Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

12,6% ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣυνεχίζεται η πτωτική πορεία της οικονομίας και για το 2010



Καλπάζει η ανεργία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή και της Eurostat, προκαλώντας ανησυχίες για την αύξηση του αριθμού των μακροχρόνιων ανέργων. 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 12,6% μέσα στον Σεπτέμβριο του 2010 από το 9,1% το 2009. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά τον Ιανουάριο του 2004.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε στα 4.366.495 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 211.349 μέσα στο 2010. 

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μεγάλος αριθμός ανέργων εφόσον το συνολικό ποσοστό αυξήθηκε κατά 32.395 μέσα σ’ έναν μήνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανεργία στην Ευρώπη συνεχίζει να κυμαίνεται ανάμεσα στο 9-10%. 

Το Μάρτιο του 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 7,8%, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 3,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της εξέφρασε την ανησυχία της για την επερχόμενη μόνιμη αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας στην αγορά εργασίας και έκανε έκκληση για αλλαγή πολιτικής.

«Οι πολιτικές που προωθούν συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις δυσκαμψίες σε συνδυασμό με δραστήριες πολιτικές στην αγορά εργασίας […] καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη σχέση της αγοράς εργασίας με τους μακροχρόνια άνεργους, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία».

«Η μελλοντική αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί πολύ από την ικανότητα των οικονομιών να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν απαντώντας σε μεγάλης έκτασης αλλαγές σε διάφορους τομείς τους», καταλήγει η ΕΚΤ. 
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: