με κάποια αναβάθμισή τους το όριο ζωής τους θα μπορούσε να επεκταθεί γι' ακόμη μερικά χρόνια, πράγμα το οποίο και έγινε. Το 2007 το ΓΕΕΦ ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας ότι δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής τους και ότι το υλικό, λόγω και της παλαιότητάς του, κατέστη επικίνδυνο για το προσωπικό που το επάνδρωνε.
Με την ανάληψη του Υπουργείου Άμυνας από τον Κώστα Παπακώστα, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ανανέωσης του υλικού της Ε.Φ., αποφασίστηκε η αντικατάσταση της επιλαρχίας αυτών των αρμάτων, με την αγορά σύγχρονου, νέου τύπου αρμάτων, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς.
Σχετικά με τα άρματα ΑΜΧ30G, το ΓΕΕΦ εισηγήθηκε τη διατήρησή τους και την έναρξη διαδικασίας αφαίρεσης υλικού από το ένα άρμα και τοποθέτησής του σε άλλο, έτσι ώστε ένας μεγάλος αριθμός αυτών των αρμάτων να διατηρείται σε ενέργεια. Η προσπάθεια αυτή έγινε με πολύ θετικά αποτελέσματα, χάρη στις επίμονες και φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό που τα υπηρετούσε, αναφέρει το Υπουργείο.
Το Υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει, τέλος, ότι η κατάσταση του αρματικού δυναμικού της Ε.Φ. είναι πάρα πολύ καλή και αναβαθμίζεται συνεχώς, έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αποτελεί μια ισχυρή δύναμη αποτροπής και η μαχητική της ικανότητα να είναι τέτοια, που να μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου