Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Η Αθήνα ακολουθεί ασθμαίνουσα την Άγκυρα !
Η Αθήνα έπεσε και πάλι στην γνωστή παγίδα της Άγκυρας.
Πιστεύοντας σε διαρροές και ακριτομυθίες, νόμισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να άρει το casus belli (αιτία πολέμου) για το Αιγαίο και να διευθετήσει σε πνεύμα ομαλότητας και Διεθνούς Δικαίου τα των διαφορών της στον χώρο αυτό και στην υφαλοκρηπίδα του.
Στο πνεύμα αυτό εστάλη στην Άγκυρα ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας. Αντιθέτως, ο κ. Δρούτσας, μέσα σε πνεύμα ευωχίας και ευχάριστων στιγμών, άκουσε τα ευγενικά μεν – απειλητικά δε λόγια του κ. Νταβούτογλου, σχετικά με τις γνωστές τουρκικές αιτιάσεις.
«Ο λύκος κι αν εγέρασε, κι άλλαξε το μαλλί του, ούτε την γνώμη τα’ άλλαξε ούτε την κεφαλή του» έλεγαν οι παλιότεροι και είχαν δίκιο. Η Τουρκία κάνει σαφές, συνεχώς και ακαταπαύστως, σε διεθνή φόρα, σε διμερή βάση και σα συμμαχικό επίπεδο ότι δεν αφίσταται του «δικαιώματος» της για έλεγχο του γεωγραφικού χώρου ένθεν του 25ου παράλληλου, συμπεριλαμβανόμενων και των μεγάλων ή μικρών ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Το casus belli παραμένει ακλόνητο, όπως και οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και πέραν αυτού, για τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση δεν διανοείται να συζητήσει.
Η υπόθεση του ανοίγματος της Χάλκης, όπως αποκαλύψαμε προ ημερών) δεν μεταβάλλεται αλλά γίνεται προσπάθεια με νομικά τερτίπια και εκβιασμούς, να ελεγχθεί και στο μέλλον η εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη.
Το «πρωτόκολλο της Άγκυρας» παρά την τουρκική υπογραφή, παραμένει ανενεργό όπως και τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρας στις σχέσεις ΕΕ- ΝΑΤΟ.
Ταυτοχρόνως, και με την δική μας άδεια, η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει ένα επιτυχές παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και να εμφανίζεται ότι επιτυγχάνει σε διπλωματικούς χειρισμούς.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ και τελεσίγραφο
Η Άγκυρα από σήμερα ανέλαβε και για ένα μήνα, την Προεδρία του Συμβούλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η θέση αυτή ενδέχεται να την φέρει σοβαρά αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά το Ιράν αλλά και την Παλαιστίνη. Καμιά χώρα από τις παραπάνω δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία παιχνίδια με την Ιρανική πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά με την πολιτική οικονομικών περιορισμών (εμπάργκο) αλλά και σε σχέση με την αντί- ισραηλινή ρητορεία της, των τελευταίων μηνών.
Αυτό σημειώθηκε από σωρεία πολιτικών αναλυτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας. Κύριο θέμα για την τουρκική προεδρία θα είναι η διοργάνωση της διάσκεψης κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα επικεντρωθεί στην προστασία της ειρήνης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία «Χιλιετείς Στόχοι για την Ανάπτυξη», την περίοδο 20-22 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη από την Άγκυρα ψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία για να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλες σημαντικές συσκέψεις. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, και επικεφαλής θα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Abdullah Gül .
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από την Άγκυρα, στόχος της τουρκικής διπλωματικής και πολιτειακής ηγεσίας είναι στο διάστημα αυτό, να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα για τη χώρα τους, στο Σταίητ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο, σε σειρά επαφών που ετοίμασε γι αυτούς γνωστή εταιρία συμβούλων.
Το σημαντικότερο ζήτημα σχετίζεται με το γεγονός της διαρροής ενός αμερικάνικου τελεσιγράφου προς την Τουρκία σχετικά με το Ισραήλ.
Η Washington προσπάθησε να αντιμετωπίσει την επιδρομή στο στολίσκο με νηφαλιότητα και είναι πιθανό ότι επιθυμεί να εξακολουθήσει την προσέγγιση αυτή, παροτρύνοντας τις δύο κυβερνήσεις να τα βρούνε.
Παρόλα αυτά και με την κοινή γνώμη των δύο χωρών παγιωμένη, το πιθανότερο είναι ότι οποιαδήποτε προσέγγιση θα πρέπει να περιμένει, τουλάχιστον μέχρι να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών των Ηνωμένων Εθνών και του Ισραήλ (σχετικά με τα γεγονότα).
Ακόμα όμως και τότε, οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να μην αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα φιλίας, κάτι που ανησυχεί την αμερικανική ηγεσία.
Η Αθήνα
Η Αθήνα, που θα βρίσκεται επίσης παρούσα στις ΗΠΑ, θα επιχειρήσει σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις να παρέμβει επίσης στους ίδιους χώρους με στόχο θέματα που άπτονται του ζητήματος της ονομασίας με τα Σκόπια αλλά και ζητημάτων που αναδεικνύει (χωρίς αποτέλεσμα) σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο Κυπριακό όπου της ζητείται επιμόνως να παρέμβει προς την πλευρά του Δ. Χριστόφια προκειμένου να ευοδωθεί «λύση» εντός του 2010, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ έχει πάρει ουδέτερη θέση, ευχόμενη μεν «αίσιον τέλος» αλλά χωρίς άσκηση πιέσεων μιας και ο κ. Χριστόφιας έχει κάνει σαφές ότι ενοχλείται από πιεστικές υποδείξεις, από την πλευρά των Αθηνών τουλάχιστον.
Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου