«Εάν αύριο γίνει πόλεμος»
Το νέο κύμα «διαρροής» πληροφοριών στα ΜΜΕ για τη σχεδιαζόμενη από το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ επίθεση στις ατομικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αυτή τη φορά μπορεί να έχει αληθινή βάση, υποστηρίζει ο ειδικός του κέντρου Stratfor, το οποίο συγκεντρώνει πρώην αναλυτές της CIA.
Τα ποικίλα σενάρια πιθανής επίθεσης στο Ιράν, που θεωρείται ότι έχουν αλιευθεί από μυστικά τμήματα, είχαν εμφανιστεί και προηγουμένως και οι επαγγελματίες τα εκτιμούσαν ως μέθοδο «ψυχολογικής βίας» κατά της Τεχεράνης για να αναγκαστεί αυτή να έρθει σε συμβιβασμό με τη Δύση.
Ωστόσο η μέθοδος δεν λειτούργησε και είναι αμφίβολο αν οι πληροφορίες βγήκαν σε ανοιχτές πηγές με τον προηγούμενο σκοπό, έγραψε ο Τζορτζ Φρίντμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Stratfor και συγγραφέας 6 βιβλίων πολιτικού περιεχομένου.
«Είναι παράδοξο, αλλά αυτή τη φορά ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει ως στόχο να πείσει το Ιράν ότι δεν θα γίνει πόλεμος, την ίδια ώρα που ήδη ετοιμάζονται γι’ αυτόν», θεωρεί ο Φρίντμαν.
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για μια ακόμη φορά δήλωσε τον Αύγουστο ότι το Ιράν δεν φοβάται αμερικανική επίθεση από τις ΗΠΑ, εφόσον οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να νικήσουν ούτε τον ολιγάριθμο στρατό του Ιράκ.
Ο αναλυτής σημειώνει την πιθανότητα το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μόνο του τη στρατιωτική επιχείρηση χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.
Οι ΗΠΑ, αντίθετα με το Ισραήλ, από στρατιωτικής άποψης διαθέτουν αρκετή δύναμη στην περιοχή του Περσικού κόλπου ώστε να πραγματοποιήσουν αεροπορική επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
«Αναμφίβολα, δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ μπορεί μόνο του να επιτεθεί στο Ιράν. Χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ αυτό μάλιστα είναι αδύνατο να το φανταστούμε», γράφει ο Φρίντμαν στην ιστοσελίδα του αναλυτικού κέντρου του.
Κατά την άποψή του, «οι ΗΠΑ, η μοναδική υπολογίσιμη δύναμη, δεν θα προβεί σε αεροπορικά πλήγματα μόνο εξαιτίας των θεμάτων που αφορούν τα πυρηνικά. Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ.
Όμως η συνεχιζόμενη αποχώρηση των δυνάμεων από το Ιράκ και οι συμβατικές δυνάμεις του Ιράν αποτελούν πρόβλημα για την Αμερική. Η καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων απλώς θα σταθεροποιήσει τις θέσεις της», αναφέρει ο αναλυτής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανό πολεμικό σενάριο που προϋποθέτει πλήγματα στις ιρανικές ατομικές εγκαταστάσεις λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
Το σενάριο ενός τμήματος του ινστιτούτου Μπρούκινγκ υποθέτει ότι η Τεχεράνη μπορεί να απαντήσει με πλήγματα κατά του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της και η κατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης θα τεθεί εκτός ελέγχου.
Αμερικανοί ειδικοί με επιρροή θεωρούν αποτυχημένη και γεμάτη με τεράστιες απώλειες την προσπάθεια λύσης του προβλήματος με τη χρήση ισχύος.
Ο Φρίντμαν σημειώνει ότι η μεγαλύτερη συνέπεια της πιθανής επίθεσης κατά του Ιράν θα είναι η περίπτωση που η Τεχεράνη καταφέρει να φράξει την είσοδο των στενών του Ορμούζ τα οποία συνδέουν τον Περσικό κόλπο με εκείνον του Ομάν, γεγονός που θα παραλύσει την παράδοση του 45% του πετρελαίου παγκοσμίως, και θα δυσχεράνει την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Νέα Υόρκη, Λαρίσα Σαένκο
www.rian.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου