Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010
Κόντρα Μάρκου-Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση με επίκεντρο το Κυπριακό προκλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» χθες στο Άτυπο Συμβούλιο Gymnich ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, με πρωταγωνιστές τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κύπρου, Αχμέτ Νταβούτογλου και Μάρκο Κυπριανού.
Όπως ανέφεραν στον «Φ» κύκλοι του Συμβουλίου, στο πρόγευμα εργασίας των «27» με τις υποψήφιες χώρες, ο κ. Νταβούτογλου επέκρινε έντονα τη Λευκωσία για το μπλοκάρισμα μεγάλου αριθμού διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, ενώ παράλληλα ζήτησε λύση του Κυπριακού θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2010 και υποστηρίζοντας ότι εάν οι Ε/κ έλεγαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, το Κυπριακό θα ήταν λυμένο.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Μάρκος Κυπριανού «σήκωσε το γάντι» και υπέδειξε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και υπό τουρκική κατοχή, είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ο κ. Κυπριανού επέκρινε την Άγκυρα ότι βλέπει το Κυπριακό εξ αποστάσεως και ζητά χρονοδιάγραμμα για λύση χωρίς στην πραγματικότητα να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, έριξε στο τραπέζι και το πακέτο προτάσεων Χριστόφια, με επίκεντρο την απόδοση των Βαρωσίων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να το αποδεχθεί.
Όπως εξάλλου πληροφορούμαστε, μετά την αποχώρηση των υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πήραν το λόγο στο πλαίσιο συζήτησης για τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας.
Οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας ζήτησαν όπως εξεταστεί το θέμα της Αμμοχώστου, κάτι για το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, ενημερώθηκε και ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε από τον Μάρκο Κυπριανού.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Τσέχο επίτροπο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σημειώνεται ότι το χρονικό σημείο που επέλεξε η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον για τη χθεσινή συζήτηση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας δεν είναι άσχετο με το σημερινό δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις της χώρας και τη στήριξη που επιθυμούν να δώσουν οι Βρυξέλλες στην Κυβέρνηση Ερντογάν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου