Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Από τον ανασχηματισμό της νύχτας, στο παραμύθι της ΔΕΘ

 Με τον ανασχηματισμό της νύχτας προσπάθησε να συσπειρώσει το ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κοινωνικές αναταραχές που έρχονται αλλά και την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου. 

Με «το αφήγημα (ή το παραμύθι) της επόμενης μέρας», από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις που έρχονται.


Επιστροφή στις ρίζες, ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στο κλίμα άρνησης του κόμματός του και πολλών κυβερνητικών στελεχών να στηρίξουν την πολιτική του ενόψει της εκλογικής μάχης της 7ης Νοεμβρίου.
Με ένα ριζικό ανασχηματισμό σε πρόσωπα και δομές, ο πρωθυπουργός επεδίωξε να αλλάξει το κλίμα δισταγμού και άρνησης που παρουσιάστηκε στη διαδικασία επιλογής των υποψήφιων περιφερειαρχών του κόμματος. Συγχρόνως εγκατέλειψε τα όνειρα για καινοτομίες και οβάλ γραφείο, επιστρέφοντας σε ένα κλασικό κυβερνητικό σχήμα, με περισσότερα μέλη, αλλά και πολλά παλαιά κομματικά στελέχη.
Τρία ήταν τα βασικά στοιχεία που καθόρισαν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού:
-Οι δυσκολίες στην οικονομική πολιτική, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της ανάπτυξης.
-Η έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας.
-Η άρνηση του κομματικού μηχανισμού να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.
Ο Γ. Παπανδρέου μπροστά σε όλες αυτές τις δυσκολίες αποφάσισε να απαντήσει με αλλαγή της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ένα μίγμα παλαιών και νέων συνταγών. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνουν στην κυβέρνηση δυο ιστορικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι Κ. Σκανδαλίδης και Χ. Παπουτσής, ώστε να κερδηθεί και ο κομματικός μηχανισμός. Συγχρόνως το κόμμα αναλαμβάνει επίσης ένας κομματικός, ο Μ. Καρχιμάκης. Πρέπει να συνυπολογιστεί και η ένταξη του Τ. Χυτήρη στην κυβέρνηση, ενός έμπειρου και παλαιού στελέχους. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ενισχύεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου με νέο υφυπουργό.
Οι ριζικές όμως αλλαγές έγιναν στον τομέα της ανάπτυξης. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε να δώσει ώθηση σε αυτό τον τομέα αξιοποιώντας την εμπειρία από τη δεκαετία του ’90. 

Στον τομέα αυτό έγιναν δομικές αλλαγές, αφού η ναυτιλία αυτονομήθηκε, κάτι που δείχνει ότι είχε μείνει στην τύχη της με το προηγούμενο σχήμα. Στο υπουργείο επέστρεψε και η ενέργεια, εκεί όπου ήταν παραδοσιακά.

Αλλαγές έγιναν και στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών ασφαλίσεων. Ο Α. Λοβέρδος μετακόμισε από το υπουργείο Απασχόλησης στο Υγείας, αναλαμβάνοντας να τακτοποιήσει ένα χώρο με πολλά προβλήματα, ενώ στο υπουργείο Απασχόλησης μετακόμισε η Λούκα Κατσέλη. Εκτός κυβέρνησης τελικώς βρέθηκε από τους υπουργούς μόνο η Κατερίνα Μπατζελή.

Το… αφήγημα της επόμενης μέρας
ΑΠΟ το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και να περιορίσει το φόβο για τα όσα έρχονται.
Ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους πολίτες να «σπάσουν την εικόνα της μιζέριας», επιδιώκοντας να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας που είναι διάχυτο στην κοινωνία όπως και στο κυβερνών κόμμα. 
Είναι από τις λίγες φορές που ένα τόσο αρνητικό κλίμα είναι τόσο βουβό, που γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και με πόση ένταση θα εμφανισθεί.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα υποσχεθεί παροχές ή άρση των σκληρών μέτρων, κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν και ανέφικτο αλλά και ασυνεπές.
Θα τονίσει όμως ότι μετά το 2011 θα ξεπεράσουμε την κρίση και πως δημιουργείται ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα της χώρας και η καθημερινότητά μας. 
Ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ θα περιγράψει την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την οικονομία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση όπως και στην πρόνοια. Το θέμα της ανάπτυξης είναι ο πρώτος πλέον στόχος της κυβέρνησης (κάτι που αναμένεται να τονίσει και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου) προκειμένου να ξεπεραστεί και η κρίση.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αντιληφθεί πως η μάχη της 7ης Νοεμβρίου είναι εξόχως πολιτική, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το Μνημόνιο και τα μέτρα που αυτό επιβάλλει. Ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ θα καλέσει τους πολίτες να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, με την υπόσχεση ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο.

Εκτός από τα όσα θα πει ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται ότι θα αναφερθεί στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνεδρίαση και μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που προωθεί ήδη η κυβέρνησή του. 

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στον «Καλλικράτη». Θα καλέσει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να συμβάλουν ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις περισσότερες περιφέρειες στις οποίες και θα περάσουν πολλές αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος.
Όλ’ αυτά θα είναι η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να χρυσώσει το χάπι των νέων φόρων που ετοιμάζεται να βάλει. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες -την ώρα που έπαιρνε και τη δεύτερη δόση του δανείου από την τρόικα- διαμήνυε ότι θα υπάρξει αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή αύξηση του ΦΠΑ για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.
Μίγμα παλαιών και νέων συνταγών
Η νέα κυβέρνηση έχει 49 μέλη από 33 που είχε η προηγούμενη, μαζί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο.
Έχει 16 υπουργεία. Έχει 7 αναπληρωτές υπουργούς: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Σ. Ξυνίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Μπεγλίτης, Τ. Χυτήρης, Ν. Σηφουνάκης.
Μετακινήθηκαν: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Λούκα Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Ν. Σηφουνάκης, Σ. Βούγιας.
Μπήκαν 17 νέα μέλη:
Τρεις (3) υπουργοί, Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Διαμαντίδης, και 14 υφυπουργοί και αναπληρωτές: Δ. Κουσελάς (Οικονομικών), Μ. Όθωνας (Προστασίας του Πολίτη), Β. Κεγκέρογλου (υφυπουργός Εργασίας), Άννα Νταλάρα (υφυπουργός Εργασίας για Μεταναστευτική Πολιτική), Ελπίδα Τσουρή (Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων), Τ. Ρήγας (Οικονομίας), Μιλένα Αποστολάκη (Αγροτικής Ανάπτυξης), Μ. Τιμοσίδης (Υγείας, Άθλησης), Χρ. Αηδόνης (Υγείας, Άθλησης), Ντ. Ρόβλιας (Οικονομίας), Δ. Δόλλης (Εξωτερικών), Σ. Ξυνίδης (Οικονομίας με αρμοδιότητα για τη Μακεδονία και τη Θράκη), Γ. Κουτσούκος (Αγροτικής Ανάπτυξης), Τ. Χυτήρης (Πολιτισμού με αρμοδιότητα ΜΜΕ).
Έφυγαν: Κατερίνα Μπατζελή και Μ. Καρχιμάκης (αναλαμβάνει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ).
Οι «καφετζήδες» Ο Γιώργος την «έκανε» από το Μαξίμου
Για όποιον δεν το κατάλαβε ο Γιάννης Ραγκούσης θα είναι τελικώς ο υπερ-υπουργός που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα στους υπόλοιπους 47 υπουργούς και υφυπουργούς του… μετακόμισε προχθές μάλιστα στη Βασιλίσσης Σοφίας στο κτίριο που κάθεται ο Γ. Ραγκούσης αφήνοντας κάγκελο τους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Είναι εδώ και καιρό γνωστή η ασφυξία που αισθάνεται ο Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα κτίριο που δεν έχει θέσεις για το πρωθυπουργικό γραφείο και το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αποκτήσει γραφείο στο κτίριο που ήταν παραδοσιακά το υπουργείο Προεδρίας.
Όσο για τους Πάγκαλο και Παμπούκη, αυτοί έχουν γραφεία στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας.

Δεν είναι μακριά από το Μαξίμου, αλλά δεν είναι και το κτίριο του Ραγκούση.
Την Τετάρτη το πρωί συνεδρίασε λοιπόν στη Β. Σοφίας ο πρωινός καφές με τη σύνθεση της προεκλογικής περιόδου του 2009. Ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να συστήσει εκ νέου την ομάδα νίκης προκειμένου να αντιμετωπίσει και την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου, αλλά κυρίως τις κοινωνικές αναταράξεις του χειμώνα: Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσα, Π. Γερουλάνο, Κατερίνα Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκη συν τον Γ. Πεταλωτή.
Λείπουν ο Θ. Πάγκαλος αλλά και ο Χ. Παμπούκης. Ο Γ. Πεταλωτής επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «οι ανάγκες για τη στενή παρακολούθηση των θετικών αλλαγών και την εποπτεία άσκησης της πολιτικής δημιουργούν την ανάγκη ενός σχήματος που θα ικανοποιήσει τη βούληση των πολιτών για αλλαγές, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι στον πρωινό καφέ θα συμμετάσχουν κατά περίπτωση και άλλοι υπουργοί ανάλογα με την επικαιρότητα. Δεν έδωσε επί της ουσίας καμία απάντηση για τη μη συμμετοχή του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, ενώ για τον Χ. Παμπούκη είπε ότι έχει πολλές άλλες αρμοδιότητες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει, ενόψει της εκλογικής μάχης του Νοεμβρίου, να ξαναλειτουργήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της περιόδου πριν από τις εκλογές του 2009, το οποίο χειρίστηκε τα ζητήματα με επιτυχία. Αυτή η εξήγηση είναι πιο κατανοητή από τις μη απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αναζητούν τις αρμοδιότητες
Πήραν τα πόστα, ψάχνουν ακόμα τις αρμοδιότητες, δηλαδή τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και για την οποία πληρώνονται. Ο ανασχηματισμός μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα έχει αυτό το κακό. Δεν μπορείς να δεις καθαρά ποιος θα κάνει τι.
Έτσι λοιπόν οι Παμπούκης και Λύτρας (γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου) αναζητούν νόμους και διατάξεις για να είναι νόμιμες οι αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι καβγάδες που έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ όλων αυτών των υπουργών και αναπληρωτών τους.
Η Φώφη ψάχνει και πάλι αρμοδιότητες, από την Άννα αυτή τη φορά, ενώ την προηγούμενη τις έψαχνε από τη Μαριλίζα.
Ο Γ. Κουτρουμάνης θα θέλει τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά τι ακριβώς θα κάνει η υπουργός Λούκα; Ο Χυτήρης έχει αναλάβει τα ΜΜΕ, δεν είναι όμως στον πρωινό καφέ. Περιμένει να δει και τι αρμοδιότητες θα έχει από τον Πολιτισμό. Ο υφυπουργός Νικητιάδης έχασε τον Αθλητισμό που πήγε στο υπουργείο… Υγείας.
Ο Ν. Σηφουνάκης θα πάρει την ενέργεια από την Τίνα Μπιρμπίλη η οποία θα μείνει με το… Περιβάλλον.
Και είμαστε ακόμα στην αρχή…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: