Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ας ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ας πουν την αλήθεια!


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος είπε την περσμένη εβδοιμάδα ότι «Η Τουρκία παραμένει μια απειλή για την Ελλάδα», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γειτονική χώρα προκειμένιου να υλοποιήσει την μακρόπνοη εξωτερική πολιτική της και να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί περιφερειακή δύναμη, παραγγέλει μαχητικά αεροσκάφη αξίας 10 δις δολλαρίων!

Όπλα σύγχρονα και αποτελεσματικά, προκειμένου ν ανατιπαρατεθούν στα Ελληνικά αεροσκάφη που υπερασπίζονται το Αιγαίο. 

Ούτε η στάση της Άγκυρας, ούτε οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου μας ξενίζουν.

Ο καθένας «εφ’ ω ετάχθει». Παραμένει όμως ακόμη αδιευκρίνιστο, αν η δήλωση του κ. Βενιζέλου εκφράζει και το σύνολο του κυβερνώντος κόμματος. 

Γιατί τόσο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και υπουργοί του, όπως για παράδειγμα ο υπ. Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας εξακολουθούν να ομιλούν για τη «φίλη Τουρκία» ή τους «φίλους τους, τούρκους υπουργούς»! 

Ορισμένοι, μικρο-πολιτικοί και μικρο-διπλωμάτες, εμπλέκουν τη διγλωσία με τους διπλωματικούς ελιγμούς. 

Αυτοί κάνουν λάθος. Άλλο πράγμα η διακηρυξη καθαρών θέσεων και προθέσεων κι άλλο πράγμα η διπλωματική μάχη για την υπερασπισή τους ή την κατακτησή τους. 

Η Άγκυρα έχει ξεκάθαρους στόχους. Διεκδικεί νησιά και θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Διεκδικεί το δικαίωμα να επιβάλλει στην Ελλάδα πολιτικές πρακτικές και αποφάσεις που δεν συνάδουν , ούτε με το Διεθνές Δίκαιο αλλά ούτε και με τις ισχύουσες ως σήμερα συνθήκες.

Παρόλα αυτά, δεν σταματά να μας αποκαλεί «φίλους», «γείτονες», «καρντάσια», «συμμάχους», κλπ, ενώ την ίδια ώρα εξοπλίζεται βαριά προκειμένου να μπορέσει να επιβάλλει, αν απαιτηθεί, δια των όπλων τις απόψεις της.

Η Ελλάδα, εμφανίζεται ξανά σε ρόλο «ψωροκώσταινας».

Όχι δεν προχωρά σε κρίσιμες παραγγελίες στρατιωτικού υλικού αλλά ούτε καταφεύεγι στον εξκσυγχρονισμό και συντήριση των υφισταμένου υλικού. 

Ως δικαιολογία παραπέμπει στο … μνημόνιο!  Ωστόσο ούτε η ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ προτίθενται να εξασφαλίσουν τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας. 

Πολύ περισσότερο, δεν θα πολεμήσουν για λογαριασμό μας.
Γι αυτό και θα πρέπει στην επόμενη φάση, αυτή της συνολικής επαναπραδιαγμάτευσης του Μνημονίου, στα τέλη της Άνοιξης, να εξαιρέσουν ορισμένα κεφάλαια, αυτά των Αμυντικών Δαπανών.

Η κυβέρνηση ενδεχομένως έχει επιλέξει το δρόμο να αποκρύπτει την πραγματικότητα για την οικονομική καταστροφή, στα όρια της οποίας βρίσκεται η χώρα.

Θα πρέπει όμως να πει την αλήθeια σχετικά με την Άμυνα και το ρόλο της Τουρκίας. 

Γιατί, τι νόημα θα έχει να σώσουμε την οικονομία, αν πρόκειται η χώρα να μείνει μισή ή να συνεχίσει να ζει υπό την απειλή του κάθε μορφής “casus belli”…

Δεν υπάρχουν σχόλια: