Του Χρήστου Καπούτση
Στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, αναφέρθηκε εκτενώς ο ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη.
Προωθείται, είπε ο ΥΠΕΘΑ, μια ευρύτερη πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ διαθέτει στρατιωτική τεχνογνωσία πολύ προχωρημένη και μια συμφωνία , θα επωφελής για την Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Η ρήξη στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, καθώς επίσης και τα ανοίγματα της Τουρκίας προς το Ιράν, που έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, διαμορφώνουν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αυτές οι εξελίξεις, ενδεχομένως, να υποχρεώσουν την Ελλάδα, να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Μεσανατολικό, με αυτονόητες συνέπειες.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, φαίνεται ότι επενδύει αρκετά στη συνεργασία του με την Ελλάδα, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Συμφωνήθηκε οι πολεμικές Αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ, να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Οι Ισραηλινοί ζητούν σε επόμενη αεροπορική άσκηση, να συμμετέχουν και οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, που διαθέτει η Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι, πυραύλους S-300 πιθανότατα διαθέτει και το ΙΡΑΝ.
Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Κυβέρνηση, προσπαθεί να μην διαταράξει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο. Παράλληλα όμως , η Ελλάδα, φαίνεται να επιθυμεί την αναβάθμιση των σχέσεων της με το Ισραήλ.
Η πολιτικο-στρατιωτική συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχει και αρνητικές πλευρές και γενικά εμπεριέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο. Βέβαια, το υπόβαθρο των επιλογών της Κυβέρνησης του Γ.Α.Π, είναι ο φιλοατλαντισμός… η προσήλωση στις επιλογές της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), της οποίας το Ισραήλ είναι ευνοούμενο κράτος.
Πάντως στην περίπτωση στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, τότε, ενδεχόμενη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αναμφίβολα να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας, με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο.
Και η παράμετρος αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις επιλογές της Κυβέρνησης.
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Κινητικότητα έχουμε και πάλι στο Μεσανατολικό. Στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των απευθείας παλαιστινο-ισραηλινών συνομιλιών. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου και ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων Αμπάς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους , με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Αμερικανός μεσολαβητής Τζορτζ Μίτσελ υπογράμμισε ότι , στόχος των συνομιλιών είναι η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών: Ένα σταθερό παλαιστινιακό κράτος, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ.
Τα «αγκάθια» στις συνομιλίες είναι ότι, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς των Παλαιστινίων, που κατέχει τη λωρίδα της Γάζας, δεν έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και η επίσημη παλαιστινιακή διοίκηση ουσιαστικά κυβερνά μόνο στη Δυτική Όχθη. Μόνο εκεί έχει εξουσία ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπας.
Από τη πλευρά του το Ισραήλ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, από τη συνέχιση της οικοδόμησης σπιτιών για τους εβραίους εποίκους σε παλαιστινιακά εδάφη , καθώς επίσης και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό , με αποτέλεσμα χιλιάδες Παλαιστίνιοι να λιμοκτονούν.
Στις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό στην Ουάσιγκτον, έλαμψε δια της απουσίας της η Ε.Ε. Η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Βαρόνη Κάθριν Άστον , αν και ήταν προσκεκλημένη στο δείπνο πριν την έναρξη των συνομιλιών, εντούτοις προτίμησε πάει στην Κίνα.
Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της στη διεθνή σκηνή , σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Είναι προφανής η αδυναμία της Ε.Ε. να έχει αυτόνομο πολιτικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Αυτή όμως η αδυναμία της Ε.Ε. έχει επιπτώσεις στο διεθνές πολιτικό κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΟ ΙΡΑΝ
Σύμφωνα με Ισραηλινές εφημερίδες, που επικαλούνται Δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, η τρομοκρατική οργάνωση «HΕZBΟLLAH» που βρίσκεται στο Λίβανο, ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Το ΙΡΑΝ, γράφουν οι ισραηλινές εφημερίδες, ασκεί έντονες πιέσεις στη «HΕZBΟLLAH», προκειμένου να πλήξει το Ισραήλ -πιέσεις που εντάθηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η «HAMAS» κατά Ισραηλινών πολιτών, κοντά στη Χεβρώνα.
Ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου, MΑΧΜΟΎΝΤ AHMADINEJAD, στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι «ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» επιθυμούν να δείξουν ότι όλοι οι Σιίτες ΜΟΥΣΟΥΣΜΑΝΟΙ , είναι ενωμένοι και ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στις επιλογές του ΙΣΡΑΗΛ, σε βάρος των Παλαιστινίων, και πολύ περισσότερο στα σχέδια του Ισραήλ, να πλήξει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του ΙΡΑΝ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου