Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Νέα συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ προκαλεί τουρκικές αντιδράσεις

 
 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Νέα αντίδραση εκ μέρους της Αγκυρας αναμένεται να προκαλέσει η συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ για τον συντονισμό τους σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών μετά από αυτή για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. 

Ηδη, η τουρκική εφημερίδα «Bugun» έγραψε ότι το Ισραήλ επεκτείνει τις συμμαχίες του εναντίον της Τουρκίας.

Η νέα συμφωνία, την οποία απεκάλυψε χθες η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική διότι κατοχυρώνει την παρουσία της Κύπρου στις διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και επειδή θα ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. 

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει μάλιστα ήδη ολοκληρώσει ανάλογες συμφωνίες τόσο με τον Λίβανο (το 2008) όσο και με τη Συρία (το 2009), ακολουθώντας το μοντέλο που καθιέρωσε στις διαπραγματεύσεις και για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το θέμα του FIR Λευκωσίας έχει απασχολήσει έντονα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τους Τουρκοκυπρίους να έχουν καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για δύο FIR. 

Η Κύπρος είχε αναλάβει τη διεθνή ευθύνη για παροχή έρευνας και διάσωσης από το 2002. 

Ωστόσο, ο ανεπαρκής εξοπλισμός της είχε ουσιαστικά επιτρέψει στην Τουρκία να ασκεί de facto το δικαίωμα αυτό. Η Λευκωσία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά πέντε ελικοπτέρων για να καλύψει το κενό.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: